Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 травня 2020, 7:34

Курс наприкінці травня: чи можлива нова девальвація гривні

Послаблення карантину, виплати відшкодувань ПДВ експортерам і кінець місяця — посилять коливання курсу на торгах.

Минулого тижня долар активно пішов у зростання. Особливого надлишку пропозиції валюти вже не було. І якщо за 18 і 19 травня Нацбанк ще зміг викупити $228 млн в межах цінників від 26,495 гривень до 26,60 гривень, то в останні три робочих дні минулого тижня купувати регулятору вже було нічого.

Загалом за тиждень долар на міжбанку подорожчав з 26,59/26,62 до 26,86/26,90 гривень, а в обмінниках увечері минулої п'ятниці його продавали за 26,90 — 27,00 гривень і навіть вище.

На настрої валютного ринку найбільше вплинули:

  • Завершення епопеї з «антиколомойським законом». Це дає впевненість у відносно швидкому отриманні першого траншу МВФ за програмою stand-by на загальну суму $5 млрд. З них $3,5 млрд повинні надійти цього року і $1,5 млрд — наступного;
  • Послаблення карантину з 22 травня, що частково активізує економіку;
  • Досить успішне розміщення ОВДП Мінфіном України 19 травня. Чиновники продали облігації в гривневому еквіваленті на 21,2 млрд гривень, у тому числі і на $368,8 млн. За гривневими паперами середньозважена дохідність склала від 10,50% до 11% річних, в залежності від термінів розміщення, за доларовими — 3,39% річних.

Читайте також: Рада НБУ знайшов спосіб наповнити бюджет із заначок українців

Зміна тренду щодо валюти останніми днями пов'язана, в основному, з послабленням Кабміном карантинних заходів. Активізація бізнесу вже призводить до поступового збільшення попиту на валюту. Це відбивається на котируваннях міжбанку і цінниках обмінників.

Що вплине на курс цими днями

Основними факторами стануть:

1. Завершення місяця і виплати відшкодувань ПДВ експортерам.

Незважаючи на падіння ділової активності, пов'язаної з карантином, клієнтам треба оперативно закрити всі свої валютні зобов'язання за травнем, що збільшить статистику торгів.

Цього тижня пройдуть і основні виплати відшкодувань ПДВ експортерам, за рахунок цього їх потреба у продажі валютної виручки тимчасово знизиться.

А ось попит зросте через:

  • імпортерів палива: зростання цін на пальне на світових ринках плюс запуск роботи громадського транспорту збільшують споживання енергоносіїв і, відповідно, — вартість оплати таких поставок у країну;
  • загальну активізацію економіки після послаблення карантину.

Це приведе до збільшення попиту на валюту на тлі стриманої пропозиції і спрацює проти гривні на міжбанку. А в подальшому позначиться на котируваннях готівкового ринку;

2. Вихідний понеділок у США (День Пам'яті).

25 травня американські банки відпочивають. Український міжбанк за доларом буде працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — наступним). Це непопулярна форма угод в Україні і більшість клієнтів перенесуть свої операції за доларом відразу на 26-е число. Це призведе до низьких обсягів торгів у понеділок і перекосів попиту і пропозиції на міжбанку у вівторок, коли нашим клієнтам зарахують доларову виручку практично за два дні;

3. Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 26 травня.

На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації (без зазначення обсягів розміщення) на 3,6,9 місяців і 1 рік. Попередні аукціони травня пройшли добре і чиновники спробують повторити успіх і цього вівторка.

Дохідність на останньому аукціоні у гривні становила від 10,5% до 11% річних. Враховуючи, що під ці папери банки можуть оперативно отримати у Нацбанку рефінансування під 8% річних — вони охоче їх купують. Це дозволяє латати дірки в бюджеті. Нагадаємо, що тільки плановий дефіцит антикризового бюджету закладено Кабміном в межах 298 млрд гривень.

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ та чи є загроза для курсу

На таких операціях держбанки, які є основними покупцями цих паперів, можуть без зусиль заробити 2-3% річних. Цим і пояснюється швидке зростання обсягів розміщень ОВДП.

Підвищений попит на гривню під час проведення самого аукціону (вівторок 26 травня) і в середу ( день розрахунків за ним) зіграють на користь нацвалюти і на валютному, і на ресурсному міжбанку;

4. Інтервенції Нацбанку та ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах, але на особливі обсяги поповнення ЗВР за рахунок інтервенцій на міжбанку наприкінці травня — розраховувати не варто. За оцінками «Мінфіну», щоб «не погнати» курс вгору — регулятор зможе купити не більше $90-140 млн. Це цілком реальна сума навіть з урахуванням того, що понеділок через розрахунки за доларом ТОМом (у США вихідний) буде малоактивним днем на міжбанку.

У зв'язку зі зростанням попиту на валюту, цінники НБУ вже не будуть єдиним орієнтиром для ринку за курсом, як це було ще нещодавно. Поведінка великих гравців буде істотно впливати на курсоутворення в цей період;

Ліквідність у банківській системі зберігається на високому рівні. Це дає можливість банкам виконувати всі нормативи резервування на коррахунку в НБУ, розміщувати значні суми коштів у депсертифікати Нацбанку і активно працювати з ОВДП на первинному та вторинному ринках. Майбутні надходження відшкодування ПДВ експортерам з урахуванням планових погашень ОВДП, дозволять банкам зберегти залишки на своїх коррахунках у період з 25 до 29 травня в межах від 41 до 69 млрд гривень;

Дивіться також: Яким буде курс долара в червні (відео)

5. Готівковий ринок і дії спекулянтів.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку та на реальний попит і пропозицію валюти з боку населення.

Після відносного застою в період жорсткого карантину готівковий ринок почне поступово нарощувати обсяги. Логіка поведінки фінансистів при виставленні цінників зміниться. Якщо раніше частина обмінників могла собі дозволити занижувати котирування прийому валюти і користуватися відносно монопольним становищем (особливо на периферії), то зараз вони будуть змушені знижувати спред між купівлею і продажем валюти, щоб утримати клієнтів.

Спекулянти на міжбанку будуть працювати як у форматі «у дві сторони», так і користуватися перекосами попиту і пропозиції під час сесій і періодично «розігрівати» курс. Крім цього, вони активно продовжать грати на різниці готівкового та безготівкового курсів. Особливо, якщо на міжбанку відбудеться активізація клієнтів і котирування поповзуть вгору.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на три фактори:

1) поведінка міжбанку;

2) реальний попит і пропозиція за валютою з боку населення;

3) рівень конкуренції в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах від 15 до 20 копійок, а в банках від 15-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 25 -29 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,65-27,25 гривень, а в банках 26,65 — 27,30 гривень.

На міжбанку. Після ослаблення вимог карантину з урахуванням виплат відшкодувань ПДВ експортерам і завершення місяця — коливання курсу на торгах посиляться.

Основними гравцями будуть: великі місцеві компанії, Нацбанк і ті нерезиденти, хто працює з українськими ОВДП на первинному та вторинному ринках.

НБУ продовжить періодично виходити на торги з інтервенціями з купівлі долара. Тепер головне, щоб він «не перестарався» в частині обсягів викупу валюти з ринку. Від того, наскільки регулятор зможе керувати цим процесом, і буде залежати рівень курсових коливань цього тижня. Використовувати Нацбанк при своїх інтервенції буде Matching.

За розрахунками «Мінфіну», у період з 25 до 29 травня коридор за безготівковим долара на міжбанку буде перебувати в межах 26,70-27,30 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — через вихідний в США і роботу за доларом на умовах ТОМ статистика торгів 25 травня буде низькою — в межах $ 140-180 млн при укладенні до 420-460 угод.

У вівторок — четвер — зростання операцій в межах $240-290 млн при укладенні до 510-630 угод. Валютний та ресурсний міжбанк активізується за рахунок:

1) фактора наближення закінчення місяця у клієнтів і самих банків;

2) проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 26 травня і розрахунків за ним 27-го числа;

3) зарахування у вівторок доларової валютної виручки нашим експортерам фактично за два дні (у зв'язку з неробочим понеділком в США) ;

У п'ятницю, незважаючи на закінчення місяця, — частково спрацює фактор завершення робочого тижня і обсяги міжбанку впадуть до $190-220 млн при здійсненні до 440-490 угод.

Новий проект «Мінфіну» — каталог інтернет-банків України

Коментарі - 25

+
+201
serw17
serw17
25 травня 2020, 7:51
#
Скорее всего будет ревальвация ! На носу летний сезон, а значит как и прошлые года - доллар медленно но уверенно посунется в низ !
+
+160
United
United
25 травня 2020, 9:30
#
Эх, мечты, мечты...
может будет, а может и нет.
угадайка - не лучшая стратегия.
не живите прошлым, не срабатывают уже эти факторы
+
+67
serw17
serw17
25 травня 2020, 10:18
#
Это не «угадайка» как некоторые думают ) 
Это называется - прогноз на основе прошлого временного периода !
А именно - не менее прошлых лет 10-ти сохранялась стойкая тенденция падения зелёного в летний период!
+
+50
United
United
25 травня 2020, 10:55
#
Прогнозирование - это о будущем, а не о прошлом
+
+15
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
25 травня 2020, 13:00
#
Это вы с предсказанием перепутали. Прогнозирование должно быть всегда обосновано чем-то, например текущими статистическими или аналитическими данными.
+
+41
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
25 травня 2020, 13:36
#
Серв і Приходько праві, найбільш поширений метод прогнозування як раз на регресії будується. Модель передбачає комплекс факторів, притаманних літньому періоду (відпустки, особливості експорту і імпорту, заробітчани сезонники) аналітик дивиться, як такі самі фактори працювали в минулому, порівнює їх силу і робить припущення, що цього року буде так само, якщо не зявиться сильніший фактор. А поняття літня сезонність просто вказує на те, що багато факторів жорстко привязані саме до літа, а зимою вони відсутні або мають не значний вплив. І таки да, літом гривні легше. Крім того, американці друкували долар, це якось впливає на його вартість, тому багато країн отримали малий девал. Але після того, як економіка США перестане підживлюватися, все стане на місця. Як раз восени це і станеться.
+
+22
United
United
25 травня 2020, 15:11
#
Это вы читайте внимательно, что пишут
ревальвация будет потому что летний сезон, и раньше так было.
это прогноз? обоснованный текущими статистическими и аналитическими данными?
+
0
penetrator1963
penetrator1963
25 травня 2020, 18:53
#
А нефть почём будет? на основании статистики, идём к $100 за баррель? может надо смотреть на текущие показатели? при прочих равных, скорее да, лёгкая ревальвация. надо выводить статистику по кризисным годам, а не по доходным. а по кризисным там не всё так явно.
+
0
ivankolomoez
ivankolomoez
26 травня 2020, 12:39
#
Нефть на 20
+
+49
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
25 травня 2020, 12:55
#
Мене дуже цікавить політ на відпочинок у Європу. Раз у Вас так «ліхо» виходить «прогноз на основе прошлого временного периода» по долару, спрогнозуйте, будьласка, ціни на готелі в Європі а також на лоукости. Не в абсолютних величинах, а відносно цін січня. Також цікаво було б почути прогноз кількості туристів, які відвідають Крим за туристичний сезон.  

p.s. Сорі за офтоп. Але Ви сьогодні не можете спрогнозувати навіть те, чи дозволять Вам перетинати кордони як раніше, без обмежень, і коли нарешті нам дозволять заходити в магазини без намордника. Ви не знаєте, яка частина економіки ще залишилась живою і скільки дрібних підприємств не вийдуть з карантину вже ніколи. Але при цьому у Вас так круто виходить екстраполяція минулих років на сьогоднішні реалії.
+
+14
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
25 травня 2020, 13:46
#
Буде дорогше, ніж було в січні... це по регресії. Якщо говорити по гаданнях, то можна і ціну озвучити. Яке питання, така відповідь.
+
+15
motoruller
motoruller
25 травня 2020, 19:33
#
Бред, в прошлых временных периодах не было остановки страны на 2 месяца и запуск ее же с 1 июня!
+
+15
bmp
bmp
25 травня 2020, 9:40
#
Думаю нет, они напечатали много грн. И будут все время скупать излишек $ , чтоб держать все время курс высоким
+
+15
rkost
rkost
25 травня 2020, 10:26
#
Американские горки)
+
+26
AnnaGerman
AnnaGerman
25 травня 2020, 10:49
#
Все будет...и лето и зима.
Только не нужно уже писать : «девальвация» - «ревальвация».
Было недавно 28+ грн. за $1, было и 23+ не так давно, пожилые люди помнят.
А писать надо просто: будут обыкновенные колебания курса.
И кому надо тот поймёт!
+
0
QGS
QGS
25 травня 2020, 11:38
#
Идем на 27.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
25 травня 2020, 12:06
#
25.05.2020.
Ну что, Метро открыто. Это немного сгладило утро и сгладит вечер с учетом пробок. Все активнее все включаются в работу. НБУ настриг 228 млн. за прошлую неделю, что 45 млн в день. Но курс в пятницу подняли на фоне выходного по доллару сегодня и покупкой СитиБанком.
В мире не спокойно: Аргентина дефолт очередной (всего 500 млн не смогли погасить), хотя для нас это копейки, НБУ косит половину за неделю у нас. При этом экономика Аргентины побольше от нашей, но там проблемы за проблемой. США начинает батл №2 с Китаем. Угроза запрета выхода на амер.биржи китайским компаниям. Масло в огонь льется нон-стопом.
НДС будут погашать, но не ясно как, могут только в конце недели или вообще начале июня дать. Тут неясно.
Украинцы туго отходят с карантина, многие потратили не мало и вошли в долги, многие бизнеса закрылись, часть еле оживает. Многие опасаются 2-й волны… можно продолжать. Но в Киевском зоопарке вчера очередь была на 30-40 человек, все хотят куда-то вырваться, карантин надоел. Полеты не ранее средины или конца июня. Все меняется каждый день.

Доллар 26,85-26,90 немного пляшет.
Евро 29,20-29,30
Рубль 0,3742-0,3762

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/140217/#com3875771
+
+11
mary27
mary27
25 травня 2020, 14:04
#
Как думаете, будет скачок заболеваемости от открытия метро?
+
0
Vanga
Vanga
25 травня 2020, 17:04
#
100% будет! И все прозреют спустя 2 - 3 недели... но будет уже поздно...
+
+12
igor75
igor75
25 травня 2020, 18:20
#
Хватить народ кошмарити! Люди завжди хворіли і будуть хворіти, там промок, промерз чи вітром обдуло, от вже і простуда. На дорозі чи від інших хвороб в Україні за місяць помирає в десятки раз більше народу, чим від цього короновірусу...
+
+13
TarasBulka
TarasBulka
26 травня 2020, 17:25
#
А действительно! Поэтому если короной заболеет 25 млн украинцев и из них помрет каких то жалких 3% (750 тысяч) то и ладно!
+
0
igor75
igor75
26 травня 2020, 22:08
#
Заспокойтесь, не захворіє!
+
0
mary27
mary27
26 травня 2020, 22:15
#
Хотите добавить а этому числу несколько десятков тысяч умерших, как в США?
+
0
igor75
igor75
27 травня 2020, 8:36
#
Все, коронавірус вже не в тренді, до кращих часів... Тому заспокойтесь, знімайте маску, гуляйте, займайтесь спортом, все ок!
+
+22
mary27
mary27
27 травня 2020, 12:36
#
Снимите маску, занимайтемь спортом…
А потом не удивляйтесь нашему инфекционному отделению)
Где вас не будут лечить.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися