Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 червня 2020, 9:31

У МФО розповіли, як готуються пояснювати позичальникам про реальні процентні ставки

Вимоги НБУ щодо розкриття інформації про реальні кредитні ставки і обмеження на рекламу фінансових продуктів будуть поширюватися не тільки на банки, а й на мікрофінансові організації. Про це розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова під час онлайн-конференції «Ринок МФО. Нові реалії і зміна бізнес-моделі».

Олена Коробкова підкреслила, що МФО слід готуватись до набуття чинності законом про «спліт», який зробить НБУ регулятором діяльності мікрофінансових організацій.

Вона також нагадала, що з 1 вересня набуде чинності постанова Нацбанку №141. Цей документ зобов'язує фінустанови надавати достовірну, правдиву, актуальну і достатню за обсягом інформацію про послуги, їх повну вартість для споживача, умови отримання і ризики.

Спершу постанова стосуватиметься саме банків, але згодом буде поширена на інші фінансові компанії.

Завдяки цим змінам і до банків, і до МФО застосовуватимуться єдині вимоги щодо реклами та розкриття процентної ставки за кредитами, зазначила Олена Коробкова.

МФО вже готуються

Як очікує СЕО MyCredit Дмитро Стензя, Нацбанк дасть перехідний період для того, щоб МФО підготувались до запровадження нових норм. Зокрема, щодо регулювання діяльності МФО.

Водночас, за його словами, положення постанови НБУ щодо інформування про відсоткову ставку і розміщення на сайті кредитного калькулятора MyCredit вже виконує.

Як розповіла директор по маркетингу CC Loan Анна Моісеєва, юристи її компанії вже підготували список вимог регулятора до рекламної продукції, а відділ маркетингу перевірив, чи повністю МФО дотримується вимог регулятора.

Читайте також: У МФО пояснили, чому на початку карантину відмовились від кредитів під 0%, а тепер повертають їх

«Для ринку це добре, коли всі МФО розкриватимуть реальну відсоткову ставку. Наша компанія її вже розкрила», — наголосив Дмитро Стензя.

Нагадаємо, шо у вересні минулого року Верховна Рада ухвалила закон про «спліт». Відповідно до нього до НБУ перейдуть функції регулювання страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій.

FinTech партнером вебінару виступила платіжна система Interkassa.

Учасники вебінару не тільки дізналися більше про стан ринку МФО, а й отримали подарунки від партнерів розіграшу: гастро-ресторану Flamber, детейлінгу Vepryk і салону краси Sotto Voce: beauty Hub.

Коментарі - 14

+
+30
bonv
bonv
6 червня 2020, 10:56
#
Вже казки  про 0 % не будуть співати? І * після 0 ставити? І дрібненьким шрифтом скажені проценти дописувати? Нехай так і буде.
+
+20
bonv
bonv
6 червня 2020, 10:58
#
Брать банковский кредит в нашей стране… это как обо*** на морозе… поначалу даже тепло…
https://minfin.com.ua/ua/blogs/bonv/126467/
+
+20
yarg
yarg
6 червня 2020, 11:43
#
Ну все .вы правы. банковских нам не нужно :)

брать будут у ломбардов и МФО. 
золото и почки  в залог , 700 % годовых. Все как положено.
+
+35
bonv
bonv
6 червня 2020, 11:46
#
Банк « наебанк » объявил о выдаче кредитов под минус 100% годовых, кредит вы не получите, но банку будете должны:)))
+
0
Anticall
Anticall
6 червня 2020, 15:25
#
Черные нотариусы Колейчик и Дорошкевич Верка в тандеме с чёрными выконавцами Клименко Роман Васильичем и Вольф-Повелкив незаконно, без суда и следствия в сговоре с банками Приват, Ощад, Монобанк, Аваль Райффайзен, Укргазбанк, ОТП и Пумб - блокируют людям во время карантина зарплатные и соцкарты! Просим президента обратить на это внимание.
+
0
Zhmunya
Zhmunya
6 червня 2020, 18:32
#
Так и пишите на его странице. Офтоп тут к чему?
+
+15
Zhmunya
Zhmunya
6 червня 2020, 18:35
#
После распада СССР читающих граждан стало мало, а те кто обращаются в МФО и считают с трудом.
Поэтому это нововведение не изменит ситуацию МФО и их положение на рынке, так как большинство их клиентов отказываются принимать в друзья свою голову.
Судя по отзывам клиентов банков, где эта информация давно предоставлялась — мои слова подтверждены практикой.
+
0
yarg
yarg
6 червня 2020, 18:45
#
После распада СССР люди только и начали читать.... Стала доступной литература. Это я не о мемуарах брежнева и программе кпсс...

Если что - Алан Чумак заряжал воду на стадионе в Москве в конце 80-х. Где орущая стотысячная толпа визжала «давай !!!!!» толпа людей с высшим советским образованием. Лучшим в стране - московским.
+
0
Zhmunya
Zhmunya
6 червня 2020, 18:51
#
А какое отношение к чтению второй абзац вашего поста имеет? Я говорил о чтении документов перед их подписанием, если что. А относительно СССР - это тема отдельной беседы. Давайте ее опустим. Речь шла о низкой грамотности и общем уровне развития людей, обращающихся в МФО.
+
0
yarg
yarg
6 червня 2020, 19:31
#
Самый простой - ни чтение ни образование не делает людей умнее и опытнее в простых житейских вопросах. У людей о которых я написал - была лучшая в стране грамотность и общий уровень развития.
+
0
Platelshik
Platelshik
7 червня 2020, 20:01
#
Это вы загнули, что люди которые берут у МФО считают с трудом. Даже если знают, что 700% годовых, все равно берут, потому что обстоятельства такие, что под любые возьмешь. Другой вопрос почему НБУ позволило столько времени такие % брать. Насчёт неграмотных бомжей, то таких мало, потому что у МФО все равно скоринги есть, и таким практически не дают.
+
0
yarg
yarg
7 червня 2020, 20:14
#
А причем здесь НБУ к МФО ? он их не регулирует. 
Вот только сейчас собирается.
+
0
Platelshik
Platelshik
21 червня 2020, 1:33
#
В этом и вопрос: почему только сейчас собирается?
+
0
yarg
yarg
21 червня 2020, 11:10
#
Потому что такое законодательство. раньше ими занимался другой государственный орган - https://nfp.gov.ua/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися