Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2020, 13:37

Чому Facebook і Google програють від угоди з TikTok

У суботу Трамп благословив угоду, в результаті якої Oracle і Walmart отримають міноритарний пакет акцій американської компанії під назвою TikTok Global. Oracle стане безпечним провайдером хмарних обчислень і розміщуватиме дані американських користувачів в країні. «Мінфін» зібрав головні наслідки угоди, про яку пишуть свытовы ЗМІ і кажуть аналітики.

Чому власник TikTok пішов на угоду

Трамп планомірно виживав додаток з американського ринку. 15 серпня американський президент підписав указ, що обмежує роботу китайського мобільного додатка TikTok в США.

Читайте також: ЗМІ: Компанії Oracle і Walmart можуть заплатити за американський сегмент TikTok $12 мільярдів

Як стверджувалося в документі, існують «достовірні дані», які свідчать про те, що ByteDance (власник TikTok) «за допомогою придбання» музичного сервісу musical.ly «може вдатися до дій», які створюють загрозу для нацбезпеки США.

Тижнем раніше Трамп підписав виконавчі укази «щодо боротьби з загрозою» китайських мобільних додатків TikTok і WeChat. Указ «Щодо боротьби з загрозою TikTok» забороняв угоди з компанією-власником TikTok ByteDance «в юрисдикції США».

Вашингтон не раз заявляв, що TikTok є загрозою національній безпеці, оскільки збирає дані про користувачів США, доступ до яких може бути отриманий в Пекіні. TikTok неодноразово заперечував це.

Тепер, на думку Трампа, «це буде абсолютно нова компанія. Вона не буде мати нічого спільного з жодною іншою країною, вона не матиме нічого спільного з Китаєм ».

Деталі угоди: у кожного своя правда

Оскільки 40% ByteDance належить американським венчурним фірмам, адміністрація Трампа може технічно стверджувати, що тепер мажоритарна частка TikTok Global належить американському капіталу. Держсекретар США Майк Помпео заявив, що компанія буде «контролюватися американцями», а ByteDance буде просто «пасивним акціонером».

ByteDance, зі свого боку, в понеділок заявила, що не втрачає контролю над додатком для соціальних мереж. Компанія уточнила, що планує провести невеликий раунд пред-IPO, в результаті якого ByteDance отримає 80-процентну частку в TikTok Global, повідомляє CNBC. В рамках угоди Oracle, Walmart і ByteDance погодилися провести лістинг TikTok Global на американській фондовій біржі протягом наступних 12 місяців.

Читайте такожСвітові банки допомагали клієнтам відмивати гроші і уникати санкцій — досьє FinCEN

ByteDance такожговорить про те, що не передаватиме алгоритми або технології американській фірмі, хоча до цього передбачалося, що Oracle отримає можливість перевірити вихідний код TikTok.

Oracle і Walmart в спільній заяві, зробленій в суботу, заявляли, що глобальний бізнес TikTok заплатить більше $5 млрд у вигляді нових податків Міністерству фінансів США. Однак у понеділок ByteDance роз'яснила, що це всього лише «прогноз» корпоративних податків та інших податків, які TikTok Global повинна буде заплатити за розвиток бізнесу протягом наступних кількох років.

Хто програє

Джейсон Девіс, доцент кафедри підприємництва та сімейного бізнесу в INSEAD каже, що Facebook і Google програють в угоді зі збереження додатку для обміну відео TikTok в США.

За його словами, TikTok Global, швидше за все, відмовиться від хмарної інфраструктури Google на своїй платформі на користь Oracle. Девіс сказав, що Facebook, Instagram, Google і YouTube програють в цій угоді і їм доведеться конкурувати з гігантом, яким тепер є TikTok.

Коментарі - 9

+
+6
Qwerty1999
Qwerty1999
21 вересня 2020, 18:39
#
«Дэвис сказал, что Facebook, Instagram, Google и YouTube проигрывают в этой сделке и им придется конкурировать с гигантом, которым теперь является TikTok.»

Ничего плохого для конечных потребителей в ужесточении конкуренции за их деньги и предпочтения не вижу в упор.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
22 вересня 2020, 0:26
#
Что и следовало ожидать от китайцев, одна коммунистическая ложь, а от американцев - глупость в вере азиатам. Время покажет.
+
0
55511977
55511977
22 вересня 2020, 15:36
#
От американцев и ложь и глупость. Ложь в угрозе безопасности США, а глупость в том, что из-за систематической лжи США медленно, но верно теряет доверие.
+
+26
An GenShuo
An GenShuo
22 вересня 2020, 20:25
#
Не нужно перекручивать мои слова, они и без вас прекрасно жили =)
+
+7
mphet26
mphet26
1 жовтня 2020, 20:00
#
Ты выбрось всё китайское вокруг себя, а потом затирай про плохих коммунистов
+
0
lika197
lika197
22 вересня 2020, 11:18
#
Поскольку 40% ByteDance принадлежит американским венчурным фирмам, администрация Трампа может технически утверждать, что теперь мажоритарная доля TikTok Global принадлежит американскому капиталу.

В рамках сделки Oracle, Walmart и ByteDance согласились провести листинг TikTok Global на американской фондовой бирже в течение следующих 12 месяцев. Компания уточнила, что планирует провести небольшой раунд пред-IPO, в результате которого ByteDance получит 80-процентную долю в TikTok Global, сообщает CNBC.

ByteDance также говорит о том, что не будет передавать алгоритмы или технологии американской фирме.

Что??? После сделки, уже 68% TikTok, 60% ByteDance принадлежит американцам. ByteDance — американская компания. Китайские коммунисты уже математику не умеют, тем более не умеют создавать конкурентные и функциональные рынки капитала и не разбираются в корпоративном управлении.
+
+7
Qwerty1999
Qwerty1999
22 вересня 2020, 11:24
#
Ну хоть китайских коммунистов не учите жить по своим лекалам и стандартам...
+
0
lika197
lika197
22 вересня 2020, 11:46
#
Это бесполезно) Мантра коммунистов и всяких леваков - рождать бедных, потом проповедать лозунги о борьбе с бедностью. Нет ресурсов развиваться.
+
0
matroskin
matroskin
22 вересня 2020, 13:42
#
Вот ТОП менеджмент купнейший компаний мира-профаны а «доцент кафедры предпринимательства и семейного бизнеса» сказал, потому и будем считать что это так.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися