Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2020, 14:24

Підвищення «мінімалки» коштуватиме держбюджету 4 мільярди — аналітики

Підвищення зарплат і посадового окладу працівників бюджетної сфери буде коштувати бюджету 4 мільярди гривень. Про це повідомляють аналітики Центру аналізу суспільних фінансів і публічного управління Київської Школи Економіки, пише ЕП.

Підвищення зарплат і посадового окладу працівників бюджетної сфери буде коштувати бюджету 4 мільярди гривень.
Фото: radiotrek.rv.ua

Скільки та куди піде грошей

Майже половина цієї суми витрат на зарплати — це додаткові потреби на фінансування зарплат в освіті, що буде обумовлено підвищенням МЗП та посадових окладів, ще третина — в охороні здоров'я. Це — ті сектори, де працює найбільше бюджетників.

Читайте також: «Мінімалку» будуть підвищувати в три етапи. З вересня українці отримуватимуть 5 тисяч


Читайте також: Зарплатна мінімалка 5 тисяч: чи стануть українці багатшими

Частину витрат планують профінансувати за рахунок коштів, зекономлених на обслуговуванні держборгу (через курсові коливання потреби на обслуговування зменшилися на 3,46 млрд грн.).

Ще частина витрат (0,54 млрд грн) — «чисте» збільшення витрат бюджету, Мінфін пропонує фінансувати за рахунок збільшення надходжень від ПДФО (на 0,46 млрд грн) і від ПДВ (на 0,08 млрд грн).

Що кажуть аналітики

Дане збільшення планових надходжень і витрат на зарплати очікується незважаючи на те, що, згідно з даними Держказначейства, за січень-липень 2020 доходи державного бюджету є на 30,4 млрд грн менше, ніж планувалося.

Читайте також: Шмигаль озвучив графік підвищення «мінімалки» в Україні

Тобто бюджету не вистачає цієї суми, щоб профінансувати вже ті витрати, які закладені в поточний бюджет.

Аналітики відзначають, що, з огляду на додаткові витрати бюджету на це підвищення, можна зробити висновок, що підвищення МЗП та посадових окладів у бюджетній сфері на 1% призводить до 683 млн грн додаткових витрат з Державного бюджету.

Що каже бізнес

В ЄБА попередили, що рішення підвищити мінімальну зарплату зараз створить неконкурентні умови для сумлінних платників податків: вони будуть програвати тим, хто ухиляється від виплати офіційної зарплати.

«Можна очікувати зменшення офіційної зайнятості, скорочення витрат на оплату праці і, врешті-решт, скорочення бюджетних доходів», — йдеться в офіційному коментарі Асоціації.

Дійсно, держава не може змусити роботодавців поза їхньою волею платити більше персоналу. Бізнес відреагує на це десятками перевірених схем — від переведення співробітників на неповний робочий день до банального збільшення частки зарплати, яка виплачується в «конверті».

Ініціатива влади збільшить податкове навантаження і на малий бізнес, який особливо уразливий в період криз, і на громадян. Адже до зарплатної мінімалки прив'язаний розмір мінімальної необхідної суми ЄСВ, яку платять «спрощенці». Цей індикатор враховується і при розрахунку багатьох інших податків, наприклад, податку на нерухомість.

Провідні економісти вже попередили, що збільшення зарплат, що не підтримане відповідним зростанням продуктивності, загрожує зростанням цін. Шок у вигляді різкого збільшення «мінімалки» змусить багато бізнесів перевести високі витрати на кінцевого споживача.

І нарешті, результатом насильницького підвищення зарплат може стати зростання кредитних ставок. Все просто: розкручування інфляції, швидше за все, змусить НБУ знову почати підвищення облікової ставки.

Нагадаємо

Раніше Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн з 1 вересня поточного року.

Коментарі - 8

+
+53
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 серпня 2020, 14:43
#
Перед виборами лохам від нєлохів.
+
0
bonv
bonv
20 серпня 2020, 16:48
#
Завдяки 1+1 і Кварталу 95 — 73% були в очікуваннях «халяви». Ось прийде кіношний Голобородько і виконає всі обіцянки-цяцянки. А прийшов не Голобородько, а Голохвастов, «собственной персоной». Велика частина «голосувальників» вже прозріла, частина — ще ні...
+
+30
lika197
lika197
20 серпня 2020, 16:00
#
Зелебобики продолжают практиковать социализм.
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
20 серпня 2020, 16:23
#
На 300 грн повышение...ахахах..
Маловато будет. До 10 зеленый семитский клоун не хочет поднять?
+
0
bonv
bonv
20 серпня 2020, 16:42
#
Непрофани і нелохи втрачають зе-елехторат.. От і обіцяють що попало..
+
0
bonv
bonv
20 серпня 2020, 16:42
#
Президент України Володимир Зеленський використовує службові поїздки в регіони України для агітації за політичну партію «Слуга народу»
Про це свідчать фото та відеоматеріали, оприлюднені за результатами регіональних поїздок президента, передає Комітет виборців України.
Зазначається, що Зеленський проводив приховану політичну агітацію під час поїздок до Запоріжжя та Херсону.
«Так, 19 серпня під час робочої поїздки президента до Запоріжжя та 20 серпня під час поїздки до Херсону на сцені, де виступав президент, були наявні матеріали із ознаками агітаційних, розміщені на користь політичної партії »Слуга народу«. Зокрема, Зеленський проводив виступ на тлі банерів із логотипом »Слуги народу« та написом »Зе! Місцеві", - йдеться в повідомленні.
У КВУ наголошують, що у своїх виступах Зеленський постійно акцентував на словосполученні «Україна – це ти», що, за повідомленням депутатів «Слуги народу», є офіційним виборчим гаслом політичної партії на місцевих виборах 2020 року.
За оцінкою КВУ такі дії президента та членів Кабінету міністрів України є проявом використання службових повноважень в політичних цілях, мають ознаки політичної корупції та є зловживанням адмінресурсом.
+
0
bonv
bonv
20 серпня 2020, 16:43
#
«Враховуючи, що фінансування робочих поїздок президента здійснюється за бюджетні кошти, такі дії також можна розцінювати як прояв прихованої агітації за кошти платників податків. За даними Єдиного вебпорталу використання публічних коштів в середньому один регіональний переліт президента коштує близько 250 тисяч гривень (всього від початку серпня Державне управління справами перерахувало авіакомпанії »Україна« більш ніж 1 млг грн за перельоти Зеленського», - йдеться в повідомленні.
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
20 серпня 2020, 16:58
#
На бесполезных мусоров и депутатов больше тратят
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися