Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2020, 15:41

Deutsche Bank: цифровий юань може підірвати верховенство долара

Геополітична напруга, поширення covid-19 і загроза появи приватних стейблкоінів, таких як Libra від Facebook, можуть підірвати гегемонію американського долара. Про це пише РБК з посиланням на аналітиків Deutsche Bank.

Геополітична напруга, поширення covid-19 і загроза появи приватних стейблкоінів, таких як Libra від Facebook, можуть підірвати гегемонію американського долара.
Фото: bits.media

Що кажуть експерти

За словами аналітиків, національні криптовалюти (CBDC) зараз знаходяться в ідеальних умовах для розвитку. Фінансова система знаходиться на порозі експоненційних змін, зазначили в Deutsche Bank.

Китай вже почав проводити широкомасштабне тестування платіжної системи на основі цифрового юаня (DCEP), хоча біткоін з'явився лише 11 років тому. Тепер DCEP може усунути потребу в використанні SWIFT, що дасть шанс юаню стати міжнародною резервною валютою.

Що буде з доларом

Аналітики підкреслили, що прийняття CBDC в міжнародній торгівлі призведе до ослаблення ролі долара на глобальному фінансовому ринку. Раніше долар став резервною валютою завдяки початку торгівлі сировинними ресурсами в цій валюті, зміна лідера — це довгий процес, зазначив головний інвестиційний стратег Deutsche Bank Геріт Хайн.

Нагадаємо

В кінці липня Народний банк Китаю повідомив, що залучив до тестування DCEP в реальних умовах в цілому більше 20 компаній.

У серпні влада представила розширений список регіонів, які візьмуть участь у широкомасштабних випробуваннях цифрового юаня.

Читайте також: Цифрова валюта «забере» у населення банківські кредити — аналітики

На додаток до цього Міністерство комерції КНР анонсувало поширення тестів DCEP на великі комерційні транзакції.

Раніше участь у випробуваннях цифрового юаня підтвердили чотири найбільші комерційні банки — Bank of China, Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China і China Construction Bank.

Читайте також: У Конгресі США задумалися над випуском цифрового долара

Цифрова валюта стає популярною

  • 54% центробанків в світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, в даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову єну влітку 2020 року почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалют

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.

Коментарі - 7

+
0
Nicksus13
Nicksus13
2 жовтня 2020, 16:14
#
Про э-гривну улыбнуло. :)
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
2 жовтня 2020, 17:23
#
Так само як і про юань =)
+
+30
Nicksus13
Nicksus13
2 жовтня 2020, 17:31
#
Ну, у юаня есть хотя бы теоретические шансы на успех. Хотя лично я в этом тоже сомневаюсь. Ну а электронная хривня уж точно никому не упала. XD
+
+15
ototo
ototo
2 жовтня 2020, 18:36
#
Про гривну скорее всего упомянули «для словца». Внутри страны будет спрос, CBDC они пришли заменить наличку.
+
+30
rredrred
rredrred
2 жовтня 2020, 18:58
#
Все цифровые аналоги национальных денег напоминают кубинские деньги где одни купюры шли по курсу 1 дол к 1, а другие по 1 дол к 8. при этом заметьте Куба в этом году прекращает оборот привязанных к доллару купюр, что показывет и перспективу цифровых аналогов.
давайте обратим внимание, что любую валюту кто то эмитирует. и с таким же успехом например эмитируются например почтовые марки.
их цена (курс) зависит только лишь от объема товаров, которые можно получить за эти «сувениры»: или биткоины или почтовые марки (разница между ними не большая).
при этом вы как покупатель этих или биткоинов или почтовых марок отдаете их эмитенту взамен свои ценности, и не можете быть уверенны что задекларированная эмиссия «сувениров»не превысит разумных пределов.
то что биткоин майнится, это своего рода вам вручают сувенир за использование и оплату реальными деньгами использованного вами электричества и компьютерной техники.
то что эти сувениры (биткоины) не перестанут пользоваться спросом нито прогарантировать не может, так же как и внезапную их эмиссию (пусть будет как из хранилища с черного хода) эмитентом.
не забывайте, что если вам втюхивают любой «сувенир» то взамен получают ваши ценности, и при падении спроса на «сувениры» вы останетесь с никому не нужным сувериром и без реальных ценностей.
и как мысль для размышления: «сувениры» отвлекают внимание владельцев свободных денег от реальных ценностей в виде драг металлов, что позволяет удержать нац ва
+
+15
ototo
ototo
3 жовтня 2020, 16:47
#
Вы не понимаете о чем пишете. CBDC обеспечены центральным банком. Это такая же гривна как у вас на пластике, просто форма другая. А вы мне про «сувениры» рассказываете. Сувениры — это частные stablecoins, которые могут иметь обеспечение, а могут и не иметь как тот же tether. CBDC априори законное платежное средство.
+
0
ototo
ototo
3 жовтня 2020, 21:57
#
Ахахах, читаю беспомошных финансистов, далеких от того что грядет) Ничего не понимающие, как котята)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися