Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 квітня 2020, 15:24

НБУ допоможе економіці «стати на ноги». Банкам розширять програму кредитів рефінансування

Національний банк активніше підтримуватиме економіку, розширивши програму кредитів рефінансування для банків, аби вони фінансували інфраструктурні проєкти. Про це повідомив голова Національного банку Яків Смолій під час брифінгу з питань монетарної політики.

«Останній місяць ми активно працювали над комплексом інструментів із підтримання економіки. За рахунок їх упровадження ми зможемо розширити для банків доступ до фінансування, яке вони зі свого боку зможуть спрямувати на кредитування реального сектору економіки. Це має посилити стимулюючий ефект від зниження облікової ставки», — заявив Смолій.

Мета НБУ

Спроможність банків допомогти економіці України якомога швидше «стати на ноги» після завершення карантинних обмежень.

Що впроваджуватимуть

Усі розроблені заход впроваджуватимуть поступово у квітні-червні.

  • По-перше, НБУ планує з наступного тижня збільшити термін надання рефінансування на щотижневих тендерах із 30 до 90 днів.
  • По-друге, регулятор маємо намір розширити перелік прийнятної застави для залучення банками коштів за стандартними інструментами підтримання ліквідності.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 8 % (відео)

«Ми розглядаємо можливість включити до заставного пулу корпоративні облігації, випущені під державні гарантії, та муніципальні облігації», — зазначив Смолій.

  • По-третє, Нацбанк завершує розробку інструменту процентного свопа, який банки зможуть використовувати для мінімізації процентного ризику.

«Ми очікуємо, що він стане доступним у другому кварталі», — уточнив очільник НБУ.

  • По-четверте, Нацбанк запровадить довгострокові кредити рефінансування на термін до 5 років. Вони будуть надаватися під плаваючу ставку та під ту ж заставу, що і тендерні кредити.

Читайте також: Інфляція на кінець року наблизиться до 6%. Що впливатиме на ціни — НБУ

«Зараз ми завершуємо технічну підготовку до запровадження цього інструмента і плануємо провести перший аукціон із надання довгострокового рефінансування вже в першій половині травня. Цей інструмент стане додатковою гарантією підтримання достатньої ліквідності в банківській системі у разі погіршення настроїв учасників фінансового ринку через поширення коронавірусу», — пояснив Смолій.

Деталі довгострокового рефінансування банків

  • Процентна ставка за довгостроковими кредитами рефінансування фактично буде плаваючою.

  • Вона буде визначатися як облікова ставка Нацбанку, яка може змінюватися відповідно до рішень правління НБУ, плюс постійна величина в процентних пунктах, яка діє на день видачі кредиту і буде незмінною протягом усього строку користування рефінансуванням.

  • При необхідності банки зможуть достроково погашати кредити в будь-який момент часу.

  • Банки зможуть звернутися за довгостроковим рефінансуванням в ситуаціях, коли вони будуть потребувати додаткової ліквідності.

Передісторія

В березні Національний банк заявив, що вводить довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років на додаток до стандартних короткострокових інструментів рефінансування.

З 19 березня НБУ змінив графік проведення операцій з регулювання ліквідності банків. Регулятор щоп'ятниці проводить тендери з розміщення депозитних сертифікатів і надання короткострокових кредитів рефінансування.

Читайте також: Нацбанк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансу 3,6 мільярда

Коментарі - 1

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 квітня 2020, 15:30
#
То щоб облігації викупали, щоб НБУ не світився як головний тримач овдп. А так і все ОК. Дали гроші банкам, банки купили держборг, заробили на процентах, повернули НБУ з процентами. Всі заробили, але банки державні в основному, НБУ прибуток також в бюджет дає, тому бабло повертається в бюджет. Головне, видавити нєрєзів з долі, бо вони зароблене на родіну офшорять.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися