Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 липня 2020, 18:40

Законопроєкт про «інвестнянь» підтримали в першому читанні

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект №2456 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями». Про це повідомляє Укрінформ.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект №2456 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями».
Фото: cbt.center

Документ підтримали 244 народних депутати при мінімально необхідних 226.

Хто буде «інвестнянями»

Законопроєкт передбачає закріплення статусу державної установи, до складу якої входять інвестиційні менеджери.

Вони і є так званими «інвестнянями», які будуть супроводжувати інвесторів у процесі підготовки і реалізації інвестиційних проектів зі значними інвестиціями.

Читайте також: У президента представили законопроект про «інвестиційних нянь»

Яку підтримку запропонують інвесторам

Законопроєкт встановлює, що держпідтримку можуть надавати інвестору в таких формах:

  • у формі податкових пільг — звільнення від сплати податку на прибуток підприємств і мита при ввезенні на митну територію України нового обладнання (техніки);
  • надання права на користування земельною ділянкою для реалізації інвестиційного проєкту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами;
  • забезпечення об'єктами суміжної інфраструктури (автомобільні дороги, лінії зв'язку, засоби тепло-, газо-, водо — та електропостачання, інженерні комунікації тощо) шляхом будівництва/реконструкції такої інфраструктури за рахунок держави.

При цьому загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій у проєкт.

Читайте також: Нерезиденти зможуть інвестувати в стратегічні галузі тільки з дозволу уряду (законопроект)

Вимоги до інвесторів і проектів

Законопроєкт пропонує визначити вимоги до інвестиційних проектів та інвесторів, яким може бути надана державна підтримка:

  • розмір інвестицій в проект повинен становити не менше 30 млн євро (в еквіваленті);
  • проект реалізується на території України у сферах переробної промисловості, інфраструктури та логістики, поводження з побутовими відходами, туризму, охорони здоров'я, освіти, спорту;
  • у ході реалізації проекту інвестор повинен створити не менше 150 робочих місць із середньою заробітною платою працівників не менш як на 15% вище середньої заробітної плати у відповідній галузі в регіоні у попередньому календарному році;
  • термін реалізації проекту не повинен перевищувати 5 років.

Читайте також: «Інвестняні» — для всіх. Зеленський розповів, що змінили в законопроєкті

Що це дасть

  • Раніше в ОП зазначали, що така ініціатива допоможе інвестору почуватися безпечніше. Отже, збільшиться коло осіб, які можуть зацікавитися Україною як країною для капіталовкладень.

Читайте також: Няня не допоможе. Які проблеми по-справжньому хвилюють інвесторів

Нагадаємо

  • Зеленський, ще під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі в січні 2020 року, заявив, що українська влада підготувала програму Investment nanny, щоб стимулювати іноземні компанії вкладати кошти в Україну.
  • Інвестори з початку кризи вивели з ринків країн, що розвиваються рекордні $83 млрд. Це найбільший відтік капіталу в історії, заявила глава МВФ Кристаліна Георгієва.

Коментарі - 4

+
0
SergValin
SergValin
21 липня 2020, 20:16
#
Особенно круто, конечно — это инфраструктура за гос. счёт (распил? какой распил?!) за 30М евро и 150 рабочих мест.
+
+10
bonv
bonv
21 липня 2020, 20:50
#
«Інвестор не має бажання інвестувати гроші в Україну, — пояснює суть результату індексу Анна Дерев’янко, виконавча директорка ЄБА. — Передумов, щоб настрої інвесторів стали кращими, немає».
Головний фактор, що гальмує іноземний капітал на українському кордоні, — високий рівень корупції та низький рівень правосуддя.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
22 липня 2020, 8:26
#
*Исправьте номер закона. Закон 2456 - «Закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів»
+
0
ofindependence
ofindependence
22 липня 2020, 9:06
#
Нормальный капиталист откажется от шпиона няни, а украинскому комерсу перевертышу с иностранными активами +30 это уже и снова деньги нахаляву.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися