Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2020, 8:32

Долар, рубль, євро: що буде у обмінках з валютою на вихідні

Гривня на валютному ринку поступово продовжує знецінюватися. За 28 вересня — 2 жовтня на міжбанку долар подорожчав на 6 копійок — до 28,36 / 28,375 гривень, а ввечері п'ятниці в обмінниках його продавали за ціною від 28,36 до 28,43 грн/$.

Значно більше виріс євро. Він впевнено закріпився вище психологічного порогу в 33 гривні та подорожчав за тиждень відразу на 32 копійки — з рівня в 32,90 / 32,92 вранці 28 вересня до 33,22 / 33,24 гривень на вечір 2 жовтня.

Основною причиною зльоту котирувань євровалюти на нашому ринку стало зростання євро щодо долара на міжнародних майданчиках. Цей процес позначився і на курсі євро щодо гривні.

Зростання котирувань міжбанку на цьому тижні в основному відбувався через збільшення попиту на валюту як з боку нерезидентів, так і місцевих компаній на фоні низької пропозиції валюти експортерами. Отримані відшкодування ПДВ дали можливість таким клієнтам не поспішати з продажем валютної виручки і активно грати «на підвищення», що з радістю підтримували і спекулянти.

Покупцям нічого не залишалося, як погоджуватися із зростаючими курсовими апетитами продавців, а Нацбанку іноді доводилося виходити на ринок з інтервенціями з продажу відсутньої валюти, щоб згладжувати коливання на міжбанку.

Загальний настрій ринку на подальшу девальвацію гривні зберігається, що збільшує валютні ризики. А продовження валютних ралі по парі євро / долар на зовнішніх ринках, а також зростання коливань по російському рублю — тільки додає гостроти тому, що відбувається.

Через невизначеність ситуації — в цю суботу та неділю власники обмінників розширять спред між купівлею і продажем по євро і рублю, хоча і залишать його на приблизно тому ж рівні по долару.

Читайте також: Чому долар зростає на новині про захворювання Трампа на covid-19

Курс валют на 3-4 жовтня

Котирування готівкового долара в більшості обмінників будуть у межах коридору: прийом 28,20- 28,35 гривень і продаж 28,40 — 28,50 при спреді від 15 до 20 копійок. Частина обмінників скорегують розраховані «Мінфіном» курси ще на плюс-мінус до 5 копійок в залежності від власних індивідуальних завдань та рівня конкуренції в своєму регіоні.

Котирування євро. Як ми писали вище — валютні ралі по парі євро / долар на міжнародних майданчиках тривають, а періодично і ще більше посилюються.

Якщо ще на початку восени євро / долар був у межах майже 1,20 долара за євро, а в останній декаді вересня курс провалювався до рівнів в 1,1640, то на вечір п'ятниці 2 жовтня крос-курс цієї пари знаходиться близько відмітки 1,1710.

Значні стрибки євро, з одного боку — дозволяють нашим фінансистам активно заробляти на євровалюті, але у той же час — призводять до суттєвого зростання ризиків по цій валюті. Мінімізувати їх власники обмінників будуть за рахунок розширення спреду між купівлею і продажем по євро.

За розрахунками «Мінфіну» курс євровалюти в обмінниках на вихідні буде перебувати на рівні: прийом 33,00- 33,15 гривень і продаж 33,25 -33,35 гривень при спреді від 20 до 30 копійок.

Частина обмінників може ще додатково скорегувати розраховані «Мінфіном» котирування євро щодо гривні на плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від своїх завдань на цей період, наявності у них вільної гривні та готівкового євро, а також платоспроможного попиту на цю валюту у своєму регіоні.

Котирування російського рубля. Рубль, також як і нафту — продовжує істотно лихоманити, що робить цю валюту дуже ризиковою для власників обмінників. Тому, як і по євро — вони будуть розширювати спред по російській валюті для мінімізації своїх ризиків, а також у разі необхідності часто змінювати свої цінники по цій валюті в обидва вихідних.

За розрахунками «Мінфіну» в обмінниках в ці суботу та неділю прийом рубля буде перебувати у межах від 0,357 до 0,3625, а рівень продажу — 0,363 до 0,365 гривень за рубль.

Коментарі - 3

+
+30
bonv
bonv
3 жовтня 2020, 10:09
#
Доллар потрать сам, евро  раздели с другом, рубль отдай врагу:))
+
+15
bonv
bonv
3 жовтня 2020, 10:10
#
- Изя, шо ви можете сказать за курс доллара?
- Ну а шо тут скажешь?! Поганая валюта, каждый божий месяц обещают, что завтра её не будет, а после завтра приходится покупать дороже, чем день назад.
+
0
unknown unknown
unknown unknown
4 жовтня 2020, 23:21
#
Отвратительная аналитика
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися