Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2020, 7:15

Перша декада жовтня: чи варто остерігатися різкої девальвації гривні

Настрої та тактика учасників валютного ринку змінюються. Нацбанку доведеться докласти зусиль, щоб контролювати ринок, сильно залежний від вузького кола великих гравців.

Початок жовтня пройшов нестандартно для валютного ринку. 1-го жовтня компанії фактично відразу ж увійшли у звичайний діловий ритм, хоча зазвичай знижують свою активність, щоб визначитися з бізнес-планами на новий квартал і підвести підсумки попереднього.

Така поведінка міжбанку говорить про те, що український ринок стає все більш залежним від поведінки дуже вузького кола великих гравців, які і «роблять погоду» на ринку. Застій в економіці і карантин істотно скоротив число реальних учасників міжбанку і обсяги їх операцій, що і позначається на поведінці всіх клієнтів, що залишилися.

Примітно і те, що зараз значна частина провідних гравців, здатних впливати на наш валютний ринок — це іноземці. Це погано як для фінансової незалежності України, так і для курсоутворення. Особливо якщо врахувати, що багато нерезидентів — відверті спекулянти, які не приводять до країни реальних інвестицій, надаючи періодично лише «гарячі» гроші. Їх присутність істотно впливає на курсоутворення у моменти, коли вони виводять капітал за кордон для фіксації свого прибутку.

У 2018-2019 роках, коли починалося «накачування» українського ринку ОВДП спекулятивними грошима, гривня зміцнилася до рівня нижче 24 гривень. Зараз, коли відбувається вихід нерезидентів з наших держоблігацій, маятник хитнувся в інший бік — йде поступова девальвація гривні.

Падіння української економіки, яке почалося ще до коронавірусу, в поєднанні з великим борговим навантаженням 2020-2023 років, варантами і загальною невизначеністю розвитку країни на найближчі роки — ідеальне поле для спекулятивних заробітків як іноземців, так і місцевих гравців. Відбувається це як за рахунок «гри» безпосередньо з курсом, так і за рахунок «гри» з дохідністю ОВДП.

Читайте також: Хто винен у девальвації гривні?

Що було з валютою минулого тижня

Весь минулий тиждень експортери витрачали отриману гривню від відшкодувань ПДВ і не поспішали з продажем валютної виручки. У поєднанні зі збільшенням покупок валюти нерезидентами це призводило до перевищення попиту над пропозицією на торгах і зростання котирувань.

Лише завдяки періодичному продажу валюти Нацбанком і Укргазбанком вдалося зберегти відносну курсову стабільність. Але девальвації уникнути не вдалося.

Курс долара на міжбанку з 28 вересня до 2 жовтня зріс з 28,30/28,32 до 28,36/28,38 гривень, а в обмінниках ввечері минулої п'ятниці його продавали за 28,36-28,43 грн/$.

НБУ продав валюту за 28,35 грн/$ лише 1-го жовтня. Раніше, 28 вересня, під час оголошення інтервенції з продажу долара за 28,33 грн/$ валюту фактично продавав Укргазбанк, чим заощадив регулятору резерви.

У зв'язку з валютними ралі за парою євро/долар, також відчутно зріс курс євро щодо гривні. Євровалюта додала відразу 32 копійки — з 32,90/32,92 до 33,22/33,24 гривні за євро. Таке зростання курсу дуже порадувало податківців і митників, так як значна частина їх зборів прив'язана до офіційного курсу євро, що збільшує надходження до бюджету.

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На курс і поведінку учасників торгів вплинуть наступні фактори:

1) Господарська діяльність клієнтів, збір врожаю, непогана кон'юнктура ринку у металургів і майбутній опалювальний сезон. Незважаючи на дуже тривожну статистику за коронавірусом в Україні — ділова активність клієнтів зросла, що підвищило попит на валюту з боку імпортерів. Особливо валюта потрібна напередодні опалювального сезону, навіть незважаючи на наявні з минулого року запаси газу в сховищах.

Частково страхують гривню аграрії і металурги. Перші — експортуючи урожай за кордон, другі - за рахунок збереження високих цін на український метал.

Необхідність виплачувати зарплати за вересень, платити оренду і оплачувати сировину та матеріали швидко «з'їсть» запас гривні, отриманий експортерами наприкінці вересня у вигляді відшкодувань ПДВ. Це змусить їх активніше продавати валютну виручку, що буде працювати на користь гривні;

2) Нацбанк і держбанки, вплив ринку ОВДП і репатріація дивідендів.

Іноземці продовжують виходити з українських облігацій. Станом на 2 жовтня їх портфель гривневих ОВДП скоротився до 80,3 млрд гривень.

За інформацією «Мінфіну», нерезиденти минулого тижня вже конвертували отриману гривню у валюту, що частково спровокувало зростання попиту на валюту.

Тому «загрозу» для курсу гривні цього тижня будуть мати тільки операції нерезидентів з продажу облігацій на вторинному ринку, а також покупки валюти «дочками» іноземних компаній і банків під репатріацію дивідендів.

За нашими розрахунками, додатковий попит на валюту може становити $80-130 млн. Операції іноземців будуть працювати проти гривні на міжбанку. Купувати валюту нерезиденти продовжать в основному через Сітібанк. Серед покупців валюти також буде помічений Райффайзен Банк Аваль, а також й інші банки з іноземним капіталом. Щоб згладжувати курсові коливання — при нестачі валюти на ринку «закривати» проблему стануть через розпродажі валюти Укргазбанком або інтервенції НБУ;

3) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП 6 жовтня та ліквідність банків.

ОВДП. У вівторок чиновники хочуть розмістити гривневі облігації на 112, 357 і 861 день, а також доларові папери на 183 дня без обмежень за сумою.

Ми прогнозуємо, що після консультацій з первинними дилерами Мінфін України залишить до розміщення гривневі облігації тільки на два терміни (швидше за все на 112 і на 357 днів), а також валютні папери.

Наявність доларових ОВДП дає шанс цьому аукціону на зростання обсягів продажів. Нагадаємо, що на останньому аукціоні 29 вересня Мінфін зміг розмістити гривневих облігацій тільки на 2 млрд гривень, що явно мало з урахуванням майбутніх до кінця року погашень діючих ОВДП і планів уряду щодо збільшення соціальних статей видатків бюджету. Тому проблема збільшення надходжень до бюджету від продажу ОВДП стоїть перед чиновниками досить гостро.

Покупцями гривневих паперів знову будуть держбанки, а ось валютні облігації зацікавлять й іноземців. Їх дохідність в межах 3,5% річних в доларах виглядає досить привабливою на тлі практично нульових або навіть негативних ставок в Європі і більш низьких ставок у США. І деякі нерезиденти захочуть взяти на себе подібні ризики з їх купівлі при такому рівні дохідності.

У вівторок (день проведення аукціону) і в середу (дата розрахунків за ним) — це призведе до рухів на ресурсному і валютному ринках і спрацює на користь гривні.

Ліквідність банків залишиться на високому рівні, що дозволить їм виконувати всі вимоги Нацбанку з нормативів ліквідності і резервування на коррахунку в НБУ. Нерівномірний розподіл ліквідності між фінустановами збережеться. Великі і середні матимуть чималий її надлишок, а невеликі — продовжать відчувати брак ресурсів.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків в межах 41-62 млрд гривен.

4) Вихідний понеділок у США. 12 жовтня в Америці будуть відзначати День Колумба. Український міжбанк цього дня буде працювати за доларом на умовах ТОМ, що не завжди цікаво місцевим компаніям. Це призведе до різкого зниження обсягів операцій наступного понеділка. Цього тижня більшість клієнтів віддасть перевагу або закрити свої угоди не пізніше четверга-першої половини п'ятниці, або відразу перенести їх на наступний вівторок, 13 жовтня. У будь-якому випадку, це призведе до перекосів попиту і пропозиції за доларом, починаючи з цієї п'ятниці і до наступного вівторка включно.

5) Ситуація на готівковому ринку. Готівковий ринок продовжить залишатися заручником поведінки міжбанку і реального попиту та пропозиції на валюту з боку населення. Виняток становитимуть котирування за готівковим євро, де зараз спекулятивна складова дуже велика і власники обмінників на цьому продовжать активно заробляти всі дні цього тижня.

Читайте також: Коли кредити стануть дешевшими і до чого тут облікова ставка НБУ 

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 5-9 жовтня

На міжбанку. Головними мотиваторами для всіх учасників ринку будуть:

1) поведінка великих гравців, як місцевих, так і іноземців;

2) дії нерезидентів на первинному і вторинному ринку ОВДП;

3) інтервенції НБУ, а також «зв'язка» в роботі Нацбанку та Укргазбанку;

4) результати первинного аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 6 жовтня;

5) ситуація з коронавірусною статистикою і карантинними заходами як у самій Україні, так і в ЄС та США.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку в період з 5 до 9 жовтня перебуватиме в межах 28,10 — 28,55 грн/$, а за євро — 32,65 -33,55 гривень за євро.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок — четвер — в межах $130-210 млн при вчиненні до 420-620 угод;

У п'ятницю — зниження ділової активності за рахунок кінця робочого тижня і майбутнього вихідного у США. За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій складуть до $110-120 млн при здійсненні до 380-410 угод.

Готівковий ринок.

Обмінники будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, ситуацію на міжбанку і поточний крос-курс пари долар/євро на міжнародних майданчиках.

Головним інструментом для спекулятивного заробітку цими днями залишиться євро і рубль. Через нестабільну ситуацію з нафтою і європейські санкції рубль продовжує лихоманити на зовнішніх ринках, що дозволяє обмінників періодично непогано заробляти і на ньому.

Обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» з періодичним розширенням спреда в межах 15-25 копійок за доларом, 20-40 копійок за євро і 0,01 гривні по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор за готівковим доларом на 5-9 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 28,10- 28,55 грн/$, а в банках 28,05 — 28,60 грн/$.

За готівковим євро курсовий коридор в обмінниках фінкомпаній складе 32,80 — 33,55, а в банках — 32,75 — 33,65 гривень за євро.

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
5 жовтня 2020, 10:24
#
Різкої девальвації гривні очікувати не варто але будемо відпрацьовувати верхні значення коридору 28,1-29
+
+77
vpriadko
vpriadko
5 жовтня 2020, 13:06
#
«В 2018-2019 годах, когда начиналась «накачка» украинского рынка ОВГЗ спекулятивными деньгами» хорошая брехливая манипуляция зелебобиусов… Но мне почему-то кажется, что накачка спекулятивными деньгами началась в середине 2019 года, а никак не в 2018 году. Хотя да, попытка подсунуть свое *** «папередникам» была хорошая.
+
0
QGS
QGS
5 жовтня 2020, 17:08
#
Коридор 28.40 28.60 больше подходит;)
+
0
Італій .
Італій .
5 жовтня 2020, 21:54
#
Поздно опасатся. Надо приспосабливаться и использовать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися