Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2020, 7:40

Гривня продовжує зміцнюватися: що підтримає нацвалюту

Минулого тижня гривня частково відвоювала втрачені позиції по долару і євро. Майбутній період бюджетних розрахунків, свята і загальний настрій учасників ринку на подальше ситуативне зміцнення нацвалюти дають їй непоганий шанс продовжити тіснити долар і на цьому тижні.

Наприкінці першої декади жовтня долар подешевшав на міжбанку до 28,235/28,25 грн, а євро — до 33,34/33,35 грн. Знехотя відкочувався і готівковий курс, повторюючи сценарії міжбанку.

Нацбанк особливо не втручався. Викуповувати йому було особливо нічого, а продавати регулятор не поспішав. Логіка Нацбанку цілком зрозуміла: скорочення валютних резервів за вересень до $26,5 млрд явно не те, що зараз потрібно країні, іноземним інвесторам і міжнародним кредиторам.

За фактом, НБУ продав $8,7 млн. лише 5 жовтня по 28,41 грн. Інші дні учасники ринку самостійно знаходили компроміс за курсом, обсягами попиту і пропозиції.

Що вплине на валютний ринок цього тижня

Основними факторами, що впливатимуть на курс найближчим часом будуть:

1.Свята в Україні та США. У цей понеділок в Штатах відзначають День Колумба і операції на українському міжбанку по долару проходитимуть на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка долара — на наступний). Це істотно знизить обсяг угод на нашому ринку 12-го числа. Оскільки більшість клієнтів перенесуть свої доларові операції на вівторок.

Малооб'ємний міжбанківський ринок 12 жовтня — хороший шанс для розгойдування курсу на дрібних угодах, чим і спробують скористатися банки-спекулянти.

У середу в Україні відзначатимуть одразу три свята — Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України та День українського козацтва. Вся валютна виручка за цей день буде зарахована українським компаніям лише в четвер. Значна її частина вийде на ринок не пізніше п'ятниці.

Читайте також: Криза, долар, гривна. Прогноз курсу на жовтень 2020 (відео)

Додаткові американські та українські вихідні призведуть до перекосів попиту та пропозиції на міжбанку. З одного боку, це позитивно відіб'ється на курсі гривні, оскільки ситуативно збільшить обсяги пропозиції валюти. З іншого — дозволить окремим гравцям активно покачати курс практично в усі робочі дні.

2. Період бюджетних платежів і розрахунків з персоналом. В кінці цього тижня і на початку наступного клієнтам крім поточного фінансування господарських операцій належить також розрахуватися з персоналом за першу половину жовтня. Це збільшує потребу в гривневих ресурсах і активізує продажі валюти на торгах.

Аналогічно спрацює і період сплати податків в кінці цього і наступного тижня. Дефіцит гривні на ринку позитивно позначиться на валютному міжбанку і курсоутворенні.

3. Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП 13 жовтня. На момент написання статті чиновники хочуть продавати гривневі облігації на 196, 350,658 і 1134 дні. Швидше за все, після консультацій з первинними дилерами мінфінівці залишать тільки три терміни за пропонованими облігаціями — 196, 350 і 658 днів.

Читайте такожГлава НБУ назвав ідеальний ліміт інвестування в ОВДП

Прибутковість у гривні — від 7,2% річних за короткостроковими паперами до 10,95% річних за довгостроковими — поки мало цікавить іноземців. Основними покупцями цих паперів залишаться держбанки і великі місцеві фінустанови. За нашими прогнозами, цього разу чиновникам вдасться розмістити гривневих облігацій на суму до 2,5 — 4,6 млрд грн. Такі обсяги вплинуть на поведінку ресурсного і валютного ринків в день розрахунку з аукціону.

4. Поведінка Нацбанку, нерезиденти та ліквідність у банківській системі.

НБУ і нерезиденти. Майбутній період бюджетних розрахунків у клієнтів і ситуативні перекоси попиту і пропозиції валюти на міжбанку дадуть можливість Нацбанку поповнити резерви.

Тим паче, що, за нашими даними, нерезиденти і «дочки» іноземних банків вже в основному купили валюту для репатріації дивідендів і конвертації прибутку від погашення гривневих ОВДП і виплат відсотків по них. Нагадаємо, що лише за період з 30 вересня по 09 жовтня портфель гривневих облігацій нерезидентів скоротився на 2,9 млрд грн до 78,97 млрд грн. За поточним курсом — близько на $104 млн.

Особливого припливу гривні в іноземців від облігацій найближчими днями не намічається. На міжбанку в основному зараз залишаться лише місцеві експортери та імпортери. А з урахуванням свят серйозних обсягів додаткової гривні у нерезидентів також не буде.

Ситуативне скорочення впливу фактора покупок валюти іноземцями зіграє на користь нацвалюти.

Для поповнення резервів НБУ по можливості виходитиме на торги з покупкою надлишків пропозиції долара. А його котирування інтервенцій залишаться головним орієнтиром для ринку за курсом.

Викуп потенційного надлишку долара Нацбанком для збільшення ЗВР не дасть гривні істотно зміцнюватися навіть у разі активного перевищення пропозиції над попитом у цей період.

За розрахунками «Мінфіну», НБУ без особливого тиску на ринок цього тижня зможе поповнити резерви в межах $35-60 млн.

При нестачі валюти на міжбанку Нацбанк намагатиметься не витрачати резерви і надасть учасникам ринку власноруч знаходити компромісний курс. Зростання котирувань малоймовірне. Але якщо це трапиться, ми знову побачимо на ринку з продажами долара Укргазбанк.

Ліквідність в банківській системі. Наприкінці минулого тижня спостерігалися рекордно низькі обсяги ранкових залишків на коррахунках банків — у межах 33,8-34,6 млрд грн. Це позитивно відбилося на поведінці валютного ринку. З цього тижня, за прогнозами «Мінфіну», почнеться поступове зростання залишків на коррахунках банків в межах до 41-58 млрд грн. Це відбудеться за рахунок повернення коштів, розміщених банками раніше в депозитні сертифікати Нацбанку та інші короткострокові інструменти.

При нестачі гривні для виконання нормативу резервування коштів на коррахунку в НБУ деякі фінустанови продаватимуть валюту з власної валютної позиції, що також позитивно позначиться на міжбанку в цей період.

Прогноз валютних курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінок при виставленні своїх котирувань продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку, реальний попит і пропозицію по валюті їх клієнтів і співвідношення пари євро/долар на міжнародних майданчиках.

Читайте також: Для долара шляху назад вже немає

Спред по долару більшість обмінок фінкомпаній триматимуть в межах 12-20 коп., у касах банків він складе 15 -25 коп. По євро в обмінниках фінкомпаній спред залишиться в межах від 20-25 коп, а в банках – 20-35 коп.

На 12 — 16 жовтня «Мінфін» прогнозує коридор по долару в обмінниках фінкомпаній в межах 28,10 — 28,50 грн, в банках 28,00-28,60 грн. Коридор по євро в обмінках фінкомпаній 33,10-33,65 грн, в банках 32,75-33,65 грн.

На міжбанку. Основною проблемою міжбанку в ці дні будуть перекоси попиту і пропозиції. Це провокуватиме спекулянтів на розгойдування курсу на малооб'ємному ринку в понеділок, вівторок і четвер. Дефіцит гривні у бізнесу, а також можливі позитивні результати аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 13 жовтня підстрахують нацвалюту на цьому тижні.

Головними гравцями залишаться великі місцеві експортери та імпортери, НБУ та іноземці, які працюють з українськими ОВДП на первинному і вторинному ринках.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 12 по 16 жовтня коридор по безготівковому долару на міжбанку  перебуватиме в межах 28,10 — 28,45 грн, по євро — 32,80-33,60 грн.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — до $ 100-120 млн при укладенні до 350-420 угод.

У вівторок — до $ 140-170 млн при укладенні до 440 — 480 угод.

У четвер-п'ятницю — до $ 160-210 млн при укладенні до 510-600 угод.

Коментарі - 3

+
+28
bonv
bonv
12 жовтня 2020, 9:35
#
Взагалі то ми зайшли в коридор 28,1-29 там і працюємо.
+
+91
Італій .
Італій .
12 жовтня 2020, 11:03
#
Где она продолжает укреплятся если после отката в конце прошлой недели она опять упала до 28,4?
+
+28
bonv
bonv
12 жовтня 2020, 11:07
#
За прогнозами аналітиків, курс гривні до кінця року може впасти до 29 за долар США. Цей рівень є найнижчим з 2015 року.
Основною причиною знецінення гривні названа затримка з кредитними надходженнями від міжнародних партнерів.
Про це йдеться в опитуванні Reuters.
Аналітики вважають, що через відтік іноземного капіталу з місцевих облігацій і збільшення держвидатків на соцзабезпечення на тлі економічного спаду посилиться тиск на валюту. Як результат, гривня втратить близько 18% своєї вартості в 2020 році.
Гривня, яка на початку року становила 23,7 за долар, вже опустилася до 28,3.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися