Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 серпня 2020, 7:22

Скоро осінь: чи є загрози для гривні

Минулого тижня валютний ринок лихоманило. Фактори, які зазвичай працюють на користь національної валюти в цей період, цього разу не спрацювали.

Підсумки минулого тижня

Фактично весь надлишок пропозиції 17-18 серпня активно викупив Нацбанк, плавно знизивши цінники інтервенцій з 27,30 до 27,22 гривень. Але регулятор явно перестарався з об'ємом покупок. Уже до вечора 18 серпня на торгах почав відчуватися брак пропозиції. Це призвело до зростання долара до 27,43/27,46 гривень 19-го числа і до стрибка котирувань вище 27,50 гривень в середині сесії минулого четверга.

Лише активні розпродажі валюти Укргазбанком збили ажіотаж. До вечора четверга котирування знизилися до 27,355/27,38 гривень, а НБУ зміг ще докупити в резерви $20 млн за 27,40. П'ятниці минулого вже у відносному затишші та завершилася рівнем 27,43/27,46 гривень.

Незважаючи на істотні коливання курсу, Нацбанк зміг за тиждень поповнити резерви на $129,50 млн. Левову частку цієї суми він купив 18 серпня.

До коливань курсу долара додавалися і періодичні скачки котирувань за євро. Вони були пов'язані з продовженням періодичних ралі за парою євро/долар на світових ринках.

Загалом, за 17-21 серпня долар на міжбанку при продажу подорожчав на 13 копійок: з 27,31/27,33 гривень до 27,43/27,46. Євро при продажу за рахунок ослаблення на зовнішніх ринках навіть подешевшав на 14 копійок — з 32,40/32,42 гривень до 32,24/32,28.

Готівковий ринок своєї гри «на підвищення» або на «зниження» не вів. Але був змушений постійно змінювати свої цінники, в залежності від ситуації на міжбанку.

Загалом, валютний ринок залишився дуже залежним від поведінки великих місцевих гравців, інтервенцій Нацбанку і спекулянтів. А ось нерезиденти цими днями не особливо «світилися» зі скупкою валюти і не провокували ринок на додаткове зростання котирувань.

Читайте також: Долар за 28 грн і інфляція 5%: що прогнозують економісти на найближчу перспективу

Що вплине на курс наприкінці серпня

На поведінку учасників ринку найближчим часом будуть впливати такі фактори:

1. Вихідний понеділок у День Незалежності, завершення місяця і виплати відшкодувань ПДВ експортерам.

24 серпня цього року довелося на понеділок. Але ринки та банки країн ЄС і США цього дня працюють. Тому у вівторок, 25 серпня, українським компаніям буде зарахована валютна виручка відразу за два дні. Це потенційно збільшить обсяг пропозиції валюти у вівторок і спрацює на користь зміцнення гривні на початку тижня.

Крім цього, бізнесу треба оперативно закривати свої валютні розрахунки за серпень, що збільшить статистику торгів. Але в цей же період більшість компаній-експортерів почнуть отримувати від держави основні виплати відшкодувань ПДВ. Це знизить їх потребу у продажі валютної виручки і зробить їх менш поступливими за курсом.

Експортери будуть притримувати валютну виручку і почнуть її продавати тільки в моменти максимально високих цінників, що психологічно спрацює проти гривні;

2) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 25 серпня. На момент написання статті Мінфін України планував розміщувати гривневі облігації на 112 днів і доларові на 421 день. Це найбільш затребувані терміни облігацій як серед місцевих інвесторів (в основному — держбанків), так і серед нерезидентів, які купують, в основному, валютні папери.

У Мінфіну зараз складне завдання. З одного боку, він повинен забезпечувати надходження до бюджету, щоб залатати дірки. З іншого — повинен намагатися і надалі знижувати витрати на обслуговування цих боргів. Дохідність за цими паперами на первинному ринку вже впала до 7,82% річних за короткими гривневими облігаціями, а за доларовими — до 3,39% річних.

Така ставка за валютними облігаціями поки що залишається дуже привабливою для нерезидентів. А ось в гривні Мінфіну все складніше знаходити покупців, навіть з урахуванням «дружніх» покупок цих ОВДП держбанками.

Питання — як забезпечити необхідні обсяги залучення ресурсів до бюджету і зберегти при цьому відносно невелику вартість обслуговування боргу — все гостріше стоїть перед чиновниками. Значна частина потенційних покупців ОВДП (крім держбанків) зараз взяли паузу і чекають від міністерства фінансів певних поступок за дохідністю.

Не варто забувати і про необхідність вже швидких вересневих виплат України за зовнішніми боргами. Це також вимагає від чиновників концентрації необхідних валютних ресурсів на цей період.

Читайте також: У Мінфіні розповіли, де Україна братиме гроші на погашення зовнішнього боргу

Проблеми з розміщенням гривневих паперів змушують Мінфін робити ставку на продаж паперів в доларі, які користуються певним попитом у іноземців і у частини місцевих великих приватних банків.

При вдалому проведенні аукціону 25 серпня, за прогнозами «Мінфіну», бюджет зможе залучити до 8,4-11,3 млрд гривень.

Необхідність розрахунків за ОВДП в таких обсягах буде впливати на ресурсний і на валютний ринки у вівторок 25 серпня (день аукціону) і, головне, — в середу (день розрахунків за ним);

3) Готівковий ринок, поведінка нерезидентів та дії спекулянтів.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися тільки на поведінку міжбанку та на реальний попит і пропозицію валюти з боку населення. Своєї гри «на підвищення» або «на пониження» вони вести не зможуть — надто вже млявий зараз попит на готівкову валюту у громадян.

Нерезиденти продовжать поступово виходити з українських гривневих ОВДП. Вони будуть купувати валюту, але намагатимуться робити це невеликими обсягами, щоб «не підривати» котирування. Більш того, продажі іноземцями облігацій на вторинному ринку зараз створюють серйозну конкуренцію за дохідністю Мінфіну України, який розміщує ОВДП на первинному ринку. І це не дозволяє чиновникам вже дуже сильно знижувати дохідність при проведенні аукціонів. Ця тенденція буде спостерігатися і цього тижня.

Спекулянти з 25 до 28 серпня будуть заробляти:

1) у форматі «у дві сторони»;

2) за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів;

3) підлаштовуючись під дії великих гравців — намагатися максимально розгойдувати курс протягом дня;

4) за рахунок гри за курсом євро як на міжнародних ринках за парою євро/долар, так і на українському міжбанку, за рахунок коливань євровалюти щодо гривні.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків: Вкладники не довіряють щедрим

4) Інтервенції Нацбанку та ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Кризові явища в українській економіці накладають свій відбиток на поведінку і обсяги міжбанку.

Навіть при скачках котирувань, як в останні дні минулого тижня, ми не бачимо особливої ​​необхідності для Нацбанку бути присутнім щодня на торгах. Зараз немає значного тиску на нацвалюту. Тим паче, що після вихідного в Україні понеділка на міжбанк з вівторка вийде практично вся валютна виручка відразу за два дні.

Це дозволить НБУ з'являтися на торгах лише в моменти ситуативного надлишку пропозиції долара і проводити відповідний викуп цієї валюти. За нашими розрахунками, без особливого тиску на ринок Нацбанк за період з 25 до 28 серпня зможе поповнити резерви на суму не менше $65-120 млн.

Основне — щоб Нацбанк не перестарався з викупом валюти і не спровокував цим подорожчання долара, як це нещодавно сталося 18 серпня.

Цінники НБУ залишаться головним орієнтиром для ринку за курсом. Поведінка великих гравців і їх курсові завдання будуть істотно впливати на тренд на міжбанку усі дні тижня;

Ліквідність у банківській системі збережеться на високому рівні. Це дасть можливість банкам виконувати всі нормативи НБУ за ліквідністю. Майбутні надходження відшкодувань ПДВ експортерам, з урахуванням планових погашень ОВДП в цей період, і прогнозованого нами обсягу нового розміщення облігацій на аукціоні 25 серпня — дозволять банкам, за розрахунками «Мінфіну», зберегти залишки на своїх коррахунках в період з 25 до 28 липня серпня в межах від 41 до 67 млрд гривень.

Читайте також: Американський хедж-фонд прогнозує «масштабне» знецінення валют на тлі золота

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на тиждень

На міжбанку. Збільшення надходжень валютної виручки фактично за два дні, у зв'язку з неробочим в Україні понеділком, створить непоганий заділ для стабільності гривні цього тижня.

Потенційну загрозу для курсу гривні будуть представляти масовані надходження відшкодувань ПДВ експортерам в період з 26 до 28 серпня, а також можливі активні покупки валюти нерезидентами за рахунок гривні від попередніх погашень ОВДП.

Ми прогнозуємо продовження істотних коливань за курсом євро і повністю контрольовану з боку регулятора ситуацію за курсом долара.

Головними «законодавцями моди» на міжбанку будуть: великі місцеві компанії, Нацбанк, спекулянти і ті нерезиденти, хто працює з українськими ОВДП на первинному і вторинному ринках.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 25 до 28 серпня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 27,25 -27,65 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У вівторок — четверг поступове зростання операцій в межах до $210-230 млн при укладанні до 510-630 угод. Валютний та ресурсний міжбанк активізується за рахунок:

1) зарахування валютної виручки клієнтам банків у вівторок відразу за два дні, у зв'язку з неробочим в Україні понеділком, і за рахунок фактора наближення закінчення місяця у клієнтів і самих банків;

2) проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 25 серпня і розрахунків за ним 26-го числа;

У п'ятницю ефект закінчення місяця перекриє традиційний фактор завершення робочого тижня і особливого зниження активності на міжбанку не відбудеться. Обсяги операцій складуть близько $180-210 млн при здійсненні до 470-510 угод.

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на ситуацію на міжбанку та реальний попит і пропозицію за валютою з боку населення у своєму регіоні. Через продовження валютних ралі за парою євро/долар на міжнародних ринках, власникам українських обмінників доведеться часто змінювати котирування євро щодо гривні протягом дня.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах від 15 до 20 копійок, а в банках від 15-25 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 25 -28 серпня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,20 — 27,65 гривень, а в банках 27,20 — 27,75 гривень.

Коментарі - 8

+
+66
А. Г.
А. Г.
25 серпня 2020, 9:34
#
Не кажется ли уже закономерностью, что НБУ опять перестарался с выкупом валюты, чтобы появился дефицит предложения? За прошлую неделю «регулятор» Выкупил в резервы 129,5 млн дол, а с начала месяца почти 400 - это циничная демонстрация их слов о следованию политике плавающего курсообразования. Факторы, которые работают на гривну, не сработали не только на предыдущей неделе, но и в течение всего лета. Достаточно посмотреть еженедельную статистику о валютных интервенциях НБУ - никакой девальвации в июле не должно было быть- в июне скупили в резервы 1,1 млрд дол, а в июле с 13-17 в период паники вообще не выходили на валютный рынок. Так что курс сегодня зависит только от «настроения» руководства НБУ.
+
+7
Vlad UKR
Vlad UKR
25 серпня 2020, 17:03
#
НБУ на осень скупается , потом миллиарды продавать нужно будет + 1,5 миллиарда долларов выплата на сентябрь по внешним долгам, НБУ 27,3 удачно скупился что бы по 28-30 продать все верно делает
+
0
Olezhechka
Olezhechka
25 серпня 2020, 9:40
#
Курс завышен однозначно, должен быть в районе 23. И к декабрю будет там, как ни крути
+
+45
Altei
Altei
25 серпня 2020, 10:35
#
Вам самому не смешно? Ах да, индекс Бигмака, как я мог забыть…
+
+96
alexat3107
alexat3107
25 серпня 2020, 11:46
#
Вам в 95-й квартал дорога открыта)))
+
0
banxter
banxter
25 серпня 2020, 11:59
#
Вот и подтянулись ЗеМисцеви ЭксПерды)) вы либо не видите и не понимаете, что происходит внутри страны и в мире в принципе, либо лыжи не едут
+
0
Bux Rus
Bux Rus
25 серпня 2020, 12:49
#
Это врятли скупят все и насытят гривной
+
+35
bonv
bonv
25 серпня 2020, 12:13
#
Повышательный тренд курса в первой половине сентября может  поддержать покупка долларов под выплату дивидендов компаниями с иностранным капиталом, вынужденно отложивших из-за эпидемии коронавируса годовые собрания акционеров, на которые выносятся решения о выплате дивидендов.
Так, например, Сити Банк планирует в конце августа вынести решение о выплате 2,1 млрд грн дивидендов, 11 сентября аналогичное решение о выплате 4,3 млрд грн дивидендов будет вынесено на собрание акционеров Райффайзен Банк Аваль.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися