Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 липня 2020, 16:43

Послідовник Смолія чи адепт «друкарського верстата»: кого Зеленський бачить головою НБУ

17 липня НБУ може отримати нового керівника: відповідне питання винесено на обговорення до сесійної зали.

Що відбувається за лаштунками публічного пошуку і відбору майбутнього голови Нацбанку, хто в шорт-листі кандидатів і хто допомагає президенту визначитися з вибором, розбиралася LIGA.net. «Мінфін» подає скорочену версію.

Прізвища під забороною

Екс-голова НБУ Яків Смолій подав у відставку майже два тижні тому: ввечері 1 липня він оголосив, що піде, назвавши причиною «систематичний політичний тиск» на Нацбанк.

Наступного ранку президент Зеленський прийняв відставку голови, а вже 3 липня НБУ залишився без постійного керівника. Зараз обов'язки голови регулятора виконує Катерина Рожкова – перший заступник Смолія.

З того часу в пресі звучали різні прізвища, які нібито обговорюються в Офісі президента в якості заміни Смолія. Але зрозуміти, до якого вибору все ж таки схиляється президент після двотижневого відбору, не так і просто, навіть народним депутатам з президентської фракції Слуга народу.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

У понеділок, 13 липня, Зеленський провів зустріч з СН, на якій представив нових керівників Антимонопольного комітету і віце-прем'єра з питань стратегічних галузей промисловості. Головну кадрову тему тижня – НБУ – теж обговорювали, але конкретних прізвищ так і не прозвучало.

«В Офісі президента бояться світити фаворитів», – говорить високопоставлений співрозмовник з оточення Зеленського. Кілька співрозмовників у фракції СН та ОП відзначають, що депутатам, які були залучені до консультацій, прямо заборонили називати склад шорт-листа, щоб він не потрапив до преси.

Проте, відомо, що відбір «майже закінчено».

Читайте також: Зеленський пообіцяв МВФ до кінця тижня запропонувати Раді нового голову НБУ

Президентський список кандидатів

«Незважаючи на конкретні прізвища, є дві групи кандидатів: ті, хто, ймовірно, продовжить колишню політику НБУ, другі – ті, хто задовольнить запит Банкової на зміну цієї політики, — говорить фінансист, знайомий з ситуацією. — Змінювати Смолія, щоб поставити сильного і незалежного економіста, який, швидше за все, буде вести схожу політику, було б нелогічним. Я не думаю, що президент зробить хороший вибір для країни».

За інформацією співрозмовників, у першій групі було п'ятеро кандидатів.

Юрій Городніченко, професор економіки університету Берклі (США), кращий молодий економіст світу, за версією авторитетного рейтингу Repec Ideas.

Зеленський поспілкувався з ним за допомогою відеозв'язку у понеділок. Городніченко, нібито був готовий, але при виконанні трьох умов: збереження колишньої політики НБУ, реальна незалежність регулятора і відмова від політичного тиску, а також гарантії фізичної безпеки керівництва регулятора. За словами співрозмовника, знайомого з результатом переговорів, президент не вважає, що це реальні проблеми, які потребують домовленостей.

Володимир Лавренчук. Екс-голова Райффайзен Банку Аваль вважався одним з топ-кандидатів на посаду голови НБУ ще після відставки Валерії Гонтарєвої у 2018-му, але тоді президент Петро Порошенко віддав перевагу Якову Смолію.

Зараз у ЗМІ також фігурує прізвище Лавренчука, але пропозицій очолити НБУ до нього не надходило. До того ж, за його словами, у нього самого немає намірів ставати головою НБУ.

Проте, двоє людей назвали його серед учасників шорт-листа.

Дмитро Сологуб. Після заяви Смолія про відставку, Зеленський запросив на зустріч правління НБУ, щоб обговорити вимоги до нового керівника. Топ-менеджери Нацбанку відзначили, що кращим вибором став би хтось з них (Катерина Рожкова, Дмитро Сологуб, Олег Чурій, Сергій Холод, Роман Борисенко), розповів один з учасників зустрічі.

Серед учасників подальших консультацій, Зеленський розглядав Дмитра Сологуба (курує блок монетарної політики). Але надалі контактів з правлінням щодо нового голови не було, розповіли два співрозмовника в НБУ. Зеленський нібито вважає, що у чинних членів правління немає шансів набрати у Верховній Раді 226 голосів.

Андрій Кириленко — професор фінансів Кембриджського Університету. Як і Городніченко, він виходець з України, який домігся успіху на Заході. Чим закінчилося спілкування президента з Кириленком — невідомо.

Сергій Гурієв. Гурієв виріс у Києві, навчався у Москві, один з найбільш відомих російських економістів ліберального спрямування. Гурієв був змушений покинути Росію у 2013-му, через побоювання за свою свободу і безпеку. Зараз живе і працює у Франції, до недавнього часу був головним економістом ЄБРР.

За інформацією співрозмовників, знайомих з процесом відбору, Офіс президента навіть мав розмову з Гурієвим за допомогою відеозв'язку. Але з його призначенням є складність: для того, щоб очолити НБУ, Гурієву доведеться змінити громадянство.

До другої групи кандидатів, готових «звузити» незалежність НБУ і пом'якшити монетарну політику, відносять чотирьох претендентів.

Кирило Шевченко. Ім'я чинного голови Укргазбанку було першим, кого називали ймовірним наступником Смолія. Він же – приклад того, як конкретного кандидата намагаються «збити»: народний депутат Олександр Дубинський (СН, вважається одним з депутатів так званої «групи Ігоря Коломойського» всередині Слуги народу) розгорнув проти Шевченка цілу кампанію через свої медіамайданчики.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду голови НБУ від читачів «Мінфіну»

Незважаючи на це, Шевченко залишається у шорт-листі Зеленського. З його кандидатурою є ще одна проблема. За інформацією співрозмовників у депутатському корпусі, Національне антикорупційне бюро веде розслідування, в якому фігурантом нібито є родич Шевченка. «Це потенційна можливість для тиску на нього, якщо він стане головою НБУ», — зазначає співрозмовник.

Сергій Круглик. Екс-керівник міжнародного департаменту НБУ часів Сергія Арбузова-Ігоря Соркіна.

Вперше його прізвище потрапило до інформпростору в контексті призначення до НБУ минулого тижня з подачі агентства «Українські новини» (входить до Інтер Медіа Груп Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна).

Пізніше на новоствореному блозі Ukraine Сonfidential з'явився пост, що розхвалює Сергія Круглика — нібито найімовірнішого майбутнього голову НБУ. 

Співрозмовники серед учасників консультацій підтвердили, що Зеленський дійсно розглядає кандидатуру Круглика.

Його плюс в тому, що Круглик довгий час займався зовнішніми контактами Нацбанку, що могло б допомогти у відносинах України з міжнародними партнерами. Мінус – функції Круглика були швидше протокольними: до економіки і тим більше монетарної політики він не мав ніякого відношення.

Другий мінус: Круглик пішов з НБУ у 2015 році після того, як команда Валерії Гонтарєвої структурно реформувала Нацбанк (цим займався Владислав Рашкован — нинішній представник України у МВФ). 

Є ще один кандидат, який вже пару раз випадав зі списків, але потім знову з'являвся.

Богдан Данилишин. Чинний голова Ради НБУ (в якій він був послідовним опонентом Якова Смолія) та екс-міністр економіки в одному з урядів Юлії Тимошенко, входив до одного з перших лонг-листів Офісу президента.

Данилишин — затятий опонент керівництва НБУ, він публічно критикував роботу Смолія і правління. Данилишин також підтримує всебічне використання Нацбанку для розігріву економіки. Не так давно він написав листа президенту і Верховній Раді, в якому рекомендував, як поліпшити монетарну політику і провести емісію через викуп Нацбанком ОВДП на вторинному ринку.

Ще один кандидат з Ради НБУ — Олена Щербакова. До приходу команди Гонтарєвої Щербакова довгий час працювала на топ-позиціях в Нацбанку, входила до правління регулятора.

Друкарський верстат, висока інфляція та інші перспективи

Перед п'ятничним голосуванням Зеленський, ймовірно, представить нового голову НБУ на зустрічі з фракцією, далі його заслухає профільний комітет Верховної Ради.

У зв'язку з «політичною» відставкою Смолія, Офіс президента неодноразово підкреслював, що незалежність Нацбанку буде збережена. Але сам Зеленський минулого тижня знову розкритикував політику НБУ – на цей раз за надмірно міцний курс гривні. А під час спілкування з кандидатами цікавився — що вони зроблять, щоб забезпечити іпотеку під 10% річних вже цього року.

Читайте також: Чому НБУ ніколи ще не був незалежним

Паралельно з цим міністр економіки Ігор Петрашко знову заявив, що Україні потрібна більш висока інфляція, ніж таргетує Нацбанк, а голова економічного комітету Ради Дмитро Наталуха сказав, що емісія гривні – це «непопулярний, але необхідний компроміс заради збереження робочих місць».

Економісти, опитані після відставки Смолія, були одностайні в оцінці: розворот в монетарній політиці та фінансуванні НБУ дефіциту бюджету може призвести до різкої девальвації та фінансової кризи.

Втім, навіть, якщо президент та Верховна Рада призначать адепта використання «друкарського верстата», йому буде непросто швидко розгорнути політику НБУ.

Решта четверо членів правління, будуть мати більшість і зможуть якийсь час відбивати небезпечні ідеї.

Питання — як довго.

Коментарі - 24

+
+105
Qwerty1999
Qwerty1999
15 липня 2020, 19:55
#
Говорит финансист, знакомый с ситуацией:
— Менять Смолия, чтобы поставить сильного и независимого экономиста,
который, скорее всего, будет вести схожую политику, было бы нелогичным.
Я не думаю, что президент сделает хороший для страны выбор».

Тоже склоняюсь к этому варианту…
+
0
bampi
bampi
15 липня 2020, 20:56
#
Завтра будет видно)
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
15 липня 2020, 22:39
#
А сегодня уже можно и прочитать об этом… :-)

«Відповідно до пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє:
Призначити ШЕВЧЕНКА Кирила Євгеновича на посаду Голови Національного банку України.»

Проект Постанови про призначення Шевченка К.Є. на посаду Голови Національного банку України

Шевченко — адепт печатного станка...
+
0
laa1999
laa1999
15 липня 2020, 22:49
#
Адепты, то сильно сказано....Из плюсов, пудель Коломойского против.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 липня 2020, 23:24
#
Данилишина очень красиво бортанули...

Он так старался, так пыжился - и всё напрасно...
+
0
yarg
yarg
16 липня 2020, 9:37
#
То , что бортанули деда - единственный плюс . в остальном - все печально.
активные поиски «того пацана  ,который запустит станок» удручают. 
иметь к зиме бензин по 40 гривен за литр и коммуналку под 10000 - не особо хорошая перспектива. Хотя бюджету - да . радость...
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 липня 2020, 11:14
#
Для Зеленского главное наполнить бюджет, чтобы было что расходовать, а последствия такого варианта наполнения бюджета его мало волнуют - он ведь уже переехал жить на государственную дачу, а значит уровень тарифов и платежи по ЖКХ его семью обходят стороной.
+
0
yarg
yarg
16 липня 2020, 11:29
#
Его логика понятна. 
если литр бензина стоит 20 гривен - бюджет с него получит НДС 4 гривны. А если 40  - то 8 гривен. Вот и доходы удвоятся....Милое же дело...
+
0
bampi
bampi
15 липня 2020, 23:33
#
Шевченко не столь плохой вариант, если послушать остальных. По поводу станка... он более опытен, чтоб себя пустить в расход.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 липня 2020, 23:38
#
Щербакова мне казалась лучшим вариантом, чем Шевченко…

За Шевченко ещё шлейф незакрытых уголовных дел тянется…

А по факту, за него должна ещё ВРУ проголосовать…
+
0
bampi
bampi
16 липня 2020, 1:09
#
Шевченко проталкивали из ОП (упустим фамилии), но он с горем пополам независим. Щербакову если бы проталкивали, то хотелок слишком много. В данной ситуации нужно просто обещать всем и говорить то, что они хотят услышать. Другой вопрос - это команда. Без команды... один в поле не воин, как говорится. Но те, кто есть.... Там только Кравец достойная кандидатура. Всех остальные потянут на дно. Там так же это понимают. По поводу голосов - ОПЗЖ есть, Голос есть... так что группа Коломойского особо погоды не играет.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 липня 2020, 9:27
#
«проталкивали из ОП (упустим фамилии)»
«если бы проталкивали, то хотелок слишком много»

Мне кажется, что наша основная беда, что даже конкурсный отбор заключается не в резюме и программе кандидатов, а в усилиях, приложенных «проталкивателями».

Высококлассный специалист не сможет даже попасть в участники конкурса,
если за его спиной будет отсутствовать группа «проталкивания».

А как показывает вся предыдущая история, затем вновь назначенный госчиновник будет обязан предоставлять своим благоделелям («проталкивателям») те или иные преференции либо более внимательно прислушиваться именно и только к их рекомендациям по тем или иным вопросам, входящим в его исключительную компетенцию…

И это плачевно…
+
0
nykand
nykand
16 липня 2020, 6:10
#
Qwerty1999,спс за инфу,
+15
+
0
Daos
Daos
15 липня 2020, 20:21
#
За кого больше всех заплатят, того и поставят.
При одном маленьком условии - должен быть посговорчивее Смолия на счёт запуска станка)
+
0
nykand
nykand
15 липня 2020, 20:53
#
Доллар на 30+ похоже на то...???
+
0
bampi
bampi
15 липня 2020, 21:01
#
Посмотрел перлы одного из кандидатов на пост главы — Сергея Круглика:
— «не ожидается приплыва валюты» — очень надеюсь, что перед интервью выидел счет по текущим операциям и цифры по торговому дефициту;
— выпуск ОВГЗ под выкуп ОВГЗ НБУ — это и есть самая что ни наесть эмиссия;

Как первый вывод чего ждать при таких убеждениях — ограничения на движение капитала. Каждый раз популисты приводят в пример развитые экономики для обоснования каких-то необдуманных действий.

Хотелось бы услышать других кандидатов и их «программы». А вообще, отставка главы НБУ — это несостоятельность политики Минэкономразвития в Правительстве. Так как это их задачи «поднимать с колен», а монитарные инструменты — это не панацея, а всего лишь инструмент.
+
0
nykand
nykand
15 липня 2020, 21:31
#
Время покупать валюту настало...
+
+45
Qwerty1999
Qwerty1999
15 липня 2020, 22:42
#
Время уже немного упущено, надо было суетиться сразу с увольнением Смолия...
+
0
nykand
nykand
17 липня 2020, 11:19
#
Ну может и да, не спорю, но все же гривне еще падать и падать…
+
0
obozrevatel17
obozrevatel17
16 липня 2020, 3:17
#
Считаю, что все догадки не правильны. Поставят женщину главой НБУ, она наиболее подконтрольна и не будет ничего реформировать. Это мое субъективное мнение не лишенное объективности. :)
+
+10
SergS7
SergS7
16 липня 2020, 10:45
#
Ну жінки різні бувають. От візьміть наприклад Вону'. Вона' сама б всіх під контроль поставила)
+
0
Цой Жив
Цой Жив
16 липня 2020, 9:27
#
І знову кандидатуру лисого з вечірнього кварталу не обговорюють!
На яку посаду його бережуть?
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
16 липня 2020, 9:34
#
Ни ниже   мера  Киева))
+
0
Цой Жив
Цой Жив
16 липня 2020, 9:51
#
І свої брифінги він буде закінчувати закликом «Живите чётко и не косячте!»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися