Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 червня 2020, 10:54

Ексміністр економіки радить НБУ знизити облікову ставку до 5%

Колишній очільник Міністерства економіки Тимофій Милованов порадив Нацбанку знизити облікову ставку до 5%. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Колишній очільник Міністерства економіки Тимофій Милованов порадив Нацбанку знизити облікову ставку до 5%.
Фото: ubr.ua

Порада Милованова

«В травні інфляція уповільнилась до 1,7% в річному вимірі. Це підтверджує критику, що НБУ має зависоку облікову ставку. Зараз вона 8%. НБУ має зменшити облікову ставку на кілька відсотків, можливо навіть на 3%», -  написав ексміністр.

Милованов нагадав, що цільовий діапазон інфляції, який поставив собі НБУ складає 4-6%.

Читайте також: Чи готовий Нацбанк знизити облікову ставку і кому буде вигідне таке рішення

«Тобто зараз інфляція менше цілі. І значить бізнес потерпає більше ніж потрібно, бо гроші дорожче ніж потрібно. Також під час кризи потрібно додатково зменшувати облікову ставку для стимулювання економіки». — пояснив він.

Нагадаємо

23 квітня Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 10% до 8% річних.

Раніше заступник глави НБУ Дмитро Сологуб заявив, що Національний банк може знизити облікову ставку нижче 7%, навіть не змінюючи прогнозу, якщо умови будуть спонукати до зниження. 

Коментарі - 9

+
+40
bonv
bonv
10 червня 2020, 11:17
#
У Нацбанку  вважають, що зниження облікової ставки не обов'язково і не одразу призведе до здешевлення кредитів, як це відбувається в інших країнах.
Є ще й фактор ризику, на який ідуть комерційні банки, видаючи позики, кажуть в НБУ. Тож у вартість кредитів в Україні банки закладають такі ризики:
- недостатню реформованість судової системи, що не дозволяє повноцінно захистити права кредиторів,
- складність (а, часом, і неможливість) стягнення та реалізації застави,
- недостатню кількість прозорих та платоспроможних позичальників,
- для ринку іпотеки це ще й недостатня прозорість та врегульованість ринку нерухомості.
Без усунення цих перешкод навіть подальше зниження облікової ставки «не дозволить реалізувати весь потенціал для відновлення кредитування в Україні», кажуть в НБУ. Тому як завжди голий популізм..
+
+15
patterson
patterson
10 червня 2020, 13:44
#
+8
Десь так і є. В PL опустили ставку до 0,10%, а в результаті отримали небачений приріст популярності готівки і відтік депозитів. В центробанку розраховували на здешевлення кредитів - а вийшло що в банків просто маржа зросла +додатково банківську систему розхитали. Все добре в міру
+
0
bonv
bonv
10 червня 2020, 11:21
#
Україні не вистачить кредиту, отриманого від Міжнародного валютного фонду, щоб залатати діру в державному бюджеті.
Про це в ефірі «Україна 24» заявив колишній міністр фінансів України, екссекретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Данилюк.
«Я думаю, ще зарано радіти. Треба розуміти, що криза глибока. Добре, що перший транш буде надходити зараз, але цього буде недостатньо. Уряд зараз повинен шукати інші джерела надходжень, щоб профінансувати потреби бюджету. 300 млрд гривень дефіциту цим траншем точно не перекрити. Треба долучати гроші Світового банку, Європейської комісії. Щодо Єврокомісії навіть вже є рішення», – заявив ексміністр.
На думку Данилюка, уряд недооцінив ефект кризи, тому владі потрібно буде знову переглядати держбюджет, зменшувати видатки і шукати додаткове фінансування.
+
+15
delucrum
delucrum
10 червня 2020, 11:21
#
Давно пора
+
0
Патріот України
Патріот України
10 червня 2020, 11:30
#
Без нього розберуться.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
10 червня 2020, 13:51
#
А це не той Милованов, який оцінив втрати українського ВВП від карантину на більшу суму, ніж сам ВВП? За його словами, у нас мав би бути ВВП зі знаком мінус... тіпа, руда сама в землю закопувалася... зерно заростало назад... казкар ще той, теоретик відірваний від реальності.
+
0
xLDalexLx
xLDalexLx
10 червня 2020, 14:44
#
Дальнейшее снижение учетной ставки будет лишь увеличивать прибыльность банковской системы, которая и так продимонстрировала +9 ярдов чистой прибыли за кризисный апрель. ИМХО это и так самая прибыльная отрасль нашей горе-экономики, и, до тех пор, пока банкиров не призовут к порядку учетная ставка ничего не изменит, даже если станет отрицательной...
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 15:28
#
Прав был Игорь Валерьевич про Милованова, ой прав!
+
0
bonv
bonv
10 червня 2020, 16:41
#
Вся зе-влада нел**и і непрофани…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися