Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 березня 2020, 17:44

Нацбанк ввів довгострокове рефінансування банків

Національний банк вводить довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років на додаток до стандартних короткострокових інструментів рефінансування. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Що це дасть банкам

Даний крок спрямований на виконання відразу декількох цілей, пов'язаних як із збереженням фінансової стабільності в країні, так і стимулюванням економічного зростання.

Деталі довгострокового рефінансування банків

  • Процентна ставка за довгостроковими кредитами рефінансування фактично буде плаваючою.

  • Вона буде визначатися як облікова ставка Нацбанку, яка може змінюватися відповідно до рішень правління НБУ, плюс постійна величина в процентних пунктах, яка діє на день видачі кредиту і буде незмінною протягом усього строку користування рефінансуванням.

  • При необхідності банки зможуть достроково погашати кредити в будь-який момент часу.

  • Банки зможуть звернутися за довгостроковим рефінансуванням в ситуаціях, коли вони будуть потребувати додаткової ліквідності.

Читайте також: Нацбанк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансу 3,6 мільярда

«Втім, на сьогодні гривнева ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн, а валютна $8 млрд, тому запровадження нового інструменту носить скоріше превентивний характер на випадок розгортання більш серйозних кризових явищ у світовій економіці», — відзначили в пресслужбі.

Нагадаємо

  • Національний банк у 2019 році отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 3,6 млрд грн. Це на 960 млн грн більше ніж у 2018 році (2,64 млрд грн).

  • Найбільше коштів отримано від реалізації заставлених неплатоспроможними банками майнових прав за кредитними договорами – 1,73 млрд грн та об’єктів нерухомого майна – 297,8 млн грн.

  • Загалом заборгованість неплатоспроможних банків за кредитами рефінансування у 2019 році скоротилася до 44 млрд грн станом на 1 січня 2020 року.

  • У 2017 році Національний банк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,16 млрд грн, а у 2018 році – 2,64 млрд грн.

Коментарі - 1

+
0
dddiii
dddiii
18 березня 2020, 17:52
#
Неплохо + к гривне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися