Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2020, 17:46

Інвестувати у житло на первинному ринку дуже ризиковано. Краще вкладатися у житло на вторинному ринку — експерт

Інвестування у первинний ринок — все одно що гра в рулетку. Шанси, що забудовник завершить об'єкт, зараз оцінюються 50:50. Таку думку висловив аналітик SV Development Сергій Костецький під час вебінару «Куди інвестувати у 2020 році», який проводив «Мінфін».

За словами Сергія Костецького, вкладати гроші в об'єкти, що будуються, зараз дуже ризиковано. Ймовірність, що у забудовника закінчаться гроші ще на етапі будівництва, дуже висока, особливо якщо йдеться про будівництво великих комплексів.

«Тому якщо говорити про тих, хто інвестує в об'єкти на етапі будівництва, на мою думку, 30% з них отримають свої квартири, 70% — під питанням. Це буде залежати від економічної ситуації в країні, яка складеться», — говорить експерт.

Читайте також: Скільки зараз коштує квартира в Києві

Будуємо піраміду

Ситуація на первинному ринку зараз нагадує піраміду. Якщо інвестори продовжать нести гроші забудовникам, вони будуть добудовувати об'єкти. Але якщо, крім Укрбуду і Аркади, почнуться проблеми і у інших компаній, люди припинять йти на первинний ринок і потік грошей вичерпається.

«Забудовникам не буде за що добудовувати об'єкти, тому що жоден банк їм грошей не дасть. Врешті-решт ринок може просто впасти», — прогнозує аналітик.

Вторинний ринок надійніше

Костецький також розповів, що зараз зростає попит на об'єкти на вторинному ринку.

«Припустимо, людина хоче інвестувати $50-60 тис… Він може придбати квартиру на вторинному ринку, здавати її в оренду за пару сотень доларів на місяць і чекати, доки ринок знову почне зростати, і вони коли-небудь продадуть цю квартиру в 2-3 рази дорожче. Зараз це хороший варіант вкладень", — вважає Костецький.

Читайте також: Карантин. Київські забудовники недоотримали від продажу квартир близько 4,5 мільярдів

Як писав «Мінфін», у більш ніж 70% всіх споруджуваних об'єктів економ-класу в період карантину були тимчасово зупинені або припинені будівельні роботи.

Такі об'єкти виявилися найбільш ризиковими для інвестицій, так як їх будівництво ведеться переважно за рахунок коштів покупців, а при різкому зниженні купівельної активності забудовники були змушені призупинити будівельні роботи.

Коментарі - 7

+
+210
AleksandrBank
AleksandrBank
12 червня 2020, 18:19
#
««Предположим, человек хочет инвестировать $50-60 тыс... Он может купить квартиру на вторичном рынке, сдавать ее в аренду за пару сотен долларов в месяц и ждать, пока рынок снова начнет расти, и они когда-нибудь продадут эту квартиру в 2-3 раза дороже. Сейчас это хороший вариант вложений», — полагает Костецкий." - Вы случайно не с 95 квартала? в 2-3 раза дороже?! 

Слово Аналитик по Недвижимости лучше этому человеку не употреблять.
+
+55
Markell
Markell
12 червня 2020, 23:15
#
Это не аналитик, а маразматик. 
Повторюсь ещё раз - у нас журналистика переросла в проституцию, когда любой редактор за пару сотен баксов может написать все что угодно, что даже будет противоречить его идеалам и мировозрению.
+
+30
bonv
bonv
12 червня 2020, 20:23
#
Зараз під час кризи краще в нерухомість взагалі не вкладати. Ще немає падіння цін на ринку нерухомості.. А ринок перенасичений..
+
+15
bonv
bonv
12 червня 2020, 20:25
#
Бизнес и жизнь.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/142017/
+
+15
bonv
bonv
12 червня 2020, 21:58
#
Как принятые законопроекты № 1210 и 2179 повлияют на рынок недвижимости.
https://biz.liga.net/all/nedvizhimost/novosti/kak-prinyatye-zakonoproekty-1210-i-2179-povliyayut-na-rynok-nedvijimosti
+
+30
ballistic
ballistic
13 червня 2020, 0:36
#
Ось цікавий кейс про надійність інвестування на вторинному ринку:
Як у мене відібрали чесно куплену квартиру
+
+6
preyvanamor
preyvanamor
13 червня 2020, 1:23
#
А цей ваш «аналітик SV Development Сергій Костецький» може показати графік росту ціни в доларах (з поправкою на інфляцію) середньої квартири протягом років так ДВАДЦЯТИ в Україні???
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися