Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2020, 9:56

Британія надає 2,7 мільярда євро кредитних гарантій для торгівлі з Україною

Україна та Велика Британія підписали меморандум про співпрацю між департаментом з гарантування експортних кредитів (UK Export Finance) та Кабінетом міністрів в особі міністра фінансів. Про це повідомляє Офіс президента.

«Ми привезли з Великої Британії два з половиною мільярди фунтів стерлінгів. Це нова сторінка українсько-британської співпраці та безпрецедентна подія для України», – наголосив президент Володимир Зеленський.

Умови меморандуму

Згідно з умовами меморандуму, UKEF відновлює роботу в Україні з підтримки британського експорту та надасть кредитні гарантії розміром до 2,5 млрд фунтів стерлінгів для українсько-британських торговельних контрактів.

Кредити видаватимуться на 10 років під ставку – 2,5% у євро та 3,5% – у фунтах стерлінгів, а пільговий період (коли можна не виплачувати відсотки) складатиме 3 роки.

Рівень локалізації британської частки виробництва – 20%, а це найнижча аналогічна вимога серед інших експортно-кредитних агенцій Заходу. Це означає, що кредит може видаватися за умови залучення британських виробників лише на п’яту частину.

Підтримку UKEF зможуть залучити конкретні галузі, визначені у меморандумі про взаєморозуміння з урядом України.

Читайте також: Британська Vaultex допоможе НБУ реформувати готівковий ринок

Виділені кошти можуть використати для реалізації інвестиційних проєктів у сферах безпеки та оборони, сільського господарства, інфраструктури, енергетики та охорони здоров'я. «Але ми не обмежуємось лише ними», – додав Зеленський.

UKEF підтримує експорт усіх видів товарів і послуг з Британії та допомогає підприємствам будь-яких розмірів успішно виконати експортний контракт.

«Рішення про залучення UK Export Finance на український ринок і підписання цього меморандуму є знаком довіри та підтримки з боку Великої Британії тих трансформаційних змін, які зараз відбуваються в Україні. Переконаний, що це відкриє нові можливості для партнерства між економіками наших країн, зокрема у сферах оборони та безпеки, відновлюваних джерел енергії та транспортної інфраструктури», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо

8 жовтня Україна та Британія підписали угоду про вільну торгівлю та партнерство. Угода була підписана президентом Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном.

Коментарі - 35

+
+46
shaitan
shaitan
9 жовтня 2020, 10:19
#
Зе наверное не смотрел мультик «Дядя Федор», где кот матроскин говорит: «Что-бы продать что-нибудь ненужное,- надо купить что-нибудь ненужное, а у нас денег нет.» Интересно, что же такое ненужное Зе продал, что бы так гордиться этим соглашением?
+
+21
ballistic
ballistic
9 жовтня 2020, 10:44
#
1.25 млрд фунтів стерлінгів піде на спільне виробництво ракетних катерів для ЗСУ

Цікаво, ця угода була навмисно підписана в день народження Путіна? )
+
+38
Kanarej
Kanarej
9 жовтня 2020, 11:20
#
Цікаво буде порівняти ці катери з тими, що Порох на своїй Кузні клепав :)
+
0
ballistic
ballistic
9 жовтня 2020, 11:46
#
Тут доречно буде порівнювати Айлендами ;)
+
0
Kanarej
Kanarej
10 жовтня 2020, 14:21
#
В якому місці доречно порівнювати старі списані американські катери з новими сучасними, причому збудованими в Україні? ;)
+
0
ballistic
ballistic
10 жовтня 2020, 14:37
#
«збудованими»?!
Українцю не варто казато «гоп!», поки не... ))
+
0
Kanarej
Kanarej
10 жовтня 2020, 14:27
#
В загальному вони не порівнюються ні з тими, ні з тими. Це ракетні катери, а не патрульні артилерійські. Тобто зовсім інший рівень. Де ракети, а де одна маленька 25-мм гармата з чотирма кулеметами в 30-35 річного Айленда :)
+
+15
ballistic
ballistic
10 жовтня 2020, 14:34
#
Так, «в лоб» порівняти не вийде, особливо по ціні — Айленди дісталися безкоштовно, а тут 1.25 млрд фунтів стерлінгів + відсотки з невідомим фіналом ;)
+
+30
Rebel
Rebel
10 жовтня 2020, 14:55
#
Тут найцікавіше - для вирішення яких задач потрібні ці нові катери? Заради понтів?
+
0
Kanarej
Kanarej
11 жовтня 2020, 7:04
#
До того, що в результаті захоплення Криму разом з більшою частиною українського флоту, в нас з боєздатних бойових кораблів лишився один фрегат і десяток катерів берегової охорони з маленькими гарматками. Що на фоні російського чорноморського флоту взагалі нічого.
Ну і ще є корвет (колись малий протилодочний корабль), якому скоро півстоліття стукне, і який судячи з усього вже відправляється на утилізацію. І один старий ракетний катер, якому теж вже за сорок, і який теж невідомо чи в боєздатному стані на сьогодні.
І у разі якихось активних дій Росії у Чорному морі Україні залишиться тільки спостерігати і сподіватись що хтось допоможе (що навряд чи).

А сучасні ракетні катери при відносно невеликих вкладеннях є досить ефективним засобом стримування.
+
+28
Vasililiy
Vasililiy
9 жовтня 2020, 10:50
#
Британии нужно замещать поставки в том числе агро сектора из ЕС. Потому что новое соглашение затягивается…
+
+15
bonv
bonv
9 жовтня 2020, 11:01
#
Виробники шотландського віскі задоволені торговельною угодою між Україною та Великою Британією.
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/economics/other/virobniki-shotlandskogo-viski-zadovoleni-torgovelnoyu-ugodoyu-mizh-ukrajinoyu-ta-velikoyu-britaniyeyu-ostanni-novini-11175593.html
+
+13
Kanarej
Kanarej
9 жовтня 2020, 11:18
#
Якась слабенька зрада, пошукай ще :)))
+
+32
bonv
bonv
9 жовтня 2020, 11:31
#
Понад чверть населення України перебуває за межею бідності, - Денисова.
Кожному третьому українцю, який має роботу, не вистачає зарплати на задоволення необхідних життєвих потреб.
Дві третини українців вважають, що життя в Україні погіршується. Епоху «бідності» змінили на зе-злидні?
Щезни канарейка! Ти мені не цікава..
+
0
Kanarej
Kanarej
11 жовтня 2020, 7:07
#
Тобто в цьому Зеленський винуватий? :)
+
+38
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 жовтня 2020, 11:27
#
Ой, дивись, щоб не було так, як з пожежними машинами минулого місяця, коли австрійці дали кредит на купівлю, але лише у свого виробника, у якого вони в рази дорогші. Під загрозу поставили вітчизняного виробника, втрату робочих місць і ... кредит на горбу. Хрча ні, кредит не під загрозою. Просто, на горбу. Так і тут буде, купимо британські автобуси по ціні космічного шатла, покажемо як перемогу, не даром їздив, окупив керосин... а по факту, судити треба буде...
+
+74
Demacia
Demacia
9 жовтня 2020, 12:02
#
Відверто кажучи, такого відданого фаната зеленського і одночасно хейтера порошенка ще потрібно пошукати. Твої пости навіть виглядають логічними, якщо думати не довше, ніж 1.5 секунди. Проте після цього часу, людина починає розуміти, що це звичайний підлітковий максималізм, націлений на довірливих людей. Я ж не буду розкидуватись голосними фразами, а аргументую свої слова.

Як мінімум, дивно порівнювати порошенка і зеленського. Порошенко отримав країну в стані активної війни, без грошей/резервів, армії, міжнародної підтримки і корумпованим державним апаратом. В свою чергу, Зеленський отримав країну, де війна знаходиться повністю під контролем, з рекордними запасами золотовалютних резервів, в міру стабільною гривнею, повною казною грошей, низькою процентною ставкою та інфляцією, світовою підтримкою і налагодженими стосунками з міжнародними кредиторами.

Це загальновідомі факти, які неможливо заперечити. Проте, для мене залишається загадкою чому більшість заслуг порошенка (навіть цей самий фундамент, який будв закладений для дешевих кредитів) приписують саме зеленському, бо він поставив остаточний підпис) 

Нажаль, основною проблемою України є не верховна рада, президент чи інші державні інституції, а несвідомі українці, які вірять у все, що їм говорять.
+
+53
AleksandrBank
AleksandrBank
9 жовтня 2020, 11:15
#
На самом деле по делу поехал, это не пустышки и разговоры не о чем.
+
+52
Iryna Lev
Iryna Lev
9 жовтня 2020, 14:17
#
В рамках підтримки експорту Великобританії, вони дадуть нам у борг, якщо ми щось у них купимо ))
Оце діло!
+
+15
Kanarej
Kanarej
10 жовтня 2020, 14:44
#
Вони дають не тільки в борг, на дуже вигідних умовах, а й технології. Будуватись будуть британські катери, які відповідають стандартам НАТО, причому в нас. Розганяти тут зраду як мінімум недоречно.
+
+45
bonv
bonv
9 жовтня 2020, 11:41
#
Обіцяні Великобританією 1,25 млрд фунтів на ВМС України виявилися кредитом, який частково освоять самі англійці.
1,25 мільярда фунтів стерлінгів, які Лондон планує надати на розвиток Військово-морських сил (ВМС) України, є кредитними коштами, які Київ повинен буде повернути за 10 років. На ці гроші планується побудувати 8 ракетних катерів, причому частину з цих коштів освоять в Великобританії.
Йдеться про проект, який був запропонований Україні ще в кінці серпня. Відповідно до нього Англія розгорне й прокредитує будівництво 8 ракетних катерів для ВМСУ.
При цьому 2 перших корпусу виготовлять на британській верфі за участю фахівців українського підприємства-виробника (його має визначити уряд). І лише потім виробництво буде здійснюватися в Україні, на верфі, яку уряд вибере та погодить з британською стороною.
Важливо, що мова йде саме про позику. Кредит у розмірі до 1,25 млрд фунтів стерлінгів (1,6 млрд доларів) Британія надасть Україні на 10 років.
+
0
Kanarej
Kanarej
10 жовтня 2020, 14:42
#
Як дивно, що вони просто не подарували нам 1.25 млрд фунтів :))) Це ж зрада! :)
+
+15
bonv
bonv
10 жовтня 2020, 16:46
#
Як пуйло янику типу «подарував» 3 млрд баксів? Це ж тупість канарейко...
+
0
Kanarej
Kanarej
11 жовтня 2020, 6:51
#
І причому тут яник з трьома мільярдами? :)))
+
+24
Игорь Ковалёв
Игорь Ковалёв
9 жовтня 2020, 11:49
#
Да Шарий уже разьяснил,что это за «угода» на 2,7 ярда! Угода для закупки катеров у Мелкобритов!
+
+53
Bely
Bely
9 жовтня 2020, 12:50
#
Шарий же у нас светоч и кладезь информации.
+
+60
Bischof
Bischof
9 жовтня 2020, 12:53
#
Шарий... разьяснил... Господи, ты откуда вылез? =)
+
+60
Rebel
Rebel
9 жовтня 2020, 12:54
#
А Шарікови роз'яснили нам, що їм роз'яснив Шарій.
+
+30
Client007
Client007
9 жовтня 2020, 15:06
#
Не ну если шарий сказал...
+
+19
Денис К.
Денис К.
9 жовтня 2020, 23:07
#
Не обращайте, Игорь, внимание. Все они знают, что им до Шария, как свинье до Марса. Вот их и колбасит. Ведь только умственно отсталый может еще не понять, что сотрудничество с Западом и Европой ничего хорошего Украине не сулит. Ну разве что должность раком стоящего на европейских плантациях сборщика клубники, дешевого землекопа на стройке или грошевой европейской ж***мойки,
+
+68
bonv
bonv
9 жовтня 2020, 23:21
#
Искренне пожелаю вато-шариковым найти в себе силы и потихоньку эволюционировать хотя бы до уровня швондеров, а не возвращаться назад в шерстянной образ.
+
+19
Денис К.
Денис К.
10 жовтня 2020, 2:01
#
Спасибо за совет. Постараюсь. Не стану спорить с убогим кастрюлеголовым, ибо ему все равно ничего не докажешь и искренне порадуюсь за Лукашенко, который разогнал из водометов подобную шваль не дав превртить Белоруссию в помоечную колонию.
+
+34
Maleficarum
Maleficarum
9 жовтня 2020, 12:00
#
Кредиты  это  хорошо Но   надо  было  начинать    «гетьманство»      не с  поиска  денег  «С  Миру  по  нитке»  а    порядок  в  стране  наводить...    Самое важное с чего  надо  было  бы  начинать-  расследовать  дело  Майдана  Всех  виновных  привлечь  к ответственности..  Сим  шагом  восстановить   законность  в  стране..  Но  этого  нет.. Всё  идёт   как и прежде  при    толстозадом  рошенщике  Значит  и  финал  для     нынешнего  президента  будет  точно  таким  же  Надеюсь  на  то  что-  финал  сей   настанет   для  «зелёных»  значительно  раньше..  Для  любой  последующей  власти  грю..  Без  расследования    дела  Майдана  и  финала  для  преступников-  Украина  и  далее  станет  погружаться  во  тьму  и  хаос  беззакония  со  всеми  вытекающими  последствиями...
+
+45
zaNOza :)
zaNOza :)
9 жовтня 2020, 12:04
#
Очень интересно как она даёт гарантии в чужой валюте? Она не член ЕС.
Но если учесть, что меморандум всего лишь документ с изложением взглядов правительства на какой-н. вопрос… а не обязательство для выполнения, то вообще ни о чем, кроме как для отчета о командировке и командировочных для себя и не только, судя по последующим разборкам с набу
+
+9
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
10 жовтня 2020, 6:09
#
Меморанду - не договор и не контракт, а намерение. Пусть Зеленский покажет 2,5 млрд. фунтов, которые они «привезли» с Серёжей Марченко. Меморандум о чём? О том, что Украина возьмёт кредит на покупку их же комплектующих?
А что там с нашим экспортно-импортным агенством? Или оно не нужно; потому что у нас есть Зеленский с Марченко?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися