Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2020, 13:38

Понад 6000 українських підприємств мають бенефеціарів на Кіпрі — YouControl

В Україні понад 6000 юридичних осіб мають серед засновників чи бенефіціарів кіпрські компанії або ж навіть громадян. Серед українських представників найчастіше зустрічаються малі компанії з галузей нерухомості, торгівлі та фінансів. До таких висновків у дослідженні бізнес-зв'язків між Україною та Кіпром дійшли аналітики YouControl.

В Україні понад 6000 юридичних осіб мають серед засновників чи бенефіціарів кіпрські компанії або ж навіть громадян.
Фото: poradnuk.com.ua

Як Кіпр з офшору перетворився на фінансового партнера

Ще донедавна Кіпр вважався офшорною державою, яка приховувала реальних власників зареєстрованого там бізнесу. Та після вступу до ЄС реєстри кіпрських компаній стали значно прозорішими, кажуть у YouControl.

Тепер установити, хто справді володіє українською фірмою, через острівну посередницю стало значно простіше.

Кіпр і досі залишається для України одним із найважливіших фінансових партнерів. За даними Нацбанку, за 2019 рік основною країною-джерелом прямих іноземних інвестицій у капітал України був саме Кіпр із понад $16 млрд, що на майже $3 млрд більше, ніж у 2018 і складає близько третини від усіх надходжень.

В Україні понад 6000 юридичних осіб мають серед засновників чи бенефіціарів кіпрські компанії або ж навіть громадян.

До того ж кіпрські компанії присутні у близько 30% юросіб із іноземними засновниками і є найпопулярнішим місцем серед інших юрисдикцій. Майже один відсоток (а точніше 0,86%) товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) різних форм участі має серед засновників чи бенефіціарів кіпрську компанію.

Читайте також: Фондовий регулятор та YouControl об'єдналися проти шахрайства

У приватних акціонерних товариствах (ПрАТ) ця цифра значно більша – кіпрський «слід» помітний у кожній 15-й ПрАТ, здебільшого – у сферах важкої промисловості, страхування, нерухомості і комунікацій. Юристи пояснюють присутність кіпріотів у акціонерних товариствах тим, що це – відголоски приватизації ще 90-х років, і переважно за цими кіпрськими компаніями стоять українські олігархи.

Що приваблює українців реєструвати бізнес на Кіпрі

Роль кіпрських компаній за той час, що пройшов із буремних 90-х, коли вони вперше почали з’являтись у структурі українських підприємств, сильно змінилась. Якщо в той час у офшорних юрисдикціях ховались реальні власники підприємств, то зараз Кіпр – це радше податковий рай та «вікно у Європу» завдяки системі англійського права, яка там застосовується.

Але не лише це приваблює українців реєструвати бізнес на острові. «Окремо можна відзначити й давню звичку українських олігархів реєструвати бізнес на Кіпрі, але не задля анонімності, а щоб захистити його як від від можливих арештів у кримінальних провадженнях або ж рейдерства», ‒ каже заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції Олена Щербан.

Читайте також: YouControl відкрив доступ до європейських реєстрів. Можна перевірити досьє іноземних компаній

Чим займаються ці компанії

Більшість компаній, які мають кіпрських бенефіціарів, працюють у сфері послуг. Так, аналітики YouControl проаналізувати Єдиний державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) та підрахували, що 1986 компаній, що мають острівну прописку своїх засновників, працює у сфері нерухомості, 1116 ‒ у оптовій та роздрібній торгівлі, а 326 надають різні фінансові послуги. Пов’язані із кіпрськими юридичними та фізичними особами і 226 виробників електроенергії та 209 фірм, що займаються вирощуванням зернових.

Більша частина цих компаній належить до малого бізнесу із оборотом менше 2 мільйонів євро. Таких компаній аналітики нарахували 2388. Значно менше у списку виявилося представників середнього та великого бізнесу ‒ 554 і 459 відповідно.

Як визначили аналітики YouControl, найбільші за виручкою компанії із кіпрським капіталом належать до важкої промисловості, енергетики, сфери торгівлі, сільського господарства та транспорту. Більшість із них має лише кіпрські компанії у своєму складі.

Як це регулює українське законодавство

Згідно з українським законодавством Кіпр відноситься до держав, операції з контрагентами яких є „контрольованими“. Відповідно, до них можливе застосування принципів податкового коригування.

Також якщо засновник зареєстрований на Кіпрі, це може свідчити про те, що бенефіціарні власники намагаються приховати свою причетність до бізнесу. Це може стати ризиковим чинником, особливо відповідно до нововведень у сфері фінансового моніторингу у 2020 році.

Раніше повідомлялося

  • Кіпрська газета Politis опублікувала список із 34 осіб, які отримали громадянство Кіпру в 2008—2012 роках в обмін на інвестиції і при цьому «входили до зони високого ризику».

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 жовтня 2020, 13:40
#
У нас страна сплошной оффшор для избранных, чему удивляться.
+
0
bonv
bonv
8 жовтня 2020, 14:24
#
Рейдерство спонукує..,, плюс податковий рай:)
+
0
corsww
corsww
8 жовтня 2020, 14:24
#
В этой стране народу принадлежит уже только право бездумно орать Слава Украине. Все остальное давно уже украдено и поделено.
+
0
R S
R S
8 жовтня 2020, 21:27
#
Как вы не правы!
С каждой новой властью происходят дерибаны награбленного, рейдерские захваты для «новых хозяев» и тупо отжатие любого прибыльного бизнеса.
+
0
TOR
TOR
8 жовтня 2020, 17:53
#
Абсолютно ничего не поменялось в офшорном Кипре. Фиктивные конечные собственники. Обязать эти компании, в случае если они прямо либо опосредованно в виде собственников украинских компаний, работают на территории Украины предоставлять в обязательном порядке информацию о реальных собственниках, в том числе трастовые декларации. Которых нет в свободном доступе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися