Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 червня 2020, 14:21

Чи зможуть пенсіонери розсварити Україну з МВФ

Депутати готові покращити життя пенсіонерам від 80 років і старше. Підтриманий ВР законопроект про щомісячну доплату українцям похилого віку вже направлений на підпис президенту.

Президентський автограф на документі може сильно ускладнити отримання наступного траншу від МВФ.

Що обіцяють пенсіонерам

2 червня Верховна Рада підтримала законопроект №2494, який змінює окремі закони для підвищення соціальних гарантій окремим категоріям громадян. Документ обумовлює новий підхід до надання допомоги малозабезпеченим.

Зокрема, посилюються соцгарантії одиноким пенсіонерам, вік яких перевищує 80 років. Передбачається, що вони будуть отримувати щомісячні доплати до пенсії до 40% від розміру прожиткового мінімуму (зараз — 655 грн).

«Для самотніх пенсіонерів 80+ ця доплата буде виділятися додатково до 500 грн, які передбачає раніше впроваджена програма», – пояснює голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова.

У сумі доплата до пенсії для даної категорії осіб досягне 1155 грн. При цьому, сума буде автоматично підвищуватися разом із зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Відповідно, вже з 1 липня збільшиться на 29,8 грн.

Законодавчі новації підтримали 239 народних обранців. Згідно з мапою проходження документа, 10 червня він повернувся з підписом Голови Верховної Ради і був направлений на підпис Президенту.

Враховуючи те, що Президент неодноразово обіцяв розширити підтримку пенсіонерів, можна припустити, що доля документа передбачена. І вже з 1 липня – з дати набрання чинності законом – самотні люди у віці 80+ почнуть отримувати доплату до пенсії.

Але таке рішення прямо суперечить зобов'язанням, які взяла на себе Україна для продовження кредитної співпраці з МВФ.

Чому МВФ зачепився за пенсіонерів

10 червня між Україною і МВФ підписаний Меморандум про економічну і фінансову політику. Пенсійна тема залишається однією з головних під час обговорення умов співпраці з Фондом.

І це цілком зрозуміло. Одна з ключових вимог кредитора — стабільність і прогнозованість державних фінансів. МВФ хоче бачити, що у країни-позичальника буде достатньо ресурсів, щоб обслуговувати і погасити залучений кредит.

Український пенсійний фонд вже давно висить важким тягарем на держбюджеті. Цього року, згідно затвердженого бюджету ПФ, його дефіцит становить майже 173 млрд грн. За фактом же буде ще більше.

По-перше, від сплати ЄСВ звільнили «спрощенців» на період карантину. По-друге, надходження соцвнесків будуть знижуватися і від інших суб'єктів господарювання через скорочення зарплат. Не кажучи вже про провал збору у квітні-травні через масові відпустки за свій рахунок. Зокрема, згідно свіжого звіту ПФ, в травні фонд не дорахувався 20% надходжень.

Касові розриви доведеться знову покривати за рахунок держбюджету. Це чудово розуміють і кредитори. А тому в новому Меморандумі дуже докладно обговорюється «пенсійне» питання.

Як здали пенсіонерів

У новому Меморандумі пенсійній реформі присвячується окремий блок. Серед іншого в ньому обумовлено зобов'язання України утримуватися від «впровадження нових спеціальних пенсій чи пільг та подальшого дискреційного збільшення виплат». Останнє якраз передбачає різного роду доплати.

Читайте також: Червоне світло для розширення пільг «спрощенцям» і зменшення пенсійного віку. Що ще Україна пообіцяла МВФ за кредитні мільярди

«Уряд виплатив надбавку у розмірі 1000 грн кожному пенсіонеру, який отримує пенсію до 5 тис. грн на місяць. Також по 500 грн отримали пенсіонери у віці 80 років і більше. Ці виплати відносяться до дискреційних, які не передбачені законом», – сказав екс-міністр соціальної політики Андрій Рева.

У своєму коментарі він також висловив сумніви щодо введення всіх наступних виплат, оскільки це не відповідає взятим на себе зобов'язаннями перед МВФ.

Читайте також: МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою. Які завдання має виконати Україна

Галина Третьякова, яка є серед авторів згаданого законопроекту, розглядає додаткові виплати як відновлення соціальної справедливості.

«У 2017 році, з початком пенсійної реформи, була впроваджена формула розрахунку пенсій, яка прирікала на мізерні пенсії людей, які працювали в радянські часи. Оскільки розмір пенсії прив'язаний до розміру зарплати, яку раніше отримував пенсіонер. Їх розмір, у порівнянні з тими зарплатами та сьогоднішнім життям, не співставний. Тому людям 80+ ми повинні були і так підтягнути пенсії. А дискреційні виплати — це коли немає зв'язку, немає логіки», – пояснила вона.

Як би наші депутати не називали додаткові виплати пенсіонерам, МВФ цей крок точно не сподобається. Оскільки збільшить витрати і без того дефіцитного Пенсійного фонду.

Останнє слово залишається за Президентом: чи ризикне він підписати закон і знову потрапити у немилість до кредиторів або порушить свою обіцянку, дану пенсіонерам, заради фінансової стабільності в країні.

Є, звичайно, ще один варіант — збільшити витрати на пенсіонерів за рахунок скорочення інших соціальних виплат. У будь-якому випадку, це також доведеться узгоджувати з МВФ.

Поки що ж ясно одне: кредитне співробітництво з Фондом знову поставлено під загрозу через тиждень після його офіційного відновлення.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 10

+
+3
ruvex
ruvex
16 червня 2020, 15:14
#
Призрачная халва.
+
0
zzel
zzel
16 червня 2020, 15:51
#
Пофиг на пенсионеров, учителям МВФ разрешил по 4 тыс долларов платить ?
+
0
Teilor
Teilor
17 червня 2020, 20:17
#
Хоть по 10 т.$., лишь бы бюджет сходился.
+
+33
Rabotjga
Rabotjga
16 червня 2020, 23:41
#
Позорные телодвижения депутатов, якобы в сторону защиты пенсионеров. Почему бы не принять закон о помощи в пять тысяч после достижения ста лет?) Эти толстобрюхи никогда не думали о народе своей страны и не будут этого делать впредь.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
17 червня 2020, 13:55
#
Я с вами согласен- надо пенсам поднять выплаты до 1к баксов на нос, и не надо забывать, за чей счет- за счет таких работяг как вы :D работягам до 80% НДФЛ надо поднимать, и пенсов за этот счет кормить, все верно говорите, угу.
+
+10
Pens
Pens
17 червня 2020, 3:29
#
«или нарушит свое обещание, данное пенсионерам ради финансовой стабильности в стране»
Про финансовую стабильность это прикол такой? Или имеется ввиду, что с 14-го года страна стабильно катится по наклонной?
+
0
valera051952
valera051952
17 червня 2020, 6:27
#
Как это МВФ уже достало всех. Ну почему они лезут к нам со своими советами и требованиями? Хотите дать денег дайте без всяких условий, им же деньги отдают пока.Они *** и нелюди зная как живут пенсионеры и малоимущие они постоянно требуют подымать эти тарифы и пенсионный возраст.Не платить надбавки уменьшать социальные выплаты.Это хорошо надбавки кому за 80 но этих людей не так и много потому ,что продолжительность жизни у нас в среднем 73 года для женщин и 65 для мужчин.
+
+25
YevgenMuza
YevgenMuza
17 червня 2020, 8:02
#
Ну так может не надо идти к ним с протянутой рукой постоянно.
+
+21
Володимир Нєтряпко
Володимир Нєтряпко
17 червня 2020, 9:45
#
Дадут деньги Вам на паперти. МВФ деньги оддалживает на взаимовыгодных условиях, и надеется получить их назад не убив экономику Украины. Посему - дает рекомендации как «научиться ловить рыбу» уже сегодня и впредь. Так что любителям халявы можно расслабиться - ее не бывает в принципе. Или Вы с росией - в качестве рабов, или с цивилизованным миром - умеете сами о себе позаботится.
+
0
Якунин Игорь
Якунин Игорь
17 червня 2020, 10:06
#
Одна надежда осталась на пенсионеров, чтоб эти гады прихлебатели наконец-то отказались от кредитов МВФ, вспомнили, что надо жить по средствам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися