Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2020, 16:02

Підвищення мінімалки потрібно відкласти на 2022 рік — експерти

Центр економічної стратегії пропонує відстрочити підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн на 2022 рік. Про це заявила на пресконференції в агентстві Інтерфакс-Україна заступник директора Центру Марія Репко.

Центр економічної стратегії (ЦЕС) пропонує відстрочити підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис.
Фото: golos.ua

За її оцінками, зростання середньої зарплати на 30% у рік є дуже високим. «Це зростання не є наздоганяючим, і не залежить від якихось економічних чинників або зростання продуктивності праці», — уточнила Репко.

Читайте також: Зарплатна мінімалка 5 тисяч: чи стануть українці багатшими

Заступник директора ЦЕС додала, що доходи бюджету на фоні підвищення мінімальної заробітної плати зростуть. Одночасно через необхідність підвищення зарплат бюджетникам збільшаться й витрати.

Витрати на підвищення мінімалки до 6,5 тис. грн можуть збільшитися приблизно на 40 млрд грн.

Збільшення доходів від податку на доходи фізосіб, ЄСВ та єдиного податку завдяки зростанню мінімалки дійсно може мати місце, але це зростання дуже негативно позначиться на інвесткліматі, на розвитку бізнесу і трохи підвищить інфляцію", — додала Репко.

Читайте також: Підвищення «мінімалки» збільшить надходження ЄСВ на 1,7 мільярда — Мінфін

Раніше

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський 29 серпня підписав закон про підвищення з 01 вересня 2020 року мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн.

Згідно з планами уряду, відповідне підвищення є першим етапом. Другим стане підвищення з 2021 року до 6 тис. грн, третім — до 6,5 тис. грн протягом 2021 року.

Читайте також: Підвищення «мінімалки» коштуватиме держбюджету 4 мільярди — аналітики

Коментарі - 5

+
0
bonv
bonv
25 вересня 2020, 16:32
#
Коли економіка падає, мінімальну зарплату не піднімають. Пропоноване підвищення призведе до того, що бізнес йтиме у тінь або звільнятимуть низькокваліфікованих працівників. Роботу декількох осіб виконуватиме одна.
Якщо держборг погашатимуть внутрішніми ресурсами – це емісія. Тоді доходи українців знеціняться. По зовнішньому запозиченню бачимо проблеми у співпраці з нашими міжнародними партнерами.
Замість створення умов для бізнесу, щоб зростала економіка, а відповідно зарплати, влада пішла іншим шляхом – давайте просто збільшимо мінімалку і скажемо «Ви почали жити краще». У попередні роки мінімальна зарплата збільшувалася повільнішими темпами, а реальна – швидшими. Це був правильний підхід. Створювалися умови, коли бізнес мав можливості платити працівникам більше", - каже економіст.  Відчуйте наслідки.
+
+45
deavy
deavy
25 вересня 2020, 20:37
#
Не вариант: в 2022 году не будет выборов.
Так что извините, но оголтелый популизм и враньё, как во время последних президентских выборов, дороже страны.

Более того, имея контроль над ручным главой НБУ, можно вообще не обращать внимание на деньги. Нужно дополнительно 40 млрд.? Ваще нет проблем, напечатает сколько нужно!
+
0
bonv
bonv
25 вересня 2020, 20:41
#
Додатково потрібно 300 млрд..
+
0
zzel
zzel
26 вересня 2020, 1:31
#
Какая разница 40 или 300 млрд - сейчас век цифровых технологий и что бы их «напечатать» нужно только на компьютере цифру напечатать
+
0
bonv
bonv
26 вересня 2020, 9:08
#
Чим більша дира тим більше потрібно позичати/друкувати.. І наслідки різні.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися