Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2020, 7:40

Чому в Україні продовжують зростати зарплати

Зарплатна статистика поки не відреагувала на карантин. За результатами березня середня заробітна плата по Україні зросла на 599 грн і сягнула майже 11,5 тис. грн.

Чому зарплати продовжували зростати і як довго офіційна статистика фіксуватиме це диво, розбирався «Мінфін».

Столичні зарплати вдвічі більші за заробітки чернівчан

За даними Держстату, середня номінальна заробітна плата українців у березні 2020 року склала 11446 грн. Це на 5,5% більше, порівняно із лютим.

Як і раніше, найвищі середні зарплати статистика фіксує в столиці – 17990 грн або «плюс» 9,4% до попереднього місяця. У топ-5 регіонів із середніми зарплатами понад 11,5 тис. грн також потрапили:

  • Донецька — 11666 грн (+ 7%)
  • Дніпропетровська — 11666 грн (+ 6%),
  • Київська — 11638 грн (+ 4,1%),
  • Запорізька області — 11531 (+ 7,5%).

Найменше заробляють жителі Чернівецької області – в середньому 8285 грн. на місяць. Там порівняно з лютим зарплати навпаки скоротилися на 1,2%.

До переліку регіонів із найнижчими зарплатами потрапили також області:

  • Тернопільська — 8646 грн (+ 1,2%),
  • Чернігівська — 8673 грн (+ 2,2%),
  • Волинська — 8765 грн (+ 0,6%),
  • Житомирська  — 8835 грн (+ 1,2%).

Якщо вірити офіційній статистиці, продовжували зростати в березні і реальні зарплати. Порівняно з лютим цей показник  збільшився на 4,8%.  Навіть більше, в березні реальні зарплати зросли більше, ніж місяцем раніше: у лютому реальні зарплати показли зростання лише +1,4% порівняно з січнем. 

Чотири причини зростання зарплат 

Підрахунки Держстату видаються щонайменше дивними. Адже половину березня країна вже просиділа на карантині.

Приміром, опитування, проведене YOUкраїна, показало, що вже станом на 27 березня у 4 з 10 українців погіршилось фінансове становище через карантин. 19% респондентів повідомили про зменшення зарплати, ще 20% опитаних відправили у неоплачувану відпустку і 2% звільнили. 

Звідки ж тоді у березні середня зарплата показала більш ніж 5-відсотковий приріст?  Цьому є декілька пояснень. 

По-перше, значна кількість працівників, яким порізали зарплати, були зайняті у секторах, які перші потрапили під карантин, – заклади громадського харчування, торгово-розважальні центри, сфера послуг та торгівлі.

Саме в цих секторах спостерігається найбільший рівень зарплатної тіні, тобто працівники отримують частину зарплати неофіційно. Відтак, зменшення заробітків цієї категорії робітників не вплинуло на офіційні зарплатні показники. 

«75% приватного бізнесу показують зарплату своїх працівників на рівні мінімальної. Нижче вони показати не могли»,  – пояснив ексміністр соціальної політики Андрій Рева.

По-друге, не вплинуло на офіційні показники середньої зарплати і зменшення оплати праці тих, хто працює на своїх роботодавців як ФОП. 

Читайте також: Вірус безробіття: як бізнес вирішує питання з працівниками

По-третє, не впливають на статистику і ті, кого звільнили. 

«Якщо люди звільнені, вони взагалі не потрапляють у статистику Держстату. В розрахунках враховується  заробітна плата тих, кому зарплата виплачувалась. Єдине, що зменшується, – кількість найманих працівників», – деталізував Андрій Рева.

По-четверте, реальну картину динаміки оплати праці побачимо пізніше. 

За словами економіста Олександра Савченка, у другій половині березня справді спостерігалося зменшення заробітних плат. Але на загальну статистику це суттєво не вплинуло.

«Працівникам галузей, діяльність яких опинилася під забороною через карантинні заходи, все-таки було виплачено 70% заробітної плати. Вже у квітні вони отримали, в кращому випадку, половину щомісячного окладу, а подекуди лише 30%», – уточнив він.

Читайте також: За тиждень в Україні стало на 36 тисяч безробітних більше

Крім того, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року середня зарплата в березні зросла не так суттєво. Якщо у березні 2020 р. порівняно з лютим цей показник виріс на 5,5%, то у березні 2019-го — на 8,5%.

динаміка середньої зарплати у 2019-2020 роках

Айтішники і фармацевти «в шоколаді»

Почасти реальну картину відображає галузева динаміка оплати праці. Найменші зарплати у березні отримали працівники ресторанів та готелів — в середньому 5648 грн на місяць. Протягом березня їхні заробітки впали на 23,8%, що, зважаючи на ситуацію, цілком закономірно.

«У цих галузях відбувся спад по зарплаті через те, що бізнеси фізично перестали працювати. У той же час інші сектори показали значний ріст. Зараз правлять балом фармацевтичні компанії, супермаркети, ІТ-сфера, що в сьогоднішніх умовах абсолютно очікувано і логічно», – зауважив Олександр Савченко.

Найкраща ситуація у березні, згідно даних Держстату, й справді у працівників ІТ-галузі, сфери інформації та телекомунікацій. Їхні середні зарплати перетнули межу у 23,3 тис. грн та 21,8 тис. грн відповідно. За місяць зарплати в IT зросли на 24,9%.

Якщо у промисловості в середньому працівники отримують 13 тис. грн на місяць, то  на фармацевтичних виробництвах оплата праці одна з найвищих - у середньому майже 25 тис. грн на місяць. І відносно лютого показник зріс майже на 21%.

Збільшилися у березні на 7,8% зарплати медиків, та попри це, вони все одно залишаються одними з найнижчих в Україні — в середньому 8056 грн на місяць.

Читайте також: Уряд погодив виплати до 300% зарплати медикам, які лікують хворих COVID-19

Непогано у березні себе почували також працівники добувної промисловості, енергетики та металургії. Їхні доходи збільшилися в середньому на 12%.

Страхування від COVID-19

3 млн українців не дорахуються грошей

Експерти розходяться у своїх прогнозах щодо подальших перспектив в оплаті праці. 

«Мій прогноз – падіння реальної середньої заробітної плати, з урахуванням інфляції, десь на 25% на кінець року. У квітні зменшення в оплаті праці складе в середньому 5%, у травні – 10-15%. А вже влітку падіння може сягнути 20%», – припускає Олександр Савченко.

Читайте також: Песимістичні очікування бізнесу посилилися — Нацбанк

Різкого обвалу зарплат – більше ніж на 12% – очікує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Зниження середніх зарплат він пов’язує з простоєм у виробництві та в сферах сервісу через карантин.

Більш оптимістичний у своїх прогнозах президент з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський. Він відзначає, що різке збільшення пропозиції паралельно із різким зниженням попиту на робочу силу на ринку праці «обвалить» зарплати у більшості працівників. Але після скасування карантину, якщо це відбудеться не пізніше 1 червня, середня зарплата все ж таки до кінця кварталу трохи підвищиться.

Дещо іншими міркуваннями у своїх прогнозах керується ексміністр соціальної політики Андрій Рева. Він переконаний, що працівникам бюджетної сфери зарплата не буде скорочуватися. Не зменшуватимуть зарплату і в таких складних галузях, як, скажімо, металургія та хімія. «Там, де підприємства працюють, де робочі місця збережені, там зарплати не будуть зменшувати», – вважає він.

Гірша ситуація, за словами пана Реви, в дрібного та середнього бізнесу. Він постраждав найбільше.

«Самозайнятих осіб в Україні налічується біля 1,6 млн осіб, а разом з найманими працівниками – це близько 3 млн. Ось це буде найбільш постраждалий сегмент економіки з точки зору заробітних плат і доходів», – сказав ексміністр соціальної політики.

Читайте також: 40% кафе і ресторанів можуть не відкритися після карантину — депутат

Водночас він зауважив, що вплив приватного сектору і ФОПів на динаміку середньої заробітної плати залишається слабкий. Найбільшим індикатором цього показника є великі підприємства. Вони не зупинилися і продовжують працювати. Відповідно, і офіційні показники сильно не погіршаться.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 21

+
+34
Все буде Україна
Все буде Україна
13 травня 2020, 8:37
#
Где это такая средняя зарплата средняя?В 7000 поверю.Или вы чисто по Киеву судите?
+
+25
Mess
Mess
13 травня 2020, 9:12
#
Запорожье меньше 10000 у меня не получают, средняя 12000. И это я уменьшил.
+
0
Petrovich36
Petrovich36
13 травня 2020, 11:54
#
12000 официальная?
или в конверте?
 В Харькове таксисты минимум 12000 получают
+
0
Mess
Mess
14 травня 2020, 13:09
#
Это наруки за вычетом налогов
+
0
R S
R S
13 травня 2020, 22:16
#
Краматорск, «НКМЗ»: за 2019 год  от 16200 до 50000 грн.
+
0
R S
R S
14 травня 2020, 22:31
#
Средняя зарплата сотрудников ПАО «Энергомашспецсталь» (ЭМСС, Краматорск) в феврале выросла на 24% по сравнению с аналогичным периодом годом ранее – до 18 759 грн.

https://gmk.center/news/energomashspecstal-v-fevrale-uvelichila-srednjuju-zarplatu-na-24/
+
+26
Італій .
Італій .
13 травня 2020, 8:52
#
Чудеса статистики считающей не доходы, а некие виртуальные начисления.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
13 травня 2020, 14:24
#
Таки  да  Вы  правы  Наверняка  уже  учли  и  надбавки  медикам  в  «300»%  нов.
+
0
R S
R S
13 травня 2020, 22:26
#
«виртуальные» начисления - это и есть доход наёмного работника, с которого вычитается НДФЛ+ВС (еще есть взнос в Профсоюз, кто состоит в нём).
Статистика считает только «грязный» доход, т.к. уплата физ.лицом налогов есть его почётная обязанность.
+
0
Італій .
Італій .
13 травня 2020, 22:51
#
Я не про «грязный» доход. Как по мне то иного и не бывает, это как раз белый доход странное порождение совковой экономики когда работники не понимали что они платят государству какие-то налоги за которые потом государство обеспечивает их «бесплатной» медициной, «бесплатным» образованием и так далее.

Я про то что часть этих денег не выплачена, особенно сейчас во время карантина. Считать надо полученный на руки доход и делить его на всех работающих или даже на всех трудоспособных. Вот эти цифры гораздо интересней.
+
0
R S
R S
14 травня 2020, 0:11
#
«Я про то что часть этих денег не выплачена, особенно сейчас во время карантина.» - думаю, что не выплаченные деньги в этой статистике не участвуют.

«Считать надо полученный на руки доход...» - а это вообще проблематично. Объясню своё мнение. У кого-то есть принудительная выплата алиментов, у кого-то выплата кредита, или еще чего-то. Как учитывать эти выплаты?

Да и в целом, статистика средней зарплаты - это как средняя температура по больнице: в отделении +38, в морге -2. А в среднем температура нормальная...)
+
0
Італій .
Італій .
14 травня 2020, 0:15
#
«Считать надо полученный на руки доход...» — а это вообще проблематично. Объясню своё мнение. У кого-то есть принудительная выплата алиментов, у кого-то выплата кредита, или еще чего-то. Как учитывать эти выплаты?

Никак. Это уже расходы конкретного лица и они за рамками вопроса о доходах. Кто-то пропивает всё, кто-то копит на яхту или отдых в Гималаях, кто-то платит алименты после двух разводов — но это не важно для данного исследования.
+
+15
Conclusion
Conclusion
15 травня 2020, 3:54
#
Вот думается вам, что статистика оперирует арифметическими функциями. По-другому ведь не научили считать, да? Рекомендую ознакомиться с медианными расчётами. Простой пример для калькулятора. У нас есть 29 человек с доходом 10К и один человек с доходом 150К. Найди среднюю зарплату. Если скажешь 14,67К, то поздравляю - два балла. А должно получиться 10,94К. Когда поймёшь - как и почему - перестанешь использовать эту недошутку. Обычному нариду говорят «среднее», чтобы не объяснять о медианных значениях. К сожалению, нарид слыша слово «среднее» начинает складывать и делить.
+
+37
vladymyrkiev
vladymyrkiev
13 травня 2020, 9:41
#
Предполагаю, что указан средний оклад до вычета налогов, а это почти 20%. Так что это не такие космические зарплаты.
+
+26
krv77
krv77
13 травня 2020, 10:13
#
Ну да, именно так они считают.
+
0
Conclusion
Conclusion
15 травня 2020, 4:01
#
Разумеется. Только ты эти 18% и получаешь в виде социальных благ, а 1,5% тебя защищают. Это является твоим доходом и такой рассчёт проводится в любой стране. Собственно, сколько заплатил - такие блага и получил.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
13 травня 2020, 11:18
#
Stand-by от МВФ, «новые деньги»— чего ждать бизнесу и что будет с долларом:

https://www.youtube.com/watch?v=rb021wr9D7w&feature=youtu.be

В описании к видео новый конкурс!

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии с вопросами под видео ;)
+
0
SergS7
SergS7
13 травня 2020, 12:36
#
«Столичні зарплати вдвічі більші за заробітки чернівчан». Це ще невідомо, чернівчани за кордоном працюють
+
+15
paulball
paulball
13 травня 2020, 13:30
#
Так количество работающих официально падает, а количество чиновников растет
+
0
Alpenstein
Alpenstein
13 травня 2020, 19:37
#
Читайте МинФин, становитесь буржуа или депозитным королём и наплюйте и на работу и на чиновников. )
+
0
Stochastic stories
Stochastic stories
13 травня 2020, 19:42
#
Зростання у 2020 немає. Лише сезонні коливання.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися