Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 травня 2020, 7:40

Чому гривня не помічає карантину

Заморожування економіки через коронавірус, можливе переформатування співпраці з МВФ, інтрига навколо голосування по «антиколомойскому» закону, зростання політичної і соціальної напруженості — все це активно впливатиме на настрої банків, їх клієнтів та населення в ці дні.

Як закінчився минулий тиждень

Незважаючи на карантин і повний застій в економіці, гривня зміцнювалася, як на міжбанку, так і в обмінниках.

Нацбанк продовжував викуповувати на міжбанківському валютному ринку надлишок пропозиції валюти: з 4 по 8 травня він придбав у резерв $199,1 млн. Використовував НБУ при проведенні інтервенцій свій улюблений Matching.

Читайте також: Як НБУ поповнює резерви, і скільки власної валюти в України (відео)

Допомагали зміцненню гривні кілька факторів:

  • продаж валюти НАК «Нафтогаз» для розрахунків з бюджетом;
  • низький попит на валюту з боку імпортерів;
  • активна продаж валюти населенням;
  • продаж валюти експортерами для фінансування поточних гривневих витрат, в т. ч. і виплат зарплат персоналу;
  • успішний аукціон Мінфіну з продажу ОВДП (чиновники продали паперів на 10 млрд грн, і частину коштів на купівлю інвестори отримали за рахунок продажу валюти на міжбанку).

Читайте також: Аналітики прогнозують зниження курсу долара

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На міжбанківський курс і поведінку учасників торгів впливатимуть наступні фактори:

1. Свята в Україні.

11 травня — вихідний в Україні, але робочий у США і ЄС. Українські банки зарахують своїм клієнтам валютні надходження у вівторок відразу за два дні і частину цих коштів компанії відразу продадуть. Це збільшить пропозицію на ринку і зіграє на користь гривні.

2. Господарська діяльність клієнтів в умовах карантину. Інтервенції Нацбанку і результати тендера з рефінансування.

Великого попиту на валюту через падіння ділової активності зараз не спостерігається. Дефіцит гривні не дозволяє більшості імпортерів, що працюють, активно скуповуватись на міжбанку. Тому тиску на курс з боку реального сектора зараз немає.

Навіть більше, основна частина експортерів вже витратила свої запаси гривні від відшкодувань ПДВ кінця квітня і їм необхідна нацвалюта для поточної діяльності. Вони активно продають валютну виручку, що періодично створює надлишок пропозиції долара на торгах.

А необхідність розрахунків з бюджетом у великих держкомпаній та інших держструктур періодично створює великі перекоси попиту і пропозиції на міжбанку.

У цих умовах весь ситуативний надлишок пропозиції буде викуповувати Нацбанк. І саме його котирування при проведенні інтервенцій залишаться основним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

Використовувати регулятор для своїх інтервенцій буде Matching. Але якщо продажі валюти держструктурами будуть значними, НБУ може розбавити інтервенції ще й аукціонами. Це дозволить Нацбанку психологічно більше впливати на ринок, ніж при використанні виключно Matching.

Вже відомі результати довгострокового тендеру Нацбанку з рефінансування банків на строк до 5 років, який регулятор провів 8 травня. Банки отримають близько 2,4 млрд грн на термін від 1 року до 5 років під 8% річних.

Читайте також: МВФ дозволив Україні прожити півтора року без реформ

НБУ не обмежує банки в частині цільового використання цих коштів. Багато в чому від того, на що підуть ці ресурси (в т. ч. і залучених у наступних тендерах) залежатиме стабільність на валютному ринку.

Якщо гроші будуть пущені на кредитування реального сектора, це допоможе запустити економіку, якщо на покупку нових ОВДП на первинному ринку у Мінфіну — дозволять закривати дірку у бюджеті. Але якщо кошти підуть на купівлю валюти, це буде тиснути на курс.

Читайте також: Смолій розповів, що НБУ може допомогти бюджету «живими» грошима

3. Первинний і вторинний ринок ОВДП.

Після численних скасувань аукціонів через відсутность попиту чиновники успішно розмістили гривневі облігації вже двічі. На момент написання статті було відомо про плани 12 травня продати облігації на 77 та 196 днів без зазначення обсягів розміщення (тобто без обмеження по сумі).

Якщо цей аукціон теж пройде вдало і з участю іноземців, то на валютний ринок можуть заходити кошти для продажу на міжбанку та наступних розрахунків за куплені папери. Це спрацює в плюс для гривні.

Але періодично виникатиме і попит на валюту з боку нерезидентів, які продовжать виходити з українських гривневих ОВДП. Тим паче, що відносно низький курс долара на торгах спонукатиме їх до подібних кроків.

У такі моменти ми спостерігатимемо швидкі злети котирувань (як це вже бувало раніше ) за рахунок активного спекулятивного розгойдування ринку. Фактор нерезидентських покупок валюти залишиться певною загрозою для гривні на цьому тижні.

Читайте також: 2019 року НБУ скасував близько 40 обмежень на валютні операції

4. Поведінка готівкового ринку і дії спекулянтів.

Готівковий ринок вже не є каталізатором стрибків курсу. Більш того, він працює з постійною оглядкою на ситуацію на межбанківські торги. І в якійсь мірі навіть став постачальником дешевої валюти на міжбанк.

Спекулянти продовжать на цьому тижні працювати на міжбанку у форматі «дві сторони» і грати на різниці готівкового та безготівкового курсів.

5. Ліквідність у банківській системі.

Ліквідність банків залишається на високому рівні і забезпечує повноцінне функціонування банківської системи. Цьому сприяють розміщення банками частини коштів у депозитні сертифікати, проведення Нацбанком щотижневих тендерів з рефінансування і Мінфіном операцій з погашення старих випусків ОВДП.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах від 41 млрд грн до 58 млрд грн.

При цьому вона буде розподілена між банками дуже нерівномірно і більшість дрібних і середніх фінустанов відчуватимуть дефіцит гривні.


Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 11 -15 травня:

На міжбанку. Через періодичні перекоси попиту і пропозиції валюти інтервенції Нацбанку та його цінники залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

Ключовими драйверами для ринку будуть:

  • вихід/невихід на міжбанк НАК «Нафтогаз» і його дочірніх структур з продажем валюти під розрахунки з бюджетом;
  • інтервенції НБУ;
  • поведінка нерезидентів на вторинному ринку ОВДП;
  • спрямування банками коштів, отриманих від НБУ у вигляді рефинанса;
  • результати первинного аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 12 травня.

Нацбанк продовжить поповнювати свої резерви в ті дні, коли на міжбанку буде ситуативний надлишок пропозиції. І при сприятливому розвитку подій стане це робити в сумах, що перевищують його звичні $20 млн.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку з 11 по 15 травня буде перебувати в межах 26,70-27,20 грн/$.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У вівторок-середу — в межах $200-230 млн при вчиненні до 520-660 угод;

У четвер — п'ятницю — до $ 160-190 млн при вчиненні до 430-490 угод.

Готівковий ринок:

Курси обмінників орієнтуватимуться на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, зважаючи на ситуацію на міжбанку. Це призведе до періодичної зміни цінників обмінників протягом дня. Але без будь-якого ажіотажу навіть у моменти зростання котирувань.

У населення немає вільної гривні для масованої скупки валюти. Більш того, для багатьох, хто втратив роботу або перебуває у неоплачуваній відпустці, продаж валютних запасів стає основним джерелом підтримки поточних витрат.

Обмінники працюватимуть в режимі «з обороту» з періодичним істотним розширенням спреду в межах 20-35 коп. по долару, 25-45 коп — по євро і 0,004-0,015 грн по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 11-15 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,65 — 27,25 грн/$, а в банках — 26,6-27,35 грн/$.

Коментарі - 17

+
+163
Все буде Україна
Все буде Україна
11 травня 2020, 9:23
#
Да что там карантин для такой крепкой Деньги, гривну уже пора в резервную валюту… Вы посмотрите на наш колосально высокий уровень жизни...., какой там в Х доллар.
+
+111
aleksvodas
aleksvodas
11 травня 2020, 10:47
#
Потому-что у людей гривна заканчивается или закончилась...
+
0
Sagittarius
Sagittarius
12 травня 2020, 15:18
#
А типа раньше были просто мешки с гривнами у людей.
+
+29
bublik
bublik
11 травня 2020, 12:35
#
Гривенка скоро полетит, ждать не долго. Имхо, смотря на график лететь начнет уже с июня и к зиме нас ждет 45 за долл.
+
+50
oleg p
oleg p
11 травня 2020, 12:41
#
Да не попустите немножко! Хотяб в 2 раза! Тоесть 90! В космос давайте полетим!)))
+
+69
Max Him
Max Him
11 травня 2020, 20:35
#
Байка о том как Гривна уже 6-й год подряд до 50 взлетала)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
11 травня 2020, 12:52
#
А давайте)
+
+66
KraftV
KraftV
11 травня 2020, 12:56
#
Гривна наоборот заметила карантин!
Только у нас ситуация другая - народ привык делать сбережения в валюте , а в связи с этим карантином заработки упали а многие вообще потеряли работу .
Вот и несут теперь матрасные доллары в обменники, да ещё и сотни тысяч вернувшихся «заробитчан» меняют здесь свою валюту.
Так что потребность в гривне сохранится до полного окончания карантина - а значит и сохранится тенденция падения зелёного!
+
+56
w33
w33
11 травня 2020, 15:37
#
Все правильно написано,  «зеленая бумажка» сейчас никому не актуальна, население сдает, бизнес сдает, потому доллар будет падать, только вниз
+
+16
TKWP
TKWP
11 травня 2020, 21:19
#
Если вам не нужна куплю у вас с удовольствием по 22 или сколько вы там пророчили?
+
0
w33
w33
11 травня 2020, 22:02
#
Свою сдал в марте,откуплю по 24-25
+
+135
Moneyman
Moneyman
11 травня 2020, 16:13
#
Если бы большинство участников рынка могли с большой точностью предсказать, каждый стал бы чрезвычайно богатым, особенно люди, которые пишут для Minfin.com.ua. Но, очевидно, если бы они были такими богатыми, они бы не писали статьи. По правде говоря, только небольшой процент населения может быть богатым. Консенсусное мнение чаще ошибочно, чем правильно. Таким образом, любые выгоды, которые зарабатывают большинство, более чем отняты у них и переданы меньшинству тех, кто думает сам за себя. Я держу пари, что доллар будет расти, а не падать, на следующей неделе именно потому, что Минфин и многие другие предсказывают, что он будет падать.
+
+16
QGS
QGS
11 травня 2020, 18:01
#
Пока понемногу вниз на днях, или на месте. Выше 27$ на МБ вряд ли на этой неделе.
+
0
cudzik123
cudzik123
11 травня 2020, 23:54
#
Как раз замечает,поетому и укрепляется.
+
+45
seregaKontinent
seregaKontinent
12 травня 2020, 0:10
#
Сразу видно, кто сидит с долларом, кто с гривной, каждый хвалит свое болото! :))
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
12 травня 2020, 13:31
#
Патамуша, наша гривна самая недооцененная  валюта и курс постоянно расшатывают всякие спекулянты! Предлагаю за основу курсовой политики принять «индекс биг мака»  и ввести еще два «индекса» - индекс сигарет и индекс водки  Немиров  «с перцем» и тогда мы можем говорить о реальном курсе гривны   4 -  8 гривен за ЕВРО. Это все шутки! А без шуток, сейчас можно говорить много , но лучше дождаться сентября -ноября и тогда уже все будет понятно -если сейчас гривна относительно стабильна, то не факт что так же будет и в ноябре.
+
+31
Max Him
Max Him
12 травня 2020, 15:08
#
ОБВАЛ на 3 гривны в начале карантина НЕ СЧИТАЕТСЯ!?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися