Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 серпня 2020, 14:19

Чому виплати з безробіття від Трампа потягнуть фондовий ринок США донизу

У США припинилося зростання нових робочих місць, а програма допомоги економіці так і не побачила світу. Замість цього Дональд Трамп затвердив виплати з безробіття в розмірі $400.

Економіка США, Дональд Трамп, американський ринок, робочі місця, програма допомоги, безробіття, допомога по безробіттю, ІГ Універ
фото: pravda.com.ua

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров розповів «Мінфіну», чому хвиля зростання на ринку США завершена.

Про робочі місця

Згідно зі статистичними даними, в квітні економіка США втратила 20,5 млн робочих місць у несільськогосподарському секторі.

У травні економіка створила 2,5 млн робочих місць, далі в червні створила 4,8 млн робочих місць. Але в липні зростання динаміки відновлення показало збій: економіка додала тільки 1,7 млн ​​робочих місць.

І в цьому начебто немає нічого поганого, адже кількість робочих місць була в плюсі. Однак у цьому є один дуже важливий момент: така динаміка говорить про те, що V-подібне відновлення економіки, якого чекали оптимісти, забуксувало.

Виходить, що економіка США на кінець липня все ще мала на 13 млн робочих місць менше, ніж у березні. І відновлення не тільки не прискорилося, а й забуксувало. Для фінансового ринку це звичайно погано. Але це ще не все.

Читайте також: Євро або долар: в чому зберігати заощадження

Про нову програму допомоги економіці

З липня демократи і республіканці у Конгресі США активно обговорювали нову програму допомоги економіці в сумі $ 1-3 трлн. Тому до недавнього часу ринок чекав цієї програми.

Але Дональд Трамп наприкінці минулого тижня, не дочекавшись досягнення консенсусу двома партіями, вирішив за допомогою своїх указів продовжити дію минулої програми в частині додаткових виплат з допомоги з безробіття в розмірі $400.

Цей захід допоможе безробітним США, але крім хорошого, він ускладнить переговорний процес між демократами і республіканцями в Конгресі. Це може призвести до того, що Конгрес не зможе домовитися найближчим часом з питання нових заходів підтримки економіки.

Читайте також: Чому США перестаралися із заходами підтримки економіки

Про наслідки рішення Трампа

Для економіки США і фінансових ринків дії Трампа можуть коштувати дуже дорого. Через це найближчим часом ринок не отримає нової порції грошей.

У той же час продовження програми з допомоги з безробіття не може у своєму обсязі зрівнятися із загальною програмою допомоги. Адже ціна питання тут відрізняється в рази.

Продовження програми за додатковими виплатами допомоги з безробіття — це усього-навсього $6-8 млрд на тиждень, що до кінця року дасть суму, що лише трохи перевищує $100 млрд. Цей обсяг не може зрівнятися з повноцінною програмою допомоги в розмірі у трильйон доларів та більше.

І тепер через Трампа ринок може не побачити нових грошей на трильйон. А відсутність нових вливань грошей в економіку США може повністю змінити настрої інвесторів на фінансовому ринку.

Відсутність нових грошей і відновлення економіки США, що загальмувалося, незабаром може передати ініціативу ведмедям на фінансовому ринку США і призвести до корекції ринку донизу.

Коментарі - 1

+
+27
Tisha ™
Tisha ™
12 серпня 2020, 12:04
#
«Отсутствие новых денег и затормозившееся восстановление экономики США в скором времени может передать инициативу медведям на финансовом рынке США и привести к коррекции рынка вниз.»
Технически, коррекция «просится» уже давно. И если это случится - то и славно. «Плавная посадка», как они её называют, намного лучше ликвидационного рынка, который может вызвать панику на фондовом. Так что не всё так плохо.

«Но Дональд Трамп в конце прошлой недели, не дождавшись достижения консенсуса двумя партиями, решил с помощью своих указов продлить действие прошлой программы в части дополнительных выплат по пособиям по безработице в размере $400.»
Это не благотворительность. В смысле, решение Трампа о выделении 400 баксов на дополнительные пособия. На самом деле, он их урезал на треть, до этого выдавалось по 600 usd.

«Для экономики США и финансовых рынков действия Трампа могут стоить очень дорого. Из-за этого в ближайшее время рынок не получит новую порцию денег.»
А экономика ли не получит? По наблюдениям аналитиков, достаточно большой объем этих дополнительных средств попадает на биржу от «робин гудов», т.е. бездельничающих в карантине людей, которые дополнительные средства направляют на биржу. Тут тебе и поиграться и время потратить, которого вдосталь. Собственно, это в какой-то степени объясняет феномен роста фондовых индексов при общих показателях замедления экономики, а то и признаков рецессии. Напоминаю, что это непрофессиональные игроки на бирже.

IМНО.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися