Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 липня 2020, 12:15

Обсяг обігової готівки досяг пів трильйона гривень — аналітик

Станом на 20 липня загальний обсяг готівкової гривні на руках у населення, в касах банків, банкоматах і терміналах перевищив пів трильйона гривень. Темп зростання попиту на готівкову гривню прискорився до 25%. Про це написав фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків в своєму телеграм-каналі.

Як зростав попит

За його словами, наприкінці 2019-го почав зростати попит на готівкову гривню.

«Коли почався карантин, попит тільки прискорився. Якщо минулого року темпи приросту становили менше за 5-10% на рік, то зараз ми вийшли на 25% приросту», — написав Демків.

Читайте також: Банкноти з Вернадським припали до душі. Обсяг готівки в обігу збільшився на 20% (аналітик)

За його словами, таке зростання обсягу готівки в системі не є свідченням емісії — економічні агенти різко почали віддавати перевагу паперовим грошам над безготівковими розрахунками.

Скільки знімали готівки

Так, у квітні — місяці жорсткого карантину – з карткових рахунків зняли на 18,7% менше, ніж місяцем раніше. Показники травня також поступаються показникам докризового лютого. Так само просіла й кількість операцій зі зняття готівки.

Читайте також: Чому криза є, а сплеску інфляції і обвалу гривні — немає

Вірус дещо змінив нашу поведінку, ми стали більше розраховуватися дистанційно. Однак це не компенсувало втрати у покупках, на скорочення кількості яких вплинув карантин (наприклад, відвідування кінотеатрів). Тому тут теж скорочення.

Читайте також: Готівка — ключ до спокою. 8 порад бізнесу в період кризи

Депозити

Депозити теж залишаються в банківській системі, тобто приріст готівки не є наслідком зняття коштів з банківських рахунків.

«Ризикну припустити, що ключова причина — це сіра економіка. Якась частина працівників почала отримувати зарплату готівкою. Додати сюди тих, хто втратив роботу, і ми бачимо пояснення зменшення обсягів видаткових операцій з використанням карток — на них стало надходити менше коштів. Очевидно, зменшилася інкасація — менший, ніж раніше, відсоток готівки потрапляє назад до банківської системи», — вважає Демків.

Оформити депозит у гривні з вигідною ставкою

Коментарі - 6

+
+85
mary27
mary27
21 липня 2020, 12:23
#
Депозитам пришел конец.
Надо забирать.
+
+48
rredrred
rredrred
21 липня 2020, 13:44
#
Думаю вы ошибаетесь. люди просто и дальше будут уходить в наличность на опасениях блокировки ихсредств при расчетах свыше 5 тыс грн. если бы реально равнялись на европу, а не занимались бы контролем налесением перед выборами и ради выборов, то мониторинг должен начинаться с 9 999 евро. в каждом аэропорту европы написано, что наличными без декларирования можно везти не более 240 000 евро. вот это такие там ограничения.
так же думаю повлияли на народ декларации менеджмента нбу, кторые все сидят в наличности
+
0
mary27
mary27
21 липня 2020, 17:26
#
В каком месте я ошибаюсь?
Доходность вкладов уже отрицательная, финмон и дальше мучается дурью из-за 5000 грн.

Главное - декларация главы НБУ.
Особенно % по кладам.
+
+8
MaxTirpiz
MaxTirpiz
21 липня 2020, 12:28
#
Когда  прошло  полгода  зеленой власти, нарид  начал понимать  что  кеш  будет  надежнее
+
+25
bonv
bonv
21 липня 2020, 12:47
#
Народ відчуває що кеш надійніший..
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
21 липня 2020, 16:16
#
Уже куда не зайди - терминал не работает. Причём заказываешь еду в ресторане - а тебе сразу - ой вей, терминал не работает. Уже 2-й месяц.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися