Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 липня 2020, 8:17

Зеленський пообіцяв МВФ до кінця тижня запропонувати Раді нового главу НБУ

Президент Володимир Зеленський пообіцяв главі МВФ Кристалині Георгієвій до кінця тижня запропонувати Раді нового керівника Національного банку України. Відповідна заява з'явилася на Twitter-сторінці глави держави.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв главі МВФ Кристалині Георгієвій до кінця тижня запропонувати Раді нового керівника Національного банку України.
Фото: pravda.com.ua

«Повідомив @KGeorgieva, що до кінця тижня запропоную парламенту кандидатуру нового голови НБУ. Це буде незалежний технократ, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку. Всі рішення я приймаю тільки в інтересах народу України», – йдеться в повідомленні.

Раніше в Офісі президента дали коментар американському виданню Washington Post, заявивши, що були здивовані рішенням Якова Смолія піти у відставку з посади голови НБУ і наголосили, що президент Зеленський підтримує незалежність Нацбанку.

Читайте також: Рожкова сподівається, що новий голова НБУ збереже команду

Імовірні кандидати на посаду

Найімовірнішими кандидатами на місце Смолія вважають ексголову Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, нинішнього голову Укргазбанку Кирила Шевченка і голову Ради НБУ Богдана Данилишина.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду голови НБУ від читачів «Мінфіну»

Раніше «Мінфін» докладно писав про рейтинг кандидатів на посаду голови НБУ в статті Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія.

Передісторія

  • 3 липня Верховна Рада схвалила звільнення голови Нацбанку Якова Смолія за власним бажанням через «політичний тиск».
  • Голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев заявив, що, критикуючи Національний банк, фінкомітет не збирався звільняти голову НБУ Якова Смолія, його відставка стала несподіваною.
  • 1 липня Смолій подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск».
  • Серед механізмів політичного тиску на НБУ він назвав проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки і необґрунтовані політичні оцінки.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку.

Коментарі - 7

+
+40
Qwerty1999
Qwerty1999
15 липня 2020, 9:35
#
«Сообщил @KGeorgieva, что до конца недели предложу парламенту кандидатуру нового главы НБУ. Это будет независимый технократ, который будет продолжать независимый курс Нацбанка. Все решения я принимаю только в интересах народа Украины», – говорится в сообщении.

"Здравствуйте! Царь.
Очень приятно, царь.
Очень приятно, здравствуйте, царь.
Очень приятно, царь.
Царь очень приятно.
Царь. Очень приятно."

Таки да, всё для любимого народа Украины ...
И у него даже имя-отчество есть - Игорь Валерьевич...
+
0
AnnaGerman
AnnaGerman
15 липня 2020, 10:42
#
Лучшим главой НБУ будет, без сомнения, Валерия Гонтарева. 
Финансы свои нужно доверять женщинам ! Они точно знают как правильно с ними поступить.
Кристин Лагард , Джанет Йеллен ? К нам не приедут . 
Если не мадам Гонтарева то пусть уже Екатерина будет. Будет держать тот же курс ..
+
0
ballistic
ballistic
15 липня 2020, 11:33
#
А в серіалі було так красиво… Але добре, що кіно не стало реальністю.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 липня 2020, 13:38
#
Независимого главу НБУ мы не получим! Точка. Власти сейчас нужен зависимый Глава НБУ. Без него кризис и карантин Власти не прожить.
+
0
locustsucol
locustsucol
15 липня 2020, 15:22
#
Это логика зеленских. На самом деле, именно благодаря Смолию и независимости НБУ мы успешно прошли первый карантин, и прошли бы так же и второй, успешно получая заимстования. Теперь этого не будет. Будет глубокий кризис со второй волной карантина, из которого мы не выйдем в том виде, в каком Украина была. Кризис станет будностью, как было до революции.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 липня 2020, 12:19
#
Это логика реализовалась сегодня в ВР. Новый глава НБУ.
+
+30
bonv
bonv
15 липня 2020, 14:44
#
На тлі скандалу зі звільненням голови Національного банку Якова Смолія молоді фахівці НБУ звернулися до президента Володимира Зеленського.
В оприлюдненому у соцмережах відео вони зазначають, що чесно і професійно виконують свою роботу, відстоюючи честь держави у судах та приймаючи складні рішення, і не хочуть, щоб їм «вказували, який курс намалювати, який позов відкликати».
«Ми аналізуємо стан економіки. Будуємо прогнози, а не виставляємо необгрунтовані параметри», — йдеться у зверненні.
У зв’язку з цим співробітники НБУ закликали Зеленського і його оточення утриматися від спроб вплинути на незалежність банку та від прийняття «простих, але тимчасових рішень».
«Ми хочемо жити і працювати в Україні. У незалежному Нацбанку. Команду якого не цькують і не шантажують. Де рішення приймаються колегіально, на підставі розрахунків, а не примх окремих осіб… Ми нічого не вимагаємо, однак закликаємо вас. Не допустіть руйнування незалежності Національного банку України! Його рішення повинні залишатися обгрунтованими і не залежати від політичних уподобань», — підкреслили вони.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися