Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2020, 14:34

Кінець Уоррена Баффета: чи поховає нинішня криза стратегію біржового гуру

«Уоррен Баффет вже не той», «Баффет старіє і втрачає хватку», «Уоррен помилився» — подібними твердженнями останнім часом рясніють заголовки в пресі та коментарі інвестиційних аналітиків.

Проте, Уоррен Баффет залишається унікальною фігурою у світі інвестицій. Людиною, яка підкорила інвестиційний олімп США і не покидає його десятиліттями. Чи пройшла епоха Уорена Баффета, чи спостерігаємо ми його кінець і чи варто брати за зразок його інвестиційну стратегію? Давайте розбиратися разом.

«Акела» промахнувся?

Розмови про те, що з інвестиційною політикою Уорена Баффета і його фонду Berkshire Hathaway щось не так, посилилися після фондової кризи у США. Вона вибухнула на тлі пандемії коронавірусу і була підігріта напруженістю у відносинах між основними країнами-видобувачами нафти.

Читайте також: Баффетт: Ситуація на ринках зараз не така страшна, як під час попередніх криз

Серед прорахунків Баффета експерти найчастіше називають:

  • вкладення у Kraft Heinz – вони обернулися списанням $3 млрд минулого року;
  • інвестиція $10 млрд в Occidental Petroleum – угода виявилася не такою успішною, як очікувалося. Американська сланцева компанія має проблеми, у зв'язку з великим боргом, і виплатила дивіденди своїми акціями, що спричинило падіння їх вартості.
  • нарощування частки в авіакомпаніях перед коронакризою та їх продаж на ринку, що обвалився. Фонд наростив участь у найбільших авіакомпаніях США напередодні пандемії — частка Berkshire Delta досягла 11%, American Airlines і Southwest Airlines — 10%, в United Airlines — 9%. Продавав пан Баффет папери авіакомпаній у квітні, у самий розпал пандемії, яка прикувала цивільну авіацію до землі. Баффет визнав, що зробив помилку.

Загалом критика Баффета ґрунтується на тому, що легендарний інвестор так і не зміг скористатися пандемією і обвалом фондового ринку США. Простіше кажучи, Баффета звинувачують у тому, що він не скуповував перспективні активи задешево і не заробив на відновленні ринку, яке, до речі, виявилося стрімкішим, ніж очікувалося.

Фонд Berkshire опинився серед аутсайдерів. За два місяці S&P 500 втратив понад 30%, але потім різко злетів до історичного максимуму. У підсумку з початку року S&P 500 зріс на 7%. В цей же час акції Berkshire втратили близько 23%. Створюється враження, що Баффет втратив ралі майже за всіма лідерами зростання: компаніями онлайн торгівлі, хмарними сервісами, сервісами інтернет-конференцій тощо.

Читайте також: COVID-19: обвал котирувань, криза туризму і валютна паніка

Концепція змінилася

Сумніви у інвестиційного співтовариства, втім, виникли не вчора. Аналітики відзначають, що останніми роками акції Berkshire Hathaway відстають від індексу S&P 500. Серед причин називають той факт, що фонд під управлінням пана Баффета довгий час недооцінював акції технологічних гігантів: Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Netflix та Google.

В результаті, з 2011 року акції Berkshire зросли на 119%, тоді як індекс Nasdaq 100 – злетів на 344%. Суть в тому, що в індексі Nasdaq 100 висока концентрація паперів великих технологічних компаній. Саме вони залишалися локомотивами зростання фондового ринку у 2019 і на початку 2020 року.

Уоррен Баффет у своїх коментарях погоджується з тим, що міг би звернути увагу на технологічний сектор набагато раніше. І його дії говорять про те, що він врахував цей досвід. Баффет почав інвестувати в «яблучний» актив у 2016 році і сьогодні частка Apple в його портфелі становить 43% (за підсумками I кварталу – 36%). $91 млрд з $213,6 млрд активів Berkshire Hathaway зараз представлені акціями Apple. Свою частку в Apple INC. компанія Berkshire Hathaway наростила до 5,5%.

«Це неймовірна компанія. Я повинен був раніше оцінити її гідно. Я не думаю про Apple як про акції. Я ставлюся до неї як до нашого третього бізнесу. І це, напевно, кращий бізнес в світі, який я знаю», — так сам Уорен Баффет коментує інвестиції в «яблучну» компанію.

І треба сказати, що ця інвестиція дозволяє фонду заявляти про свою ефективність. Власне, у 2020 році акції Apple зросли на 24%. Пандемія не вплинула на компанію. Навпаки, на торгах 6 липня вартість паперів досягла історичного максимуму — $374 за акцію. У результаті всього за півроку інвестиції в Apple принесли Berkshire Hathaway близько $18 млрд.

«Яблучний» пиріг та ложка дьогтю

Звичайно, критики можуть сказати, що Баффет втрачає перевагу, тримаючись за інвестиції у банківський сектор. Друге місце в портфелі Berkshire Hathaway припадає на Bank of America – фонд володіє паперами найбільшого банку США на $22 млрд.
І так само вірно, що ці активи, кажучи мовою біржових брокерів, знаходяться у «червоній зоні» — їх ціна падає. І це стосується не тільки Bank of America.

За підсумками першого кварталу 2020 року в мінусі опинилися акції:

  • Bank of America -34,27%
  • Coca-Cola -21,28%
  • American Express -24,28%
  • Wells Fargo -47,55%
  • Kraft Heinz, -3,83%
  • JP Morgan Chase -33,58%
  • US Bancorp -39,18%

А це все папери з ТОП-10 активів інвестиційного портфеля Уоррена Баффета!

Зросли лише акції Apple (+20,4%), Moody's Corp. (+12,64%) та медичної компанії Davita HealthCare (+0,71%).

Чому ж пан Баффет не поспішає на догоду публіці скуповувати акції Facebook, Amazon, Microsoft, Netflix та Google? Тому що Баффет завжди був противником надмірної диверсифікації.

Сам Баффет неодноразово підкреслював, що диверсифікація – це засіб від невігластва. Що потрібно вкладати у ті бізнеси, які ти розумієш. При цьому він робить ставку на довгострокові інвестиції у ті сектори, які, безумовно, будуть затребувані і будуть зростати в майбутній перспективі. Логіка в тому, що продукти харчування та медичні послуги будуть потрібні людям завжди. А банківська сфера десятиліттями показувала неухильне зростання. Тепер до цих активів додався і технологічний гігант Apple.

Експерти кажуть

Багато учасників ринку вважають, що Баффету варто змінити свою стратегію інвестування, якщо він хоче і надалі приносити своїм акціонерам високий дохід.

«Необхідно адаптуватися і купувати папери компаній, які згенерують значну вартість протягом наступних 25 років», — говорить директор з інвестицій J Stern & Co Крістофер Россбах.

При цьому він нагадує, що і Баффет, і віце-президент Berkshire Чарльз Мангер у своїх інтерв'ю визнавали, що відсутність своєчасних інвестицій в Amazon – їх прорахунок. До речі, минулого року Berkshire все ж купила невелику частку в Amazon. Але всім очевидно, що робилося це за високою ціною і нарощувати присутність в компанії фонд не може.

Однак не всі такі суворі у своїх оцінках. «Berkshire Hathaway залишається націленою на те, щоб винагороджувати інвесторів з плином часу, а не точно в термін», — зазначає Томас Руссо з Gardner Russo & Gardner, — З цієї причини ми говоримо людям, що не варто поспішати і витрачати ці гроші, коли мова заходить про кубушку Баффета в $137 млрд».

Юрій Гусєв

Коментарі - 8

+
+118
lsdog
lsdog
9 липня 2020, 15:44
#
Чисто спекулятивный и однобокий материал для людей, которые не разбираются в этом, или же сам автор преследовал какие-то цели в виде кликбейта, но не как не серьезной аналитической статьи сознательно не указав на некоторые индикаторы, которые следует учитывать. Или же автор настолько далек от этого, что и сам не знает что пишет. Или редактор копирует просто. Но для меня эта статья просто треш. Это кризис, в этот кризис упал весь рынок за исключением некоторых IT секторов и компаний. Для адекватного взгляда на ситуацию надо посчитать показатели всего портфеля баффета, а не отдельных компаний. Надо сравнить падение рынка S&p всего с падением brk. Посчитать разницу. Подумать нормально ли падать и расти вместе с рынком. Адекватен ли портфель наполненный только акциями апла гугла и амазона с перекосом только в IT сектор на дистанции 30-40 лет. А ведь колу баффет держит с 70-80х годов и покупал их акции по 2-3 доллара, а сейчас только дивиденды с одной акции колы за год это 2-3 доллара, он уже все давно окупил 100 раз. И подход баффета в том, что бы покупать компании ниже их фактической стоимости, когда все активы, имущество компании стоит например 1 миллион, а по каким-то причинам на бирже она торгуется за 400 тысяч, хотя все ее офисы, заводы, вся ее ликвидационная стоимость составляет 1 миллион. Стоимостное инвестирование по Бенджамину Грэму. И так баффет выбирал компании. Да, есть тенденции на рынке к венчурным инвестициям, но это не то, что даст вам 30-50 лет спокойной жизни
+
+20
Юрий Гусев
Юрий Гусев
9 липня 2020, 17:50
#
Согласен со многими вашими доводами относительно того, как ведет себя Уоррен Бафет на рынке. И в самом материале нет попытки доказать, что Баффет не прав. Я всего лишь показал, что даже легенды инвестиционного мира могут принимать спорные решения и попадать под шквал критики. Что сейчас и происходит. Более того, я полагаю, что в рамках своей стратегии он вполне может оказаться успешен в долгосрочной перспективе. Я вполне разбираюсь в инвестиционной тематике, имея за плечами 15-летний опыт написания статей о финансовых и фондовых рынках. Но в то же время я точно не ставил перед собой задачу проводить в этом материале глубокое околонаучное исследование, сродни тех, которые потом студенты ВУЗов имеют обыкновение использовать для написания курсовых и дипломных работ. Это скорее работа для отдела инвестиционных аналитиков банка или КУА, не находите? В общем, попросту не тот жанр. В любом случае спасибо за интерес к материалу и конструктивную критику.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
9 липня 2020, 16:49
#
Amerikan Express
Что за компания?! :-)
+
+28
Юрий Гусев
Юрий Гусев
9 липня 2020, 17:53
#
Опечатка, уже поправили. Спасибо за внимательность.
+
+10
Богдан Перчук
Богдан Перчук
9 липня 2020, 20:00
#
Не могут методы и инструменты анализа 50-70 х годов работать вечно. Тогда ещё господствовала индустриальная экономика. Активы у предприятий, были большей частью материальны, их оценка не была проблемой, в отличии от нематериальных активов.
+
0
diany
diany
9 липня 2020, 21:12
#
Так говориш как будто он в плюс никогда не уйдет
+
0
Богдан Перчук
Богдан Перчук
9 липня 2020, 21:55
#
Не утверждаю, но и не исключаю. Индустриальный сектор обладает переизбытком капитала, о чем свидетельствует недозагрузка мощностей, даже в междукризисные периоды. Конкуренция и перепроизводство, со временем снижают норму прибыли. Недооценка нематериальных активов и человеческого капитала, как основного генератора прибыли постиндустриальных компаний - основная причина отставания фонда Баффета.
+
+23
preyvanamor
preyvanamor
9 липня 2020, 20:44
#
«нинішня криза»? Баффет вже як мінімум останні ДЕСЯТЬ років колекціонує готівку, бо не немає нормальних компаній, куди її притулити....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися