Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2020, 13:17

Чому криза є, а сплеску інфляції та обвалу гривні — немає

Нова економічна криза — у розпалі. Зазвичай, в такій ситуації гривня має знецінюватися, а ціни - стрімко зростати. Чому так не відбулося зараз, в колонці для НВ розповів директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський. «Мінфін» вибрав найголовніше.

Початок кризи 2020 року ззовні нагадував все те, що ми вже бачили. Підприємства та громадяни кинулися за валютою, а гривня почала девальвувати. Щоб задовольнити ажіотажний попит, Нацбанк продавав валюту з резервів. Дефіцит валюти, який НБУ задовольнив своїми інтервенціями, у співвідношенні до золотовалютних резервів був співставний із початком криз у 2008 та 2014−2015 роках.

Валютні операції на міжбанківському ринку, млн дол. США

Валютні операції фізичних осіб, млн дол. США

Валютні операції фізичних осіб, млн дол. США

Міжнародні резерви та валютні інтервенції НБУ

Але схожість із минулими кризами закінчилася швидко. Ажіотажний попит на валюту вичерпався. Гривня перейшла до укріплення. А інфляція навпаки уповільнилася. За підсумками квітня, вона становила 2,1% у річному вимірі.

Три ознаки міцності економіки України

Психологічний чинник не може спровокувати тривалий обвал обмінного курсу, якщо він не є спусковим гачком до вибуху накопичених раніше проблем. Різниця з попередніми кризами полягає в тому, що Україна вела здорове економічне життя до кризи, а не накопчувала дисбаланси в економіці.

Читайте також: Ціни зросли через психологічні чинники. Це не матиме значного впливу на інфляцію — НБУ

Є декілька ознак, які свідчать, що Україна увійшла в цю кризу значно міцнішою, ніж будь коли.

По-перше, це помірний дефіцит поточного рахунку платіжного балансу. Минулого року він становив менше 3% до ВВП (без урахування грошей від судової перемоги над Газпромом). Перед минулими кризами цей показник був вищим у 2,5−3 рази. Така різниця — результат відходу НБУ від практики підтримання фіксованого обмінного курсу на штучному рівні і застосування плаваючого, який урівноважує валютні потоки і відображає реальний стан справ у економіці.

По-друге, помірний дефіцит державного бюджету — близько 2% до ВВП. Реформи у банківському та енергетичному секторах знизили навантаження на державні фінанси. Сьогодні банки здатні протистояти кризі самостійно, а Нафтогаз не потребує дотацій для закупівлі газу по грабіжницьким цінам. Під час попередніх криз для порятунку цих секторів «друкували» мільярди гривень, які розкручували девальвацію та інфляцію.

По-третє, низька інфляція, якої НБУ вдалося досягти завдяки послідовній і незалежній монетарній політиці впродовж останніх років. Споживчі ціни зростають низькими темпами, і це підтримує купівельну спроможність українців, тобто й усю економіку.

Читайте також: Чому в Україні продовжують зростати зарплати

Негативний сценарій кризи – приклад Туреччини

Ілюстрацією, якою могла бути ця криза, якби економіка України не перебувала в пристойній атлетичній формі, можна побачити на прикладі Туреччини. Остання якраз увійшла в кризу з характерними дисбалансами: високою інфляцією (майже 12%), значним дефіцитом бюджету (понад 5%), відсутністю незалежної монетарної політики центробанку.

І от маємо різницю: девальвація у Туреччини після початкового ривку і не думає зупинятися, а ціни там швидко зростають. Як результат, Туреччина робить те, що Україна вже застосовувала у минулому — вводить валютні обмеження, які матимуть довгострокові негативні наслідки для економічного зростання.

Чи достатньо робить НБУ для подолання кризи?

Раніше реакцією НБУ на кризу було б затиснення монетарних гайок — підвищення облікової ставки, обмеження пропозиції гривні та введення валютних обмежень для вгамування девальвації.

НБУ не мав би можливості підтримати економіку дешевшими грошима, адже це лише б погіршило ситуацію з валютним курсом та інфляцією. Монетарна підтримка економіки в таких умовах була б порівняна до гасіння пожежі бензином.

Зараз ситуація інша. НБУ напевно вперше в історії може підтримати економіку під час кризи, не провокуючи сплеску інфляції. І він, як і центральні банки інших країн, це робить. Облікова ставка знижена до рекордно низького рівня — 8%, є потенціал й для подальшого зниження. Також НБУ надає банкам довгострокові кредити рефінансування, щоб ті фінансували довгострокові інвестиційні та кредитні проєкти.

Чи може НБУ робити більше? Наприклад, накачувати економіку грошима в необмежених обсягах за нульовою процентною ставкою, як центральні банки США та ЄС. Є багато застережень проти цього. Політики не раз включали «друкарський» верстат в Україні, але жодного разу це не допомагало приборкати кризу. Навпаки — лише розбурхувало девальвацію та інфляцію.

Дивіться також: Чи варто НБУ включати друкарський верстат заради порятунку економіки — відео

Довіра до НБУ зростає, але все ще крихка. Якщо громадяни та бізнес відчують, що центральний банк почав грати в політику, вони шукатимуть захисту в доларах та євро. А це дуже швидко розжене інфляцію і зведе нанівець усі заходи з підтримки економіки. Найбільше страждають вразливі категорії громадян, малі доходи яких знеціняться найболючіше.

Читайте також: Чому гривня не помічає карантину

НБУ має думати не тільки про сьогодні, але й про те, що буде завтра. Стимулювання економіки та її відновлення, ймовірно, буде супроводжуватися прискоренням інфляції. Але важливо, щоб зростання цін було близьким до нашої середньострокової цілі в 5%. Тоді Україна має шанс вийти з кризи з вищою довірою до гривні, ніж вона входила в неї. А це дасть змогу зростати швидше у наступні роки.

Коментарі - 18

+
+58
Olezhechka
Olezhechka
13 травня 2020, 13:55
#
Я почти поверил.
+
+198
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
13 травня 2020, 14:10
#
Видно руку профі. Гарний аналітик так покаже каку, щоб її не було видно. А як же дефіцит гривні, який зараз є? Нехай не НБУ, а мінфін пропилососив все на облігації. Де НБУ минулого року взяв 120 лярдів гривень, щоб викупити бакси нєрєзів? Гайки у нас закручені до німагу. НБУ фактично відкрив кредитні лінії банкам під 8% для перевкладання під 11. Згоден, банки поки що вкладають власні гривні, але під куплені облігації можна завжди перехватити рефінанс, якщо припече. А щодо атлетичної економіки, то шутяга зачотна. Падіння виробництва 4 місяці до карантину... атлет ще той. Єдине, що правда і що добре в даних умовах, це ЗВР. І не треба рівнятися то попередніх криз, тоді не було обмежень для інших економік. Гривня не падає відносно інших валют, як і економіка України відносно інших економік. Всі падають більш-менш синхронно. Подивимося, коли і де все це зупиниться. Китай дуже жваво почав відновлюватися, за ним Штати підуть, старушка Європа довше запрягатиме. А наш атлет десь там в хвості. Так от, коли розвинкні економіки і їх валюти почнуть відновлюватися, ми з нелохами при владі ще пів року валитимемося. От тоді різниця і вилізе. А так я не виключаю корекції курсу і під 26... не на довго таке може бути.
+
+18
Viach
Viach
13 травня 2020, 14:58
#
Звісно 26 не надовго, потім на 25. Курс має розвернутися на девальвацію лише після того як найупоротіші 100500-ки розчаруються і почнуть лаяти владу та НБУ за злочинну політику, яка веде країну до чергової «економічної катастрофи» (курсу 20-22 грн за доляр):)
+
+42
proot
proot
13 травня 2020, 16:08
#
Угу, а потім по 8 і по 5 і по 4.85 і тд.
що дня цього потрібно зробити? перестати купувати доллар по 27 і почати купувати по тій ціні що придумали. інфа 100% є людина, яка бачила це в очах економіки.
+
+72
AleksandrBank
AleksandrBank
13 травня 2020, 15:38
#
«Разница с предыдущими кризисами заключается в том, что Украина вела здоровую экономическую жизнь до кризиса, а не накапливала дисбалансы в экономике.» - открытие для многих.
+
+39
proot
proot
13 травня 2020, 16:11
#
А деякі навіть дойшли до того, що як вийшло  - політика Гонтарьової і її наступників була не проти мудрого наріду.
але всеодно, наш мудрий нарід схлопне економіку, він упоротий, перевірено.
+
+23
Анна Бергер
Анна Бергер
13 травня 2020, 19:05
#
«  мудрого  наріду »   -     мудрих    людей  !    Наш  «  мудрий  нарід »  схлопне  економіку ,  він  упоротий      -       наші  мудрі   люди  схлопнуть  економіку ,  вони   вперті  ,  перевірено  !  Це  якщо  українською  мовою ,  а  не  « суржиком  »  !
+
0
Alpenstein
Alpenstein
13 травня 2020, 19:43
#
«Этот нехороший человек предаст нас при первой же опасности».
+
0
proot
proot
13 травня 2020, 20:18
#
Дякую Ганна. Але це був сарказм. Я навмисно будував фрази у цьому стилі. Але дякую :)
+
+10
rkost
rkost
14 травня 2020, 2:56
#
Читая проронил скупую мужскую слезу! Взули Турцию. Кстати, какая там средняя з/п в Турции и Украине? Положили малый и средний бизнес и радуются потому что дебилы?
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
14 травня 2020, 10:47
#
Прочёл предоставленный материал и написал:
        Сучасная ситуация:
        При аномии общества резко усиливается девиантное поведение людей, так и реакция на это власть имущих, что приводит к применению обществом определённых формальных и неформальных санкций - изоляция, лечение, исправление или наказание …
        Вывод: Ну, а нам пересечным украинцам остаётся только стать эскэйпистами, впасть в дауншифтинг, стать кикикоморой или кидалтом!
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
14 травня 2020, 15:47
#
ПрочЁЛ?
+
+1
Vasilius2020
Vasilius2020
14 травня 2020, 11:00
#
Это капец, одно и тоже самое, у власти все под контролем, все будет в ажуре, сдавайте все баксы, а чего ж нбу затоваривается, себе в убыток??? То что гривну напечатали заранее, понятно, купюру по 1000 нормально размножили, а теперь по немногу впаривают доверчивым украинцам, потом резко развернут и кто не успел, тот опоздал.
+
+1
Olegpl1993
Olegpl1993
14 травня 2020, 11:45
#
Да вошли в кризис мы относительно хорошо. Вот только заслуга НБУ в этом слишком преувеличена. Единственное что НБУ делал правильно это продажа валюты на межбанке чем сдерживал резкий рост курса. Все остальные заслуги просто пририсовали. Посмотрим как теперь с этого кризиса выходить будем.
+
+16
Alekspvl
Alekspvl
14 травня 2020, 12:54
#
В Украине кризис ещё только предстоит..
+
0
Vasilius2020
Vasilius2020
14 травня 2020, 18:18
#
Все будет и кризис и обвал, всему свое время, статистика дело упертое, после каждого кризиса обвал гривни нормальный, так что в этот раз, те кто ждут «что-то новенькое» ждет большое разочарование.
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
17 травня 2020, 22:28
#
А воском не желаете, гаспада, вылить и нам сказать будущее и так знаете ли убедительно, и так знаете ли таинственно, напыщенно! А ну, вякните, что-либо, гаспада! А мы, типа, вам поверим и, качая головой, опечалимся ...
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
17 травня 2020, 22:38
#
А воском не желаете, гаспада, вылить и нам сказать будущее и так знаете ли убедительно, и так знаете ли таинственно, напыщенно! А ну, вякните, что-либо, гаспада! А мы, типа, вам поверим и, качая головой, опечалимся ...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися