Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 жовтня 2020, 13:06

Фінансовий супермаркет 2.0

Криптовалюта стає все більш популярною у нестабільному сучасному світі. Питання в тому, хто допоможе бізнесу освоїти нові інструменти.

Для звичайних валют криза — час випробувань, а для криптовалют - пора зростання. Досвід коронакризи довів, що нестабільність і втрата довіри до державних інституцій підвищують популярність криптовалют у світі. Такі великі криптобіржі як Kraken, OKEx, Bitfinex, Paxful та Luno заявляють про прихід нових користувачів.

Наприклад, американський майданчик Kraken (США, Сан-Франциско) заявив, що з початку пандемії число нових реєстрацій на біржі зросло більш ніж на 83%.

При цьому представники біржі впевнені, що це відбувається саме тому, що люди втрачають довіру до банків і фіатних грошей. Вся справа в тому, що з початку локдауну ФРС і ЄЦБ наввипередки накачують економіки США і ЄС нічим не підкріпленими грошима, намагаючись послабити кризу. Люди розуміють, що валюта, яку їм нав'язала держава, завтра може нічого не коштувати. І шукають альтернативу. Люди прекрасно пам'ятають глобальну фінансову кризу 2008 і 2009 років, коли лопалися банки, що здавалися десятки років непорушними структурами.

У той же час всі прекрасно розуміють, що розвиток безготівкових розрахунків є запорукою економічного зростання будь-якої країни. Це стимулює ділову активність, підвищується рівень контролю над платежами, а в підсумку призводить до зростання споживання і, як наслідок, зростання ВВП.

Правовий вакуум

Розвиток електронної комерції вимагає появи нових технологічних рішень у вигляді електронних платіжних систем, які зможуть легально обслуговувати транзакції з електронними грошима і криптовалюта. Якщо врахувати, з якою швидкістю зростають обсяги транзакцій через небанківські електронні платіжні системи, стає зрозуміло, що пора прибирати перешкоди на шляху їх розвитку. Особливо актуальне це питання з точки зору ефективного нагляду та детінізації платежів.

Однією з основних проблем розвитку криптовалют і електронних платіжних систем в Україні є недосконалість чинного законодавства. У законах досі немає чітких норм, вимог і умов регулювання цієї складової нової фінансової системи, яка лише формується. Більше того, законодавство України досі не визнає криптовалюту як платіжний засіб.

Практика ж показує, що кількість випадків використання «токенів» у вигляді платежу за товари та послуги зростає з кожним днем. У перспективі цілком ймовірно, що криптовалюти будуть визнані платіжним засобом нарівні з традиційними грошима. Визнання операцій з криптовалютами на законодавчому рівні, як операцій з електронними грошима, може стати одним із способів детінізації грошових розрахунків. Як бонус, країна може отримати зниження рівня корупції у державних фінансах. Регулювати сферу операцій з криптою необхідно, але робити це потрібно цивілізовано, і погоджено з ринком.

Практика використання

Незважаючи на неврегульований правовий статус криптовалют, для багатьох українців перерахування крипти між гаманцями і їх обмін на фіатні гроші вже стали звичною справою. Зараз нікого не дивує отримання заробітку в іноземній валюті чи гривні на електронний гаманець. Готівкові розрахунки неухильно поступаються місцем безготівковим. Користуватися електронними платіжними системами зручно, тому що це економить час і дозволяє легко контролювати витрати. При цьому ризик крадіжки або втрати коштів зведений до мінімуму.

При цьому все більше компаній у всьому світі приймають до оплати криптовалюту.

Біткоїном вже можна розплатитися на Amazon і eBay, заплатити в деяких країнах податки або оплатити проїзд у громадському транспорті.

І це далеко не все. Сама по собі криптовалюта — це відносно нове явище в світі економіки і фінансів. І хоча деякі «монети» вже можна використовувати для оплати послуг і товарів, найпоширеніший варіант їх використання — отримання прибутку на зростанні вартості крипти. А це передбачає можливість курсоутворення, обміну крипти і фіатних грошей. Цей процес стимулює появу і розвиток міжнародних і регіональних криптобірж. Не стала винятком і Україна, де крім численних онлайн криптообмінників вже існує кілька помітних віртуальних криптовалютних біржових майданчиків.

По суті, можна сказати, що в Україні відбувається активний процес формування інфраструктури, яка необхідна, щоб забезпечити користувачам сприятливий мікроклімат. І в цьому процесі важливо створити умови не тільки для фізосіб, які захочуть криптовалюту збирати, зберігати, витрачати і на ній заробляти. Рішення потрібні і бізнесу, який вже сьогодні готовий працювати з «монетами». Тільки в цьому випадку бізнес зможе повністю реалізувати потенціал криптовалют. І в цьому їм допоможуть спеціалізовані фінансові супермаркети — фінансові компанії, які вже сьогодні розробляють і пропонують комплексні рішення в роботі з електронними грошима і криптою.

А бізнесу знадобиться саме комплексне рішення, адже будь-яке підприємство чи компанія можуть виступати як в ролі торговця, отримуючи електронні гроші за продані товари і послуги, так і в ролі користувача, оплачуючи криптовалютою свої рахунки, інвестуючи або надаючи B2B кредити.

Для цього компаніям як мінімум знадобиться два електронних рахунки (гаманця):

  • один — для отримання електронних грошей як торговець;
  • інший — для розрахунків в якості користувача.

Головна заковика для реалізації цих механізмів полягає в тому, що приймати оплату компанії мають право від клієнтів тільки у вигляді гривні, навіть якщо мова йде про електронні гроші. А це передбачає наявність сервісу швидкого і прозорого обміну крипти на інші електронні або фіатні гроші.

Вже сьогодні фізособам і компаніям електронний обмін може знадобитися в багатьох ситуаціях. Наприклад, отримання доходу від замовників з України або інших країн. Такий заробіток незручно витрачати безпосередньо з крипто-гаманця. У таких випадках не обійтися без сервісів, що дозволяють оперативно вивести отримані електронні кошти на рахунок у банку у вигляді гривні.

У той же час, більшість інтернет-магазинів давно перейшли на прийом онлайн-платежів за товари. Причому іноді вигідніше провести оплату не з банківської картки, а з гаманця певної платіжної системи. Тому послуга зі швидкого переказу коштів між картками і електронними гаманцями досить популярна.

Крім звичайних переказів, часто буває необхідно провести обмін валют онлайн за найвигіднішим курсом. Банківські тарифи, як правило, не можна назвати привабливими. Не всі з них пропонують пряму купівлю-продаж інвалюти за крос-курсом. На відміну від них, спеціалізовані компанії здійснюють операції з різними грошовими одиницями на кращих умовах.

Готові рішення

В Україні вже з'являються фінансові супермаркети, які дозволяють компаніям вирішувати широке коло завдань з використанням розрахунків у криптовалютах.

Однією з перших таких компаній були «Kit Group» і її партнер з операцій з криптовалютами — сервіс «ObmenAT24».

Відгукуючись на потреби сучасного клієнта, Kit Group створила велику регіональну мережу у всій країні — відділення розташовані в кожному обласному центрі та інших великих містах. Крім роботи з криптовалютами, компанія також надає інші затребувані послуги, включаючи обмін валют і сервіс грошових переказів з мінімальною комісією. За 10 років роботи Kit Group її послугами скористалися понад 100 тис. осіб, що робить її одним з найпопулярніших і найнадійніших провайдерів небанківських фінансових послуг в Україні.

Чому ж бізнесу вигідна співпраця з такими фінансовими супермаркетами? Відповідь проста — банки не поспішають надавати такі послуги, будучи зарегульованими і консервативними установами.

Універсальний фінансовий партнер, у свою чергу, готовий забезпечити швидкий переказ криптовалют або електронних грошей у фіатні, або навпаки — угода триває близько 5-15 хвилин. А це — прямий шлях до розширення можливостей бізнесу приймати платежі від клієнтів без прив'язки до їх місця розташування. Основні операції, які здійснює сервіс обміну: онлайн перекази між гаманцями основних платіжних систем, банківськими рахунками, а також купівля-продаж валюти.

Причому підприємці хочуть бути впевненими, що їх операції будуть відбуватися швидко. Наявні інструменти здатні забезпечити швидкість — для обміну необхідно обрати найменування валют, заповнити заявку і протягом лічених хвилин гроші будуть перераховані. Причому швидкий і вигідний обмін електронною валюти потрібен не тільки професіоналам-фінансистам. Компанії, які оперують великими грошовими обсягами, прагнуть скоротити витрати за операціями. Тому послуги онлайн-сервісу їм підходять завдяки високій швидкості проведення операцій, безпеці та економічності платежів.

Але механіка і технологія проведення операцій між компаніями і їх клієнтами — лише частина можливостей фінансових супермаркетів. Не менш важлива й інформаційна підтримка та клієнтський сервіс.

Наприклад, клієнти Kit Group за допомогою спеціального робота можуть:

  • дізнаватися актуальний курс оптового і роздрібного обміну валют в Україні (актуальні дані з 20 регіонів);
  • швидко оформити заявку на бронь курсу і суми;
  • скористатися грошовими переказами в Україні і світі,
  • дізнатися щодо SWIFT платежів, оплати рахунків в Китаї та багато іншого.

У ObmenAT24 можна зв'язатися з менеджером 24/7 з питань: введення/виведення криптовалют й інших електронних валют, отримати вигідний оптовий тариф, взяти участь в програмі лояльності.

Швидкі темпи розвитку небанківських платіжних інструментів в Україні забезпечать їм помітне місце на фінансовому ринку. На жаль, на кожному швидко зростаючому і не до кінця урегульованому ринку неминуче з'являються і недобросовісні гравці, а часом і просто шахраї. Не важко буде знайти історії про маніпуляції з курсами криптовалют, про зламані гаманці користувачів і витік персональних даних.

Саме тому вибір надійного фінансового партнера стає важливим завданням для бізнесу. Вибір вже досить великий, лідерами все ж залишаються компанії, що зарекомендували себе на ринку з кращої сторони. Зокрема, згадана вище «Kit Group» відноситься до тих фінансових супермаркетів, які надають повний комплекс фінпослуг вже далеко не один рік у партнерстві з перевіреними сервісами, як ObmenAT24. На базі налагоджених процесів можуть собі дозволити працювати за гнучкими умовами з вигідними пропозиціями для клієнта, маючи в активі багатий досвід обслуговування бізнесу і розуміння вимог до безпеки фінансових операцій.

Коментарі - 11

+
0
bonv
bonv
13 жовтня 2020, 13:52
#
Реклама двигатель торговли?:)))
+
0
Ovelichko
Ovelichko
13 жовтня 2020, 15:04
#
Cлабых не рекламируют… Реклама облегчает выбор как ни крути… на сложных рынках как крипта так точно
+
0
Італій .
Італій .
14 жовтня 2020, 20:48
#
Для этого компаниям как минимум понадобится два электронных счета

Что за глупости? Это всё равно что говорить что компании понадобятся два расчётных счёта.

Тем более что далее по тексту эта странная идея так и не получила развития.
+
0
Ovelichko
Ovelichko
15 жовтня 2020, 13:40
#
Клиенты могут иметь несколько расчетных счетов, как в банковских учреждениях, так оформить несколько  электронных кошельков. Как правило это делают  для минимизации рисков по блокировке счетов и для распределения денежных средств,  получаемых от продажи товаров или услуг.



+
0
Італій .
Італій .
15 жовтня 2020, 13:43
#
Могут, у меня счетов больше чем пальцев на руках.

Но в статье говорится что два счёта если не обязательно то минимум очень нужны. При том что никакого обоснования зачем же они нужны - нет. Большая часть фирм и людей живет всю жизнь с одним счётом и не испытывает от этого никаких неудобств. В мире криптовалют всё точно так же: хватит и одного.
+
+30
sanch ☺
sanch ☺
16 жовтня 2020, 8:29
#
Вера в незыблемость крипты подорвана. Выходит, что не настолько она надежна как говорили и гурманам приходиться открывать кучу счетов, дабы не заблокировали все нажитое.
+
0
Sage05
Sage05
16 жовтня 2020, 18:49
#
Интересно, как это вы собрались блокировать счета в крипте? ну вот на примере битка и эфира, не могли объяснить? Просто, имея такую инфу, я смогу такую крутую уязвимость закрыть на багтрэкере, что стану миллионером :D
+
0
sanch ☺
sanch ☺
18 жовтня 2020, 15:08
#
«Главная загвоздка для реализации этих механизмов заключается в том, что принимать оплату компании имеют право от клиентов только в виде гривны»
+
0
Sage05
Sage05
18 жовтня 2020, 17:13
#
Захожу на бинанс, в раздел p2p trading, выбираю из того что дают, например эфир или usdt или биток. Выбрал сделку которая мне подходит по лимитам- провёл сделку, получил на карту привата/моно деньги в гривне. Если прямо из этого бизнес делать- фоп3 с 5% в помощь, всё легально. КВЭД от общих выплат по электронной коммерции. Где блок, кто блок? :D
+
0
Sage05
Sage05
15 жовтня 2020, 17:31
#
В компанию, очень часто сейчас приходят заказы на wp аплеты для платёжек крипты. Так что, не удивлюсь, если через лет 5-10, очень многие так будут делать. В данный момент, пока ещё более консервативные подходы: автокурс+обмен на usdt или другие аналоги стэйбелов.
+
0
Moonhiey
Moonhiey
21 жовтня 2020, 5:18
#
Пользуюсь только этим обменником уже 2 года и пока он меня не подводил. Все нравится, очень толково всё организовано. Сам процесс обмена предельно прост, после создания заявки жду в среднем минут 10-15. За это время деньги обычно уже падают на карту. Была небольшая задержка только с шестым переводом, но поддержка всегда на связи и вопрос решили оперативно, потом перезвонили, уточнили всё ли в порядке. Приятна такая ответственность со стороны сервиса. Курс бывает колеблется, но это, как и везде. В целом обмен всегда получался выгодным, сколько ни обращался. Меняю чаще всего Тether на карты и обратно. По моему опыту обменник проявил себя как надёжный, советую.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися