Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 серпня 2020, 14:52

До чого може призвести новий податок на мільярдерів

Група американських сенаторів запропонувала ввести одноразовий податок для мільярдерів. Чим загрожує така ініціатива, на своїй сторінці у фейсбук розповів директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев.

Група американських сенаторів запропонувала ввести одноразовий податок для мільярдерів.
З ідеєю нового податку виступив сенатор Берні Сандерс.

Хто віддасть $731 млрд

Все ж таки, на мій погляд, немає нічого більш небезпечного, ніж нав'язливі ідеї за повної відсутності логіки і раціональності. Цього разу вразили відомий фанат комуністичних концепцій Берні Сандерс та два його демократичних колеги-сенатора Ед Меркі та Кіpстен Джіллібренд, що вчора внесли до Конгресу законопроект «Змусь мільярдерів заплатити».

Ідея нехитра, як у будь-якого лівого політика: відібрати у 467 американських мільярдерів 60% приросту капіталу, який буде зафіксований з 18 березня до 31 грудня 2020 року. На сьогоднішній день ця сума становить $ 731 млрд. Таким чином, скарбниця може поповнитися на $440 млрд. При цьому з голови Аmazon Джефа Безоса передбачається «злупити» $ 42,8 млрд, з засновника Tesla та SpaceX Ілона Маска — $27,5 млрд, а з основного акціонера Facebook Марка Цукерберга — $12,9 млрд.

Чому зараз для цього не найкращий час

На мій погляд, даний захід виглядає божевільним за рядом причин.

Цей захід передбачає введення ретроактивного платежу, тобто відноситься не до майбутніх, а до минулих доходів громадян. Інакше кажучи, безпосередньо порушує фундаментальну тезу про те, що у правовій державі закон не має зворотної сили.

По-друге, як і варто було очікувати від любителів експропріацій, датою обраний момент одного з найсильніших падінь ринку цього року. Товаришів сенаторів не цікавить, що з початку року до 18 березня трохи менше значної кількості мільярдів було тими ж бізнесменами втрачено. І якщо у 2021 році знову почнеться спад, то, звичайно, нічого їм компенсовано не буде.

Хто заплатить насправді

Однак, куди важливішими мені здаються інші обставини, що вказують на дрімучість ліваків, де б вони не жили і не діяли.

Очевидно, що зазначені багатії не мають такого кеша, на який претендують Сандерс і Ко. Весь зростання їх статку — це збільшення вартості акцій, якими вони володіють. Інакше кажучи, пропонується продати, наприклад, п'яту частину частки Безоса у Amazon — і немає сумніву, що акції підуть донизу на такому розпродажі, що доведе експропріаційні побори до 70%, а то й до 90% від заробленого за ці місяці.

Читайте також: Коли настане час купувати акції Tesla

Також потрібно віддавати собі звіт, що у США значна частина активів страхових і пенсійних фондів вкладена в акції — і якщо розпродаж призведе до падіння їх вартості, то політики позбавлять своїх виборців в рази більших накопичень, ніж урвуть у бізнесменів. Підтримуючи безкоштовну медицину для жебраків, вони підірвуть страхову, якою користується середній клас, що працює, і знищать трильйони доларів пенсійних накопичень.

Податки чи прогрес

Нарешті Сандерс з товаришами не хочуть бачити найочевиднішого: компанії, засновників яких вони хочуть обібрати, зовсім не є тими експлуататорами, яких в них бачать ці соціалісти, що прийшли з XIX століття. Facebook та Google взагалі надають свої базові послуги безкоштовно; Microsoft став найважливішим фактором зміцнення позицій американської економіки в світі;

Tesla знаходиться на передньому краї боротьби за вирішення екологічних проблем. Всі ці компанії не успадковані їх власниками, а створені ними з нуля. Демотивувавши технологічне підприємництво, ці «борці за справедливість» готові знищити прогрес в ім'я подачок тим, хто роками комфортно почуває себе, не працюючи ані дня.

Читайте також: Держава, яка скасує податок на доходи, отримає джокер у новій економіці

Ймовірно, звичайно, що законопроект не пройде навіть перших обговорень — але сам факт, що втрата розуму досягає в правлячих колах головної країни вільного світу таких масштабів, говорить про зростаючі приводи для занепокоєння за долю тієї частини світу, яку соціалісти поки ще не встигли перетворити на економічну пустелю.

Коментарі - 5

+
+30
Італій .
Італій .
10 серпня 2020, 15:27
#
Леваки не люди (с)
+
+105
Aguayo
Aguayo
10 серпня 2020, 16:00
#
Читаю реддит, там эти идеи регулярны. «Миллиардеры-эксплуататоры отнимают кусок хлеба у чернокожих и геев». Пытаться поспорить - там непрошибаемая лобовая броня Абрамса. Это к слову о наших (и российских допустим) 70% и «там такого нет» - такое везде есть. 
Экономически интересно, впрочем, как можно разово ликвидировать допустим ~20% акций Amazon и кто их сможет купить?
+
0
Alpenstein
Alpenstein
10 серпня 2020, 17:26
#
Информационный шум перед выборами.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 серпня 2020, 18:44
#
Популизм шкварчит даже в США.
+
0
R S
R S
11 серпня 2020, 0:05
#
Марк Туллий Цицерон в своё время сказал: «Чем ближе крах империи, тем безумнее её законы».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися