Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 квітня 2020, 14:23

В НБУ назвали дату видачі нових кредитів для підтримки економіки

8 травня відбудеться перший тендер з надання довгострокового рефінансування банкам на строк до 5 років. Про це заявили у пресслужбі регулятора на сторінці у фейсбуці.

«Ставка за довгостроковими кредитами рефінансування буде плаваючою і дорівнюватиме обліковій ставці Національного банку, яка з 24 квітня встановлена на рівні 8%. З метою стимулювання економіки Національний банк вирішив не включати до вартості цих кредитів фіксовану змінну (сталу величину), встановивши її на рівні нуля», — пояснили у Нацбанку.

Читайте також: НБУ розширив строки рефінасування банків. Перший аукціон планують на наступному тижні

Обсяги кредитів, які Нацбанк видаватиме банкам, залежатимуть лише від розміру застави, яку банки зможуть передати НБУ.

Водночас, Нацбанк нагадує, що розширив перелік активів, які може забрати у банків у якості застави.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «стати на ноги». Банкам розширять програму кредитів рефінансування

«Ми забезпечуємо банки додатковим інструментом для підтримання власної ліквідності у випадку погіршення настроїв на фінансових ринках, водночас спонукаємо їх до активнішої кредитної підтримки бізнесу та інфраструктурних проєктів», — повідомив заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Що це дає бізнесу

  • Такі зміни спрямовані насамперед на підтримку достатньої ліквідності в банківській системі в умовах пандемії та карантинних обмежень, які негативно впливають на ділову активність і настрої бізнесу та громадян.

  • Крім цього, разом із очікуваним запровадженням у травні довгострокового рефінансування на строк до 5 років вони сприятимуть підтримці реального сектора економіки.

Зміни затверджені постановами правління Національного банку №53 від 23 квітня 2020 року. Вони набувають чинності 27 квітня 2020 року.

Деталі довгострокового рефінансування банків

  • Процентна ставка за довгостроковими кредитами рефінансування фактично буде плаваючою.

  • Вона буде визначатися як облікова ставка Нацбанку, яка може змінюватися відповідно до рішень правління НБУ, плюс постійна величина в процентних пунктах, яка діє на день видачі кредиту і буде незмінною протягом усього строку користування рефінансуванням.

  • При необхідності банки зможуть достроково погашати кредити в будь-який момент часу.

  • Банки зможуть звернутися за довгостроковим рефінансуванням в ситуаціях, коли вони будуть потребувати додаткової ліквідності.

Передісторія

В березні Національний банк заявив, що вводить довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років на додаток до стандартних короткострокових інструментів рефінансування.

З 19 березня НБУ змінив графік проведення операцій з регулювання ліквідності банків. Регулятор щоп'ятниці проводить тендери з розміщення депозитних сертифікатів і надання короткострокових кредитів рефінансування.

Читайте також: Нацбанк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансу 3,6 мільярда

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися