Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 липня 2020, 7:40

Приручити дракона: як заробити на фондовому ринку Китаю

В останні тижні акції багатьох китайських компаній оновили рекордні максимуми. Зростання фондового ринку спровокувала передовиця державного видання China Securities Journal від 6 липня, яка фактично закликала інвесторів купувати акції. 

«Мінфін» з’ясував, чи варто відгукнутися на заклик і що може завадити поповнити свій портфель акціями китайських компаній.  

Вийшли переможцями

Індекс Shenzhen Composite з початку року зріс приблизно на 30% і зараз торгується на рівнях 2015 р. Аналогічним чином, Shanghai Composite оновив 52-тижневий максимум, додавши з початку року 9% .

Це зростання змусила багатьох замислитися про включення китайських паперів в довгострокові портфелі. Що надихає інвесторів?

Китай проходить коронакризу з мінімальними втратами і експерти називають його одним з переможців нинішньої ситуації. Економіка Піднебесної повернулась до росту вже у другому кварталі цього року: ВВП виросло на 3,2% (рік до року), оговтавшись від рекордних втрат першого кварталу в 6,8%.

 За підсумками року, прогнозують експерти, ріст ВВП країни становитиме близько 4%. Основним драйвером росту стало промислове виробництво, яке за підсумками кварталу зросло на 4,8%.

Оптимізм щодо фондового ринку Китаю спостерігався останнє десятиліття, що цілком зрозуміло: середній клас зміцнюється, споживання зростає, і все більша кількість жителів отримує доступ до мобільних технологій. Це лише деякі з драйверів, які, як очікується, стимулюватимуть доходи китайських компаній. 

Що насторожує? - безперервні торгові війни з США, що, безумовно, тисне і на фондовий ринок. 

Нервують інвесторів деякі економічні показники. Наприклад, роздрібні продажі в червні впали на 1,8% у річному вимірі, хоча аналітики очікували на їх зростання. Також на 3,1% скоротились інвестиції в основний капітал. Та в порівнянні із США та ЄС, які очікують на падіння економіки за підсумками року, китайська економіка виглядає стійкішою.  

Допомогти розвитку країни має і державна підтримка. Вливання в економіку Китаю перевищують $800 млрд. В першу чергу, гроші спрямовані на вливання у фінансову систему та стимулювання видачі дешевих кредитів для бізнесу. Разом з тим Китай активно розвиває інфраструктуру.

Кошти інвестують в розбудову покриття 5G, високошвидкісний транспорт, загальнонаціональну мережу зарядних станцій для електромобілів та вугільні електростанції нового покоління. «Китай намагається використати цю кризу для переходу економіки на нові технологічні рейки», — констатує експерт Олександр Габуєв.

Ринок у ріст

«Китайський фондовий ринок зростає швидше американського. При тому часто і його боргове навантаження, і оцінка ринкових активів нижче, ніж в Штатах. Це приваблює до ринку», — розповів «Мінфіну» трейдер групи ICU Віталій Сивач.

Ключовий індекс шанхайської біржі Shanghai Composite з початку року зріс на 8%. Після березневого обвалу ключові світові індекси почали відігравати втрати. Але далеко не так стрімко і, як правило, все ще «в мінусі».

Наприклад, Dow Jones все ще на 7% дешевший, ніж на початку січня, а німецький DAX – на 1,9%. Завдяки ривку технологічних компаній зумів вирости американський S&P 500, але лише на 0,3%.

Читайте також: Долар чи єна: в якій валюті перечекати кризу

Такий ріст китайських цінних паперів керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин пояснює тим, що епідемія коронавірусу почалась в Китаї раніше ніж у більшості країн, а тому Піднебесна мала більше часу для того, щоб відіграти втрати. За таких обставин, переконаний він, акції китайських компаній виглядають більш привабливо, ніж американські та європейські цінні папери.

Як купити

Сучасні технології розмивають кордони для інвесторів і дозволяють вкладати гроші в акції компаній з різних частин світу. Однак, якщо мова йде про китайський ринок, то це дещо складніше, ніж вийти, наприклад, на американський.

Найперше, що потрібно – це знайти брокера і зареєструватись у нього. Процедура ця може бути дистанційна і не набагато складніша ніж, наприклад, віддалено стати клієнтом українського банку. Після цього через сайт чи мобільний додаток можна купувати та продавати акції.

Водночас, не кожна брокерська компанія дає доступ до Китаю. Наприклад, через Фрідом Фінанс Україна купувати такі акції не можна. Виключення брокер зробив лише для виробника електроніки Сяомі та маркетплейса Alibaba.

Брокер Exante дає доступ на Гонконгську фондову біржу. Комісія за операції становитиме 0,08% від суми операції. Мінімальної суми комісії при цьому немає. Тому, скажімо, якщо купити акції на $1000, брокер візьме собі 80 центів. Потім ще стільки ж, якщо ви вирішите продати акції. Купувати ж акції, що торгуються на Шанхайській біржі, через Exante не можна.

Так само доступ до Гонконгу надає один з найбільших світових брокерів Interactive Brokers. Щоправда, комісії у нього вищі. За операції з акціями на цьому ринку треба сплатити 0,08% від суми угоди, але не менше 18 гонконгських доларів (близько $2,3). Тому, якщо ви купите акції на $1000, треба буде віддати саме цю суму.

Купувати акції на Шанхайській біржі через Interactive Brokers можна завдяки програмі Шанхай-Гонконг Stock Connect. Це означає, що брокер працює на Гонконгському ринку, але має право купувати акції і іншої біржі.

Комісія за операції на Шанхайській біржі становить так само 0,08% від суми угоди, але не менше 15 юаней ($2,14).

Читайте також: Як інвестувати в акції іноземних компаній. Інструкція

Також варто враховувати, що значна кількість великих китайських компаній торгується на американських ринках. Зокрема, це вже згадана Alibaba, її конкурент JD.com, виробник автомобілів NIO, пошукова система Baidu, ІТ-гігант NetEase та багато інших.

В чому ризики?

Незважаючи на потужність економіки КНР та зростання ринку, інвестиції в китайські компанії більш ризиковані, ніж видається на перший погляд. Цьому є кілька причин.

Протистояння зі США

Незважаючи на зростання внутрішнього ринку, Китай – це найбільший світовий експортер і, природньо, значною мірою залежить від своїх партнерів. Як наслідок, торгівельна війна зі США, яка розпочалась у 2018 році, нанесла відчутний удар по фондовому ринку країни.

Для того, щоб наглядно продемонструвати цю тезу, можна поглянути на показники індексу Shanghai Composite за останні 5 років.

Індекс Shanghai Composite у 2015-2020 рр.

Тут не складно знайти різкий обвал індексів на початку 2018 р., коли почалось торгівельне протистояння. На його фоні падіння через корона-кризу виглядає незначною проблемою.

Звісно, конфлікт створив ризики не лише для КНР, але й для світової економіки загалом. Однак, спробуйте знайти вплив цього протистояння на індексі S&P 500. Тут він майже невідчутний.

Індекс S&P 500 у 2015-2020 рр.

Тому якщо протистояння зі США почнеться з новою силою, для китайських компаній це знову стане потужним ударом. До того, ж новим елементом цієї війни може стати обмеження доступу китайських компаній на американський фондовий ринок, про що влітку вже заявляв Дональд Трамп.

Дії влади

Існує цілий ряд сумнівних дій влади КНР, які призводили до економічних та політичних проблем. Найгучніша з них – це спроба «закрутити гайки» в Гонконгу, що призвело до масових акцій протесту, втечі капіталу і ослаблення місцевого фондового ринку.

Інший приклад – конфлікт з Індією через межі кордону у червні цього року. Повідомляється, що внаслідок нього з обох сторін загинуло більше 20 військових, хоча Китай своїх втрат не визнав. Протистояння відбувається за високогірний район, контроль над яким не принесе жодних економічних зисків. А ось втрати від сварки з сьомою економікою світу очевидні.

Читайте також: Голова НКЦПФР: «Навіть дрібний інвестор має знати, що закон його захищає»

«Не потрібно забувати про ризики, які є специфічними для компаній з реєстрацією у тій чи іншій країні. Такі загрози залежать, в першу чергу, від якості регулювання, пріоритетів центральних банків та урядів, механізмів стримувань та противаг», — пояснив «Мінфіну» директор департаменту управління проектами рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

На цьому фоні, переконаний аналітик ІГ Універ Михайло Федоров, збільшуватиметься протистояння всередині китайського суспільства.

«Китай виріс економічно, і завдяки цьому в Китаї з'явився середній клас і буржуазія. У той же час Китай в політиці залишається комуністичним з провідним статусом комуністичної партії. Середній клас і буржуазія однозначно увійдуть в конфлікт з вертикаллю влади КПК Китаю, і те, що ми сьогодні бачимо в Гонконзі – це лише початок майбутнього протистояння, яке гальмуватиме розвиток економіки», — переконаний він.

Роздуття бульбашки

 Частина експертів переконана, що ралі шанхайського ринку в умовах корона-кризи – не більше ніж роздування бульбашки.

Державні фінансові інститути просто виходять на біржу і скуповують акції. Ціль таких дій - продемонструвати видимість росту і, як наслідок, інтерес інвесторів.

Читайте також: Кінець Уоррена Баффета: чи поховає нинішня криза стратегію біржового гуру

Прямих доказів подібних дій немає, але дослідження Goldman Sachs продемонструвало, що влітку фонди, що орієнтовані на китайські активи, зіштовхнулись з тривалим відтоком капіталу. Таким чином, зростання якимось чином відбувається без інтересу інвесторів.

Гра у довгу

Вважається, що фондові індекси після кожного обвалу відіграють свої втрати. Мовляв, тому, якщо ви купуєте акції на 20 років наперед, можете не хвилюватись про їхню ціну. Однак китайських ринків це правило не стосується.

В 2007 і 2015 роках відбувались катастрофічні обвали Shanghai Composite, які можна побачити на графіку нижче. Ті падіння індекс не відіграв ще й досі.

Індекс Shanghai Composite у 1990-2020 рр.

Не так добре справи йшли в Шанхаї і після цих обвалів. За останні 5 років Shanghai Composite виріс лише на 4%. Дещо кращі справи у головного індексу гонконгської біржі Hang Seng, який за цей самий період набрав 16%.

Водночас, як констатує аналітик Фрідом Фінанс Україна Степан Джус, історичні дані свідчать, що європейські і тим більше американські ринки зростають швидше. Так, DAX за 5 років набрав 28%, а Dow Jones і S&P 500: 62% і 65% відповідно.

Варто ще пам'ятати про такий специфічний ризик для інвестицій в китайські цінні папери, як рішення уряду Китаю. Економіка КНР існує нібито в двох площинах — частково соціалістична з величезною концентрацією економічних рішень в урядових органах Китаю, і в форматі вільного ринку — з його відносної саморегуляцією. Зараз різко зросли ризики, пов'язані з обмеженнями через «соціалістичне управління» цілими галузями народного господарства КНР, що в поєднанні з торговими війнами з США може порушити економічну логіку і навіть найоптимістичніші показники деяких напрямків вкладень для рядових інвесторів.

Читайте такожВ пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

Незважаючи на перспективи цілого ряду китайських компаній, ринок загалом виглядає досить ризикованим. Хоча, швидше за все, взяти участь нинішньому ралі захоче чимало інвесторів. Головне вчасно зафіксувати прибуток.

Олексій Писарев

Коментарі - 35

+
+15
Y. D.
Y. D.
29 липня 2020, 8:53
#
На графике вместо индекса SP500 (SPX) показали производный индекс SPY))
Я понимаю автор хотел просто динамику индекса показать - но статья то серьезная.

Как всегда мораль одна - вкладывайтесь, но успейте первым выйти)
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
29 липня 2020, 9:50
#
Дійсно, не зовсім коректно вийшло. Замінив графік.
+
0
mary27
mary27
29 липня 2020, 9:16
#
КНР превратился в ''мировую фабрику'', как Великобритания в 19 веке.
Потому, их ждет дальнейший рост.

Насчет ''конфликта'' в китайском обществе, там конфликта не более, чем в СССР в его лучшие годы.
Китайская ''буржуазия'' (по сути - нэпмены) научилась не совать нос в дела КПК.
Иначе, из буржуазии превратится в заключенных местных ИТЛ.
Насчет Гонконга - он населен людьми китайской национальности, но всю жизнь живших в условиях буржуазной демократии.
Так что, сравнение неуместно.
+
0
dealecito
dealecito
29 липня 2020, 9:47
#
Люди китайської національності? В Гонг Конзі живуть кантонці, з окремою кантонською мовою. Вони такої ж китайської національності як і корейці чи японці (просто народи південно східної Азії). Вони як і тибетці і манчжурці і монголи тощо - лише один з багатьох народів які входять в сучасну китайську імперію. А стосовно середнього класу, якого навчили жити й не втручатися в політику й справи держави тут абсолютно погоджуюся. Вони більш схильні нагребти грошей і відіслати своїх дітей до умовної Канади, де вони скупили половину нерухомості Монреаля й інших міст.
+
0
lika197
lika197
29 липня 2020, 13:24
#
«де вони скупили половину нерухомості Монреаля й інших міст» — слушал вас до этого мусора. Жертва еврейской пропаганды.

2 минуты, и я нашёл в западных новостях:
«Доля нерезидентов в Монреале выросла с 1,1 процента в 2016 году до 1,7 процента в 2017 году, согласно докладу Канадской ипотечной жилищной корпорации (CMHC) в сотрудничестве со Статистическим управлением Канады. На долю иностранных инвесторов приходится около 1,7% покупок в Монреале, хотя это и незначительно по сравнению с Торонто (3,4%) и Ванкувером (4,8%)."
+
0
Y. D.
Y. D.
29 липня 2020, 13:45
#
Самому стало уже интересно, но 2017 год как-то очень староват уже для анализа, не находите ?))
Из новых новостей :
Last year, there was a census done for properties over $ 1 million sold in Montreal. To the amazement of most journalists specialized in real estate, more than 50% of these properties were purchased by non-residents.
+
0
lika197
lika197
29 липня 2020, 13:46
#
Недвижимость, которая стоит больше 1 млн долларов? Это не недвижимость Канады.
Все нон-резиденты — обязательно китайцы?

Вы — социалист? Не хотите работать, но дайте мне млн и мою халяву-недвижимость? Из-за людей как вы, народы третьего мира, а не китайцы, уже захватили целый США.

Трудитесь и перестаньте быть ребенком.
+
0
Y. D.
Y. D.
29 липня 2020, 15:30
#
Сначала написали старую новость которая не отражает реальное положение дел, а потом причислили к социалисту?!  )))))
+
+3
lika197
lika197
29 липня 2020, 15:42
#
Хватит позориться. Давайте уже новости с марта 2019. В этом году вирус.
https://www150.statcan.gc.ca/n1/daily-quotidien/190312/dq190312a-eng.htm

As previously reported, the rate of non-resident ownership is 3.9% in Nova Scotia, 3.8% in British Columbia and 2.2% in Ontario. By comparison, non-resident participation is 6.2% in Nova Scotia and British Columbia, and 3.3% in Ontario.

Как сообщалось ранее, доля нерезидентов в собственности составляет 3,9% в Новой Шотландии, 3,8% в Британской Колумбии и 2,2% в Онтарио. Для сравнения, доля нерезидентов в Новой Шотландии и Британской Колумбии составляет 6,2%, а в Онтарио — 3,3%.

Ваша логика — просто поразительная.
+
0
lika197
lika197
29 липня 2020, 15:43
#
Хватит позориться. Я нашёл вам новости с марта 2019.
+
0
lika197
lika197
29 липня 2020, 13:28
#
В Гон-Конге живёт народ, как Сицилия к отношению Италии. Действительно не совсем китайский. Как многие более южные народы, больше мобстеров, дегенератов, жуликов, казино-наркобаронов, и т.д., как Израиль любит. Это далеко не «буржуазная демократия».
+
0
mary27
mary27
29 липня 2020, 14:29
#
Вот на ''минфине'' и местный синолог объявился)
Откуда, с ''википедии''?)

Кантонский диалект - говор китайского, на котором говорят в Гуаньчжоу (который называют еще Кантон).
Вы ж не станете мне рассказывать, что в Гуаньчжоу не китайцы живут?)

И да, диалекты китайского отличаются больше, чем польский от русского.
Но это тем не менее китайский язык)

Насчет национальных мешьшинств - в КНР они имеют ряд льгот, одна из которых - на них не распостраняется ограничение рождаемости.
И, китайцы их довольно хорошо отличают от своих.
Вы ж не станете мне рассказывать, что ими пользуются все китайцы, говорящие по-кантонски?)
+
0
lika197
lika197
29 липня 2020, 14:58
#
Гуаньчжоу, Фуцзянь, Гон-Конг, и т.д. они как бремя на плечах китайцев. Эти народы прекрасно создают стереотип бедного китайского квартала. Было б лучше если б они присоеднились к Индонезии или к Тайланду, не знаю.
+
0
mary27
mary27
29 липня 2020, 22:59
#
В Индонезии и без того огромная китайская диаспора, с которой периодически конфликты.

К Таиланду?
А нафига им этот нищий Сиам?
+
0
lika197
lika197
30 липня 2020, 12:01
#
В Гуанси 32% населения — меньшинство Чжуан.
Они говорят по своему языку, относящемуся к тай-кадайской семье.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B6%D1%83%D0%B0%D0%BD%D1%8B
+
0
mary27
mary27
30 липня 2020, 14:17
#
И?
Мы про ханьцев, которые говорят на кантонском диалекте.
+
0
lika197
lika197
30 липня 2020, 14:53
#
Значит, они смешанные и не совсем китайцы в этих районах. Они уже в самоуправленном районе, почему Китай не может дать им их свободу?

Как Непал — это смесь Индии и Китая, вы же не станете говорить, что это китайцы?

А польские — это русские?
+
0
mary27
mary27
30 липня 2020, 20:37
#
Опять какую-то хрень пишите.
Почитайте начало дискуссии, я с тараканами в вашей голове спорить не хочу)
+
0
lika197
lika197
30 липня 2020, 22:37
#
Вы можете воевать за нищету, а я буду воевать за красоту и развитие.

Я уже давал вам не раз факты, что именно эти народы Гуанси Гуандон Фуцзянь больше всего оказываются в местах как в Австралии, в Канаде, и т.д., и там создают конфликт своим поведением.

Гуаньчжоу иногда называется «столицей третьего мира». А зачем Китай это?
+
+15
lika197
lika197
30 липня 2020, 22:46
#
Я вот думаю о безвизе Зеленского для китайцев (к которому я очень сомнительно отношусь), и больше всего я волнуюсь, что мы получим нищих из этих районов.
+
+25
mary27
mary27
31 липня 2020, 0:05
#
Опять какая-то херь)
+
0
Shamshir87
Shamshir87
31 липня 2020, 0:07
#
Я вас разочарую, но нищие из КНР к нам не поедут. Я бы предпочёл их, нашим нищим, потому что они трудолюбивые.
+
0
mary27
mary27
31 липня 2020, 0:20
#
Трудолюбие ханьцев - миф.
+
0
lika197
lika197
31 липня 2020, 0:36
#
Когда я говорю нищий, может это неправильное прилагательное. Эти южные народы нищие необязательно в деньгах, а в характере и внешности и поведении. Это не Корея, например.

Поэтому я так надеюсь, что кто-то из Китая читает наше обсуждение, и принимает нужные меры. Ведь Украина, это же не враждебная Австралия, куда они отправляют худших.
+
+15
mary27
mary27
31 липня 2020, 6:29
#
Перестаньте бредить.
Впрочем, требую от вас невозможного)
+
0
Shamshir87
Shamshir87
31 липня 2020, 11:04
#
Я как раз не о ханьцах, а как выше упомянули- народностей, включая мяо и прочих.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
31 липня 2020, 11:06
#
КНР никого и никуда не отправляет, тем более, не понятен ваш миф о враждебных отношениях КНР и Австралии, напрмню: главный сбыт угля из Австралии, таки в КНР, ровно как и Австралия с радостью покупает товары из КНР. Хорошо еще, что вы тут с криками viva revolucion, не орёте про права уйгуров и независимость тибета :D
+
0
Shamshir87
Shamshir87
30 липня 2020, 13:51
#
"И да, диалекты китайского отличаются больше, чем польский от русского.
Но это тем не менее китайский язык)"- потому, в городах в публичных местах вывески: разговаривайте на мандарине, иначе вас не понимают. Как-то так.
+
0
mary27
mary27
30 липня 2020, 19:51
#
Вы еще загуглите твебования к дикторам на китайском ТВ)
+
0
Shamshir87
Shamshir87
31 липня 2020, 0:06
#
Смотря на каком) Есть же Тайвань, HK и Тибет.
+
0
mary27
mary27
31 липня 2020, 0:21
#
Тайвань - отдельное государство, ''белые'' китайцы. Я про КНР.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
31 липня 2020, 11:06
#
«китайское тв»- в том числе Тайвань, поинтересуйтесь официальным названием Тайваня. Также как и Тибет.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
29 липня 2020, 22:03
#
Там «шёлковых штанишек» нового поколения хватает, тем не менее- таки да, культура осталась: кпк и капиталисты врозь.
+
+16
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 липня 2020, 10:07
#
Не варто казати, що Китай поборов вірус краще, ніж інші. Там тоталітарна система влади. Намалюють все, що треба. Важлива методика підрахунку. Італії потрібно було, щоб її пожаліли, тому до загиблих від вірусу записували всіх, навіть загиблих в аваріях на дорозі. Китайці показують лиш тих, хто був здоровий і помер безпосередньо від вірусу. Якщо так, то в Україні загинуло максимум пару десятків людей безпосередньо від вірусу. Інші померли від супутніх хвороб.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
30 липня 2020, 22:52
#
Еще было бы наглядно для общей картины отразить капитализацию NYSE против китайской биржи. 
Кстати купить их акции можно также в составе каких-нибудь total world etf или более «узко-китайских» фондов, например, от Vanguard. Тогда комиссии будут ниже как для штатовской бумаги.
Кроме того, если у вас в IB тариф с помесячной оплатой $10, то комиссии в течение месяца отнимаются от этой суммы так, что сделать 10 покупок с комиссией $1 обойдется в те же деньги, что вообще не торговать - так и так заплатите.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися