Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2020, 17:39

Нацбанк та ЄБРР підписали договір про валютний своп на $500 мільйонів

Нацбанк України та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали договір про здійснення валютних операцій своп гривня/долар США в обсязі до $500 млн. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

На що впливатиме підписання договору

Це дасть змогу посилити макрофінансову стабільність в Україні під час глобальної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, а також збільшити підтримку реального сектору економіки.

Операції своп з Національним банком відкривають ЄБРР доступ до гривневого ресурсу, який буде використано для кредитування українських підприємств, що зазнали втрат від пандемії та карантинних обмежень.

Читайте також: НБУ прогнозує в 2020 році падіння економіки на 5%

Ресурс буде спрямовано на підтримку ліквідності, поповнення оборотних коштів та торгове фінансування таких компаній без нараження їх на валютний ризик.

Водночас купівля валюти Національним банком у ЄБРР на умовах своп сприятиме зростанню міжнародних резервів України. 

Читайте також: Міжнародні резерви зросли майже на $800 мільйонів

Умови договору

Договір з ЄБРР укладено на два роки з можливостю пролонгації. Мінімальна сума одного траншу в межах договору становить $25 млн, а мінімальний строк траншу – до 3 місяців з можливістю роловеру.

Курсові параметри операцій своп будуть визначатися на базі диференціалу ставок по гривні та доларам США. Вартість гривневих ресурсів буде визначатися на базі облікової ставки НБУ, а вартість доларових ресурсів – на базі ставки, що прив’язана до міжнародно визнаного індикатора грошового ринку SOFR.

Перша операція своп НБУ та ЄБРР відбудеться упродовж наступних кількох тижнів.

Нагадаємо

За даними НБУ, внаслідок карантину і глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5% в 2020 році. За розрахунками Нацбанку, негативний вплив коронавірусу на українську економіку, очікується відносно короткостроковими, але досить потужним.

Номінальний ВВП в 2020 році впаде на 5 млрд грн — до 3970 млрд грн (раніше очікувалося зростання до 4290 млрд грн).

Згідно з базовим сценарієм МВФ, в 2020 році ВВП України впаде на 7,7%.

В українському уряді прогнозують, що економіка в 2020 році впаде на 3,9%, а урядові експерти очікують падіння ВВП України на 4,2%.

Згідно з прогнозом рейтингового агентства Fitch, економіка України в 2020 році впаде на 6,5%.

У березні 2019 року Українська банк вперше в історії фінансового ринку України провів зі своїм клієнтом операцію валютного свопу в форматі гривня-долар.

У грудні 2018 року Україна і Китай відновили валютний своп на 15 млрд юанів.

Що таке валютний своп

Валютний своп — валютна операція за договором, умови якого передбачають купівлю (продаж, обмін) іноземної валюти зі зворотним її продажем (купівлею, обміном) на певну дату в майбутньому з фіксацією умов цих операцій (курсів, обсягів, дат валютування тощо) при укладенні договору.

Коментарі - 1

+
0
a987654321a
a987654321a
7 травня 2020, 18:18
#
Решение вопроса с короновмрусом .тут не надо быть семи пядей во лбу .если это легкий вид инфекции .то вакцину создавать очень просто .у переболевшего и полностью выздоровевшего пациента брали кровь извлекали из крови антитела и делали из нее вакцину .но если этот вирус образовался сам .а не изобрели его в какой нибудь лаборатории .в этой лаборатории и должен быть антивирусная вакцина (сыворотка). и она скорей всего у китая есть .потому что как рассказывают сами китайцы - новых зараженных в последнее время в китае нет .все просто это как в детском саду сходить на горшок .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися