Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 травня 2020, 16:57

НАЗК створить Єдиний портал повідомлень про факти корупції

Комітет ВР з питань антикорупційної політики у співпраці з НАЗК підготували законопроєкт №3450, який пропонує створити Єдиний портал повідомлень викривачів корупції. Про це повідомила одна зі співавторок законопроєкту, заступниця голови профільного комітету Галина Янченко.

Комітет ВР з питань антикорупційної політики у співпраці з НАЗК підготували законопроєкт №3450, який пропонує створити Єдиний портал повідомлень викривачів корупції.
Фото: km.dsp.gov.ua

Що пропонує законопроєкт

Проєкт закону пропонує створити Єдиний портал повідомлень викривачів корупції. Це допоможе додатково захистити конфіденційність викривачів.

«Не буде потреби для державних органів створювати окремий анонімний канал повідомлень, умовно кажучи, у кожному селі. Всі вони зможуть користуватись Єдиним порталом», — пояснила Янченко.

Читайте також: МВФ назвав одне з головних джерел корупції в Україні

Вона нагадала, що чинне законодавство зобов’язує всі державні органи створити захищені анонімні канали зв'язку для повідомлень викривачів про корупцію.

Читайте також: Рада ухвалила закон про викривачів корупції: як він працюватиме

Як це реалізують на практиці

«На практиці з’ясувалось, що забезпечити повну анонімність — задоволення не з дешевих. Для цього необхідно виконати низку технічних умов, будувати таку систему довго і достатньо дорого. Вона може коштувати близько мільйона гривень», — наголосила ініціаторка законопроєкту.

Роботу зі створення Єдиного порталу повідомлень викривачів буде вести НАЗК. Очікується, що сама систему профінансують коштом технічної допомоги, не використовуючи гроші держбюджету.

Нагадаємо

  • 17 жовтня 2019 року Рада ухвалила президентський законопроєкт № 1010 «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції. Президент Зеленський підписав його 13 листопада 2019 року.
  • Зміни, зокрема, передбачають матеріальну винагороду для викривачів корупції до 10% від суми відшкодованих збитків або розміру неправомірної вигоди.

Коментарі - 2

+
+22
bonv
bonv
12 травня 2020, 17:24
#
На практиці з’ясувалось, що забезпечити повну анонімність — задоволення не з дешевих. Для цього необхідно виконати низку технічних умов, будувати таку систему довго і достатньо дорого. Ляпнути популістично звісно ж легше… Все впроваджують і нічого толком немає…
+
0
matroskin
matroskin
12 травня 2020, 20:08
#
5 уголовных дел за вечер, после случая с братом Ермака, думаю вряд ли найдутся дураки желающие сообщать о коррупции.
:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися