Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2020, 12:00

Зеленський очікує на підпис законопроєкт про «інвестиційних нянь»

Президент Володимир Зеленський сподівається, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить в цілому законопроєкт про «інвестиційних нянь». Про це він заявив на зустрічі з топ-менеджерами та власниками провідних компаній Закарпаття, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Президент Володимир Зеленський сподівається, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить в цілому законопроєкт про «інвестиційних нянь».
Фото: inventure.com.ua

«Сподіваюся, що цей законопроєкт найближчим часом буде ухвалено народними депутатами у цілому і передано мені на підпис», — сказав Зеленський.

Президент нагадав, що нещодавно ВР проголосувала в першому читанні за цей законопроєкт. Він підкреслив, що цей нормативно-правовий документ містить ряд стимулів для інвесторів:

  • передбачає державну підтримку великих інвестиційних проєктів шляхом укладення договору з урядом;
  • відповідне надання цим проєктам гарантій виконання і податкових пільг.

Читайте також: Законопроєкт про «інвестнянь» підтримали в першому читанні

Думка уряду

«Цей закон передбачає обсяг пільг, який може надаватися суб'єктам інвестування в розмірі до 30% від вартості проєкту, пільгове ввезення та оподаткування покупок для формування основних фондів, відстрочка або скасування податку на прибуток і т. ін.», — доповнив міністр фінансів Сергій Марченко.

Думка бізнесу

Бізнесмени Закарпаття висловилися за впровадження механізмів, які допомагали б залучати інвесторів. Вони навели за приклад особливий економічний режим у регіоні. Так, у період з 2001-го по 2004 рік, коли діяв спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області та вільні економічні зони (ВЕЗ), тут було створено близько 20 тис. робочих місць, побудовано вісім заводів і модернізовано близько 30 підприємств.

«Нам потрібен набір інструментів. Чим більше інструментів залучення інвестицій, тим швидше на нас зверне увагу світовий інвестор», — зазначив представник місцевого бізнесу.

Яку підтримку запропонують інвесторам

Законопроєкт встановлює, що державна підтримка може надаватися інвестору в таких формах:

  • податкові пільги — звільнення від сплати податку на прибуток підприємств і мита при ввезенні на митну територію України нового устаткування (техніки);
  • надання права на користування земельною ділянкою для реалізації інвестиційного проєкту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами;
  • забезпечення об'єктами суміжної інфраструктури (автомобільні дороги, лінії зв'язку, засоби тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерні комунікації тощо) шляхом будівництва/реконструкції такої інфраструктури за рахунок держави.

При цьому загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій в проєкт.

Читайте також: Що не так з «інвестнянями» і чому мінімізаторам можуть створити комфортні умови

Коментарі - 3

+
+12
bonv
bonv
27 вересня 2020, 13:45
#
Бізнесу няні не потрібні.. Няні для зе-влади потрібні..
+
+12
bonv
bonv
27 вересня 2020, 13:46
#
Іноземні інвестори, які раніше вкладали кошти в український державний борг, активно виводять свої кошти з України.
+
+12
Mindent
Mindent
27 вересня 2020, 22:03
#
Не няни нужны,а суды независимые. Чтобы бизнес и инвестиции не отжали ушлые дяди:))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися