Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2020, 16:39

НБУ розширив строки рефінасування банків. Перший аукціон планують на наступному тижні

Національний банк збільшив строковість основних операцій з регулювання ліквідності банків, а саме, операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах з 30 до 90 днів. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк збільшив строковість основних операцій з регулювання ліквідності банків, а саме, операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах з 30 до 90 днів.
Фото: dt.ua

Перший тендер з подовженим строком рефінансування відбудеться у наступний четвер.

Заставний пул

Розширено також перелік прийнятної застави для залучення банками таких кредитів рефінансування. 

До заставного пулу можуть бути включені:

  • корпоративні облігації, випущені під державні гарантії
  • муніципальні облігації.

Також ці ж папери можна буде використовувати для здійснення операцій репо з Національним банком.

В обидвох випадках рішення щодо включення цих активів у заставний пул чи прийняття у якості предмета репо буде ухвалюватися окремим рішенням Правління Національного банку після проведення аналізу активів.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «стати на ноги». Банкам розширять програму кредитів рефінансування

Що це дає бізнесу

  • Такі зміни спрямовані насамперед на підтримку достатньої ліквідності в банківській системі в умовах пандемії та карантинних обмежень, які негативно впливають на ділову активність і настрої бізнесу та громадян.

  • Крім цього, разом із очікуваним запровадженням у травні довгострокового рефінансування на строк до 5 років вони сприятимуть підтримці реального сектора економіки.

Зміни затверджені постановами правління Національного банку №53 від 23 квітня 2020 року. Вони набувають чинності 27 квітня 2020 року.

Деталі довгострокового рефінансування банків

  • Процентна ставка за довгостроковими кредитами рефінансування фактично буде плаваючою.

  • Вона буде визначатися як облікова ставка Нацбанку, яка може змінюватися відповідно до рішень правління НБУ, плюс постійна величина в процентних пунктах, яка діє на день видачі кредиту і буде незмінною протягом усього строку користування рефінансуванням.

  • При необхідності банки зможуть достроково погашати кредити в будь-який момент часу.

  • Банки зможуть звернутися за довгостроковим рефінансуванням в ситуаціях, коли вони будуть потребувати додаткової ліквідності.

Передісторія

В березні Національний банк заявив, що вводить довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років на додаток до стандартних короткострокових інструментів рефінансування.

З 19 березня НБУ змінив графік проведення операцій з регулювання ліквідності банків. Регулятор щоп'ятниці проводить тендери з розміщення депозитних сертифікатів і надання короткострокових кредитів рефінансування.

Читайте також: Нацбанк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансу 3,6 мільярда

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
25 квітня 2020, 13:07
#
''Корпоративные облигации с гос.гарантиями'' - ''Укрпочта''?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися