Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 червня 2020, 11:34

НБУ до кінця тижня укладе перший валютний своп з ЄБРР

Національний банк до кінця тижня укладе перший валютний своп з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Про це повідомляється на сторінці Нацбанку у фейсбуці.

«Очікується укладання першого валютного свопу з ЄБРР. Операції своп із Нацбанком відкривають ЄБРР доступ до гривневого ресурсу, який буде використано для кредитування українських підприємств», – зазначається у повідомленні.

Умови договору

Договір з ЄБРР укладено на два роки з можливостю пролонгації. Мінімальна сума одного траншу в межах договору становить $25 млн, а мінімальний строк траншу – до 3 місяців з можливістю роловеру.

Курсові параметри операцій своп будуть визначатися на базі диференціалу ставок по гривні та доларам США. Вартість гривневих ресурсів буде визначатися на базі облікової ставки НБУ, а вартість доларових ресурсів – на базі ставки, що прив’язана до міжнародно визнаного індикатора грошового ринку SOFR.

Читайте також: НБУ прогнозує в 2020 році падіння економіки на 5%

Нагадаємо

7 травня ЄБРР та НБУ домовилися про своп у розмірі $500 млн задля збільшення доступності фінансування в гривні для місцевих компаній, на які негативно вплинула пандемія коронавірусу.

За даними НБУ, внаслідок карантину і глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5% в 2020 році. За розрахунками Нацбанку, негативний вплив коронавірусу на українську економіку, очікується відносно короткостроковими, але досить потужним.

У березні 2019 року Українська банк вперше в історії фінансового ринку України провів зі своїм клієнтом операцію валютного свопу в форматі гривня-долар.

У грудні 2018 року Україна і Китай відновили валютний своп на 15 млрд юанів.

Що таке валютний своп

Валютний своп — валютна операція за договором, умови якого передбачають купівлю (продаж, обмін) іноземної валюти зі зворотним її продажем (купівлею, обміном) на певну дату в майбутньому з фіксацією умов цих операцій (курсів, обсягів, дат валютування тощо) при укладенні договору.

Коментарі - 5

+
+26
bonv
bonv
16 червня 2020, 11:37
#
До 2023 року Україна планує відмовитися від кредитів Міжнародного валютного фонду, повідомив у ефірі ICTV 15 червня міністр фінансів Сергій Марченко.
«Ми віримо, що у нас буде можливість до 2023 року, уже у 2022-му, сказати: нуль кредитів від МВФ у бюджет. Нуль! Тобто ми маємо можливість [відмовитися від кредитів] за рахунок детінізації [економіки], збільшення доходів, підвищення ефективності видатків, підвищення наших кредитних рейтингів», – сказав Марченко. Популісти балаболи зе-влади.
+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
16 червня 2020, 12:44
#
Я в этом ничего фантастически невыполнимого не увидел. Пообщаемся в 2023 :)
+
+15
bonv
bonv
16 червня 2020, 12:45
#
Так само як ріст економіки в 40% за 5 років?:))
+
0
Максим К
Максим К
16 червня 2020, 13:37
#
«нуль кредитів від МВФ у бюджет» легко и сейчас сказать. Их берут не для пополнения бюджета.)
+
+15
bonv
bonv
16 червня 2020, 13:56
#
В бюджет на проїдання.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися