Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 червня 2020, 8:15

Щоб не стати жертвою шахраїв, заведіть віртуальну карту — експерт

За час карантину кількість випадків шахрайства з платіжними картками різко збільшилася. Про це розповів розповів директор фінансової компанії «Адемио» Сергій Козлов на вебінарі «Як безпечно платити картками, гаджетами і навіть обличчям», який провели BankOnline і «Мінфін».

За словами Сергія Козлова, шахрайство з платіжними картами в онлайні буває декількох видів.

Реквізити карти тримайте в таємниці

Один з найпоширеніших варіантів - так звана соціальна інженерія, коли люди самі передають шахраям реквізити своєї картки і злочинці спустошують рахунок.

«Наприклад, шахрай якимось чином дізнається номер телефону, дзвонить жертві від імені служби безпеки банку і під тим або іншим приводом вивідує CVV код, пін-код і т. д.», — розповідає Козлов.

За його словами, навіть номер самої картки розголошувати не рекомендується. Якщо ви оплачуєте покупку в інтернеті, оптимальний варіант — відкрити віртуальну картку до основного рахунку і перевести на неї суму, яку повинен списати магазин.

«Таким компаніям як Amazon, Google, Apple, щоб списати з вашої картки гроші, потрібен тільки номер і дата закінчення терміну дії вашої картки. Їм навіть CVV не потрібен», — застерігає експерт.

Читайте також: Якщо вам телефонують з номера Привату, не беріть трубку. Приватбанк розповів про нові трюки шахраїв

«Липові» сайти

Ще один спосіб - підміна шахраями сторінки популярних сервісів. Фейкові сторінки можуть маскуватися під відомі сервіси доставки їжі та ліків, онлайн курси і тренінги, онлайн консультації сімейного лікаря, платіжні сервіси та ін. 

В цьому випадку людина думає, що він оплачує послугу, наприклад, платить за інтернет, а насправді гроші йдуть на «лівий» рахунок.

«Коли ви заходите на сторінку, щоб щось оплатити, потрібно звертати увагу, щоб її адреса починалася з https. Ця буква s дуже важлива. Це протокол, який забезпечує безпеку і конфіденційність при обміні інформацією. Ще один нюанс — повинні бути доменні імена, які належать сертифікованим доменним провайдерам», — радить Сергій Козлов.

Як писав «Мінфін», з початку пандемії злочинці винайшли безліч «карантинних» трюків, що дозволяють красти гроші у громадян.

Наприклад, хакери поширювали віруси-злодії і шкідливі мобільні додатки. Вони маскували їх під сервіси, які нібито виявляють спалахи вірусу на вашій вулиці, районі або місті. Така програма, якщо встановити її на телефон або комп'ютер, буде блокувати файли. За «вирішення проблеми» аферисти вимагали викуп.

Про проект

Щочетверга ініціатор і організатор проекту BankOnline збирає пул експертів для обговорення актуальних питань в форматі вебінарів. Проект FinUpdate допомагає всім бажаючим бути в курсі останніх подій на ринку фінпослуг.

Крім того, учасники вебінару мають можливість отримати приємні і корисні подарунки. Цього разу партнерами розіграшу стали 4bill, UFL.

Платіжний сервіс 4bill запускає нову програму IPW – Individual Pay Way або індивідуальний спосіб оплати. Багатофункціональна програма призначена не тільки спростити прийом і відправлення платежів, але і являє собою готове платіжне рішення нового покоління.
Можливість отримати IPW обмежена. Лише 30 компаній, які першими залишили заявку в рамках цієї програми, отримають від 4bill розгорнуту аналітику по своєму бізнесу.
Щоб взяти участь, заповніть форму: https://bit.ly/2A32vxz

Коментарі - 7

+
0
QGS
QGS
26 червня 2020, 11:30
#
Прочитал эту статью сделал вывод, нал и только нал рулит.
+
0
ballistic
ballistic
26 червня 2020, 23:47
#
«У страху очі великі» (с) /Українська народна мудрість/
+
0
banxter
banxter
26 червня 2020, 11:36
#
«Таким компаниям как Amazon, Google, Apple, чтобы списать с вашей карты деньги, нужен только номер и дата окончания срока действия вашей карты. Им даже CVV не нужен»
Также как и многим другим сервисам, подвязывающих ваши карты к себе. Но чтобы их туда добавить, нужен LOOK-UP, доступ к которому может получить только владелец при авторизации карты в выбранном сервисе. Ох и эксперд
+
0
Andrey M
Andrey M
26 червня 2020, 12:39
#
«Таким компаниям как Amazon, Google, Apple, чтобы списать с вашей карты деньги, нужен только номер и дата окончания срока действия вашей карты. Им даже CVV не нужен» - ну так хто вам лікар якщо ви не хочете поставити захист 3D Secure, яка не дозволяє без СМС підтвердження проводити оплату навіть на 1 копійку? Чи експерт не чув про таку технологію?
+
0
ototo
ototo
26 червня 2020, 22:46
#
3D secure насколько я знаю (читал на хабре в комментарии) используется добровольно магазинами (ее не навязывают платежные системы), и вроде в теории есть такие которые забили болт и отключили ее у себя
+
0
Andrey M
Andrey M
30 червня 2020, 12:06
#
В моєму випадку в налаштуваннях карти в інтернет-банкінгу я встановив 3D Secure як обов«язкове підтвердження трансакції. І мені »сєренево" що там використовує магазин - без підтвердження по СМС жодна трансакція не пройде.
+
+23
ballistic
ballistic
26 червня 2020, 23:54
#
Пам'ятаю Дубілєт розповідав, що великі рітейлери дозволяють проводити оплату без додаткових сек'юрних заморочок, щоб зменшити кількість невдалих оплат. Такі операції власник карти може легко опротестувати і повернути свої кошти назад, навіть якщо він сам зробив цю оплату. Але рітейлери йдуть на це, бо їм так вигідно за рахунок статистики.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися