Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 червня 2020, 15:11

З 2023 року Україна співпрацюватиме з МВФ в новому форматі — Марченко

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав стратегічним завданням міністерства позбавлення від прямого фінансування Міжнародним валютним фондом. Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав стратегічним завданням міністерства позбавлення від прямого фінансування Міжнародним валютним фондом.
Фото: 24tv.ua

Цілі співпраці з МВФ

За словами Марченка, Мінфін розробив проект Стратегії дій відомства до 2023 року, представлений для публічного обговорення.

«У документі з робочою назвою „Самодостатність“ (Graduate from IMF) в цілому йдеться про п'ять напрямів. Серед них: ефективні бюджетні витрати; податкове стимулювання економіки; зважена фінансова та боргова політика; якісні кадри і діджиталізація; детінізація», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чи зможуть пенсіонери розсварити Україну з МВФ

Міністр висловив упевненість, що до 2022 року Україна завершить чинну програму з МВФ, і до 2023 року буде обрано новий формат співпраці.

«Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду та технічної допомоги. Це амбітна, але реальна мета. Вона потребує покрокового плану дій, з чіткими завданнями і жорсткими дедлайнами», — сказав Марченко.

Що для цього потрібно зробити

Міністр назвав необхідні дії для того, щоб відмовитися від кредитування МВФ.

Зокрема, це зниження співвідношення боргу до ВВП до 55%, реформування державного банківського сектору зі зменшенням удвічі обсягів непрацюючих кредитів, а також підвищення розміру гарантованої суми відшкодування вкладів фізичних осіб до 800 тисяч гривень.

Читайте також: Нульова декларація. Прем'єр розповів, які доходи зобов'яжуть показати

Крім того, невідкладними кроками Марченко назвав створення Служби фінансових розслідувань замість податкової міліції, введення «нульової декларації», виведення з тіні грального бізнесу, а також перезапуск з 2021 року Державної податкової служби та Держмитслужби в статусі єдиних юридичних осіб з оновленням кадрового складу на 50-60%.

Читайте також: МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою. Які завдання має виконати Україна

«Готуємо електронну акцизну марку для алкоголю і тютюнових виробів. Вже розпочато пілотний проект з автоматичного оформлення експорту, і до кінця поточного року ми плануємо, що до 500 митних декларацій в день будуть оформлятися автоматично», — розповів Марченко.

Раніше повідомлялося

  • 9 червня Рада директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько $5 мільярдів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Термін програми - 18 місяців.
  • 12 червня Україна отримала перший транш за новою програмою, який склав $2,1 мільярда.

Коментарі - 9

+
0
bonv
bonv
17 червня 2020, 16:08
#
Україна буде МВФ позичати?:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 червня 2020, 16:13
#
Рассказывать каждый мастер, вот только гадать на 3 года человеку, который на должности пару месяцев, а до этого там постоянно менялись личности - звучит как пиар. Сначала сделайте, потом уже меняйте условия сотр-ва с МВФ.
+
0
krendel
krendel
17 червня 2020, 16:14
#
Полная ерунда в наших реалиях! Чистейший пиар!
+
0
Anrey12
Anrey12
17 червня 2020, 17:04
#
Марченко в 2023 г.: Фантазёр, вы меня называли,
Фантазёр, и мы с Украиной не пара…
+
0
bonv
bonv
17 червня 2020, 17:11
#
Провладні популісти і балаболи..
+
0
Alex Dunin
Alex Dunin
17 червня 2020, 17:46
#
Нормальна програма. Дай бог натхнення і розуму.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
17 червня 2020, 18:01
#
Да, если у нас будет все хорошо, то МВФ и предлагать нам ничего не будет.
+
0
bonv
bonv
17 червня 2020, 18:06
#
— МВФ нічого не вимагає. Не він до нас йде, а ми звертаємося до нього – Україна просить гроші. Треба розуміти, що МВФ — це такий спеціальний інститут останньої надії. До нього звертаються тоді, коли вже ніхто не позичає грошей, але в силу специфіки незвичайного позичальника він виставляє вимоги. Наприклад, одна з умов: живіть по засобах. А чи він каже, за рахунок чого це робити? Я ніколи не бачив ні в одній програмі, щоб МВФ вимагав закривати школи. Він вимагає: покажіть, що ви вийдете з ситуації, коли будете жити постійно в борг. Це МВФ потрібно чи нам? Якими інструментами це робити? Тут свобода є велика. Але ті інструменти або набір рішень повинні забезпечити, що країна позбудеться постійного життя в борг і позбудеться того боргу або накопичення боргу, який заважає розвитку країни — Пинзеник.
https://ua.112.ua/interview/viktor-pynzenyk-borh-odna-z-prychyn-nestabilnosti-v-ukraini-539278.html
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
17 червня 2020, 22:35
#
Марченко і тебе та інших вже там не буде.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися