Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 квітня 2020, 17:34

Як зібрати гроші на що завгодно, використовуючи різні депозити

Весь світ живе і працює в режимі форс-мажору. Пандемія коронавірусу застопорила економічні процеси в багатьох країнах. Вимушені карантинні заходи серйозно вплинули на особисті бюджети українців.

Ця ситуація ще раз нагадала про те, що покладатися виключно на одне джерело доходу у вигляді зарплати не варто. Завжди потрібно заздалегідь подумати про те, щоб забезпечити собі надійну «фінансову подушку». Сучасний фінансовий ринок пропонує безліч варіантів того, як можна накопичувати заощадження і отримувати пасивний дохід. Але багато із пропонованих способів вимагають спеціальних фінансових знань і особистого часу. Та й твердих гарантій збереження коштів найчастіше вам не дадуть. У підсумку більшість громадян все одно зупиняють свій вибір на депозитах.

І це абсолютно правильно!

«Мінфін» за підтримки експертів Альфа-Банку Україна розповість про можливості сучасних депозитів, а також запропонує вам ефективну Формулу Депозитних Заощаджен.

Швидкі рішення — в мобільному банку

Сьогодні банки дають дуже гнучкі умови розміщення вкладів. Причому це дає вкладникам-початківцям масу можливостей переконатися, що все працює і ризиків дійсно немає. Яскравим прикладом такого ультрасучасного підходу може послужити нова лінійка депозитів від Альфа-Банку Україна. Судіть самі, якщо у вас раніше не було депозиту, і ви побоюєтеся віддавати свої гроші надовго, банк пропонує своїм клієнтам відкрити короткостроковий депозит в гривні — «Мобільний». Причому розмістити тимчасово вільні гроші можна всього на 7 днів! Оформлюється такий депозит просто в мобільному банку Alfa-Mobile Ukraine.

Так, цей вклад не передбачає поповнення та дострокового зняття. Але ці функції навряд чи стануть в нагоді, адже мова йде про депозит, який можна розмістити на 7, 14 або 29 днів. У будь-якому випадку, починаючи накопичувати заощадження, варто подумати про фінансове планування і навчитися отримувати максимальну вигоду від фінансових продуктів. За дуже короткий час ви отримаєте відсотковий дохід за ставкою 11% річних, а при бажанні, зможете забрати гроші наприкінці терміну або подовжити вклад. Управління пролонгацією доступне протягом всього терміну без обмежень. Для порівняння, Приватбанк за гривневими вкладами без права дострокового зняття пропонує 11,5% річних, але розмістити такий депозит доведеться відразу на 9-12 місяців.

Відзначимо, що інші великі банки пропонують вкладникам розміщувати строкові депозити без зняття і поповнення на термін від 1 місяця і більше.

Зберегти суму до покупки

Короткий термін зручний не тільки в тому випадку, якщо ви хочете протестувати роботу банку або побоюєтеся розлучатися з грошима надовго. Депозит на один або два тижні може бути дуже зручний в разі, якщо необхідно зберегти велику суму, призначену, наприклад, для великої покупки, яка планується незабаром.

Починаємо заробляти

Якщо ж вкладник вже позбувся страхів і забобонів, то час звернути увагу на депозитні продукти, що забезпечують довгострокове отримання пасивного доходу.

Знову ж в цьому випадку мова піде про строкові вклади, за якими дострокове розірвання не передбачено. Чому так? Все просто. Працюючи з такими вкладами, банк отримує прогнозоване джерело фондування, а отже може забезпечити і максимальний відсотковий дохід, який не одержати за вкладами до запитання або за рахунками-скарбничками.

Наприклад, терміновий депозит «Прибутковий» від Альфа-Банку сьогодні дає можливість розмістити кошти у всіх валютах на будь-який термін і при цьому дає за заощадженнями максимальну дохідність і найбільш повний функціонал на ринку.

Судіть самі, цей вклад можна розміщувати як на короткі періоди у 3 або 6 місяців, а також на терміни від 1 року до 5 років! При цьому вкладник сам може обирати, чи хоче він отримувати відсотковий дохід за вкладом щомісячно, або віддає перевагу додаванню доходу до тіла вкладу, що дозволить щомісячно збільшувати дохідність. Ставка ж цілком конкурентна для депозитного ринку — до 13% річних у гривні. Наприклад, ПУМБ за схожим строковим вкладом теж дає до 13% річних в гривні, але тільки з урахуванням програми лояльності.

Важливим є те, що цей внесок незамінний для накопичень. Його умови передбачають, що поповнення доступно в розмірі 200% від первинної суми розміщення. При цьому, в залежності від терміну розміщення депозиту, його можна поповнити:

  • вклад на 3 міс. — поповнення в перші 2 місяці,
  • вклад на 6 міс. — поповнення протягом перших 5 місяців,
  • вклад на 12-60 міс. — поповнення в перші 6 місяців договору.

Звичайно, більшість великих банків країни також пропонують депозити з поповненням, і депозити на тривалі терміни. Окремо опції, схожі з наведеними вище, можна зустріти в пропозиціях багатьох учасників ринку. Проте, Альфа Банк зумів об'єднати весь доступний функціонал в одному продукті.

У вільному режимі

Звичайно, не завжди у нас є чітка мета і розуміння того, в який момент можуть знадобитися великі суми з наших заощаджень. Але для вирішення цих завдань банківський ринок пропонує безліч варіантів ощадних рахунків. Їх відмінною рисою є не стільки підвищена дохідність або капіталізація, як за строковими вкладами, скільки можливість поповнювати і забирати вклад у міру можливості або необхідності.

Депозит «Ощадний» від Альфа-Банку дозволяє вільно керувати своїми коштами: знімати і поповнювати рахунок на будь-яку суму в режимі 24/7, використовуючи інтернет або мобільний банкінг. По суті, вкладнику навіть не потрібно виходити з дому, щоб провести операції зі своїм вкладом.

Причому цікаво те, що таких рахунків можна відкривати декілька, що дозволяє, по суті, створювати «гаманці» для накопичень на різні цілі й потреби. Відсотки за таким депозитом будуть нараховуватися щомісячно.

Формула Заощаджень

В цілому ж фінансові експерти рекомендують не зациклюватися на якомусь одному продукті або інструменті. Навіть якщо ви клієнт одного банку і вважаєте за краще працювати тільки з депозитами, також слід підходити до розміщення коштів творчо. Адже наявні лінійки депозитів сьогодні дозволяють комбінувати депозитні продукти та отримувати максимальний дохід з максимальним комфортом від вкладень.

Сьогодні Фонд Гарантування вкладів забезпечує повернення вкладів з відсотками на суму до 200 тис. грн на одну людину в одному банку. Для зручності можна взяти цю суму як якийсь умовний приклад заощаджень. Експерти радять розподілити вклади наступним чином:

  • 20% — на депозит «Ощадний»
  • 20% — на депозит «Мобільний»
  • 60% — на депозит «Прибутковий»

Таким чином, вкладник завжди буде мати під рукою близько 40 тис. грн, які в разі потреби зможе зняти в будь-який момент, але які продовжать справно приносити 9% річних. Цієї суми цілком достатньо, щоб вирішити безліч несподіваних проблем від термінового ремонту авто до покупки дорогого подарунка на ювілей близької людини.

Ще 40 тис. гривень будуть розміщені під 11% на короткий термін до 1 місяця, тож в разі фінансових труднощів чекати закінчення терміну депозиту доведеться не довше, ніж отримання чергової зарплати.

120 тис. гривень стали б ядром накопичень у довгостроковій перспективі і тією сумою, яка генерувала б найбільшу частину пасивного доходу за найвищою ставкою. І це вирішить відразу два завдання — довгострокові накопичення для вирішення великого завдання і отримання додаткового джерела прибутку для покриття поточних витрат.

Цю формулу ви можете застосовувати для різних сум, вона буде однаково ефективною.

Світ мінливий і здатний підносити неприємні сюрпризи, але як ми могли переконатися, сучасний банківський сектор здатний дати нам інструменти, що дозволяють підготуватися до будь-яких несподіванок.

Коментарі - 20

+
+55
korvin29
korvin29
17 квітня 2020, 21:06
#
При инфляции в 11% просто глупо держать депозит под 13%, там же еще снимается налог в размере 19,5% на проценты, так что чистыми будет всего лишь 10,5%, что меньше инфляции, т.е. Вы только теряете деньги. Проще тратить на саморазвитие и путешествия, имея при этом «финансовую подушку» в долларах и евро дома под матрасом, чем терять деньги в гривне и в банке.
+
+9
Alpenstein
Alpenstein
18 квітня 2020, 21:14
#
Ну если на депозите будет ежемесячная капитализация, то процентная ставка с 10.5% получится 11% из-за сложных процентов (если я не ошибся в расчетах) для годового вклада. Так что при таких вводных как вы назвали можно такой депозит использовать, как бесплатный сейф. Правда с ограниченным доступом :)
+
+23
Італій .
Італій .
19 квітня 2020, 14:01
#
При инфляции в 11% просто глупо держать депозит под 13%,

Глупо если есть более прибыльные варианты вложения денег. Если их нет то наоборот умно получить компенсацию инфляции на депозите и потерять только 2%, а не держать деньги под подушкой где они похудеют на все 11%.
+
+58
Игорь Безымянный
Игорь Безымянный
19 квітня 2020, 17:36
#
Когда будете «развиваться в путешествии» не забудьте застраховать свой «матрас».
+
+15
ballistic
ballistic
21 квітня 2020, 13:34
#
Мені цікаво, який бовдур навчив мінфінівських дописувачів віднімати офіційний показник інфляції від депозитних відсотків і таким чином рахувати прибуток? :)
+
+53
Юра Крузерштейн
Юра Крузерштейн
18 квітня 2020, 7:53
#
Учитывая что в ближайшее будущее будет происходить с экономикой Украины. Надо быть всадников без головы, чтобы держать деньги в банке
+
0
Игорь Безымянный
Игорь Безымянный
19 квітня 2020, 17:47
#
Текст из 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 годов. Все кто держал сбережения на депозите в гривне последние 5 лет-получил порядка 100% прибыли. (И в гривне и в долларе и в евро)
+
+23
mega5
mega5
20 квітня 2020, 17:57
#
У меня если деньги в обороте, иногда в неделю 10% приносят. Банк - для ленивых.
+
0
42077136
42077136
18 квітня 2020, 10:28
#
Маловато будет,маловато.
+
+6
Dmytro Novosad
Dmytro Novosad
18 квітня 2020, 14:33
#
А не лучше ли класть на карточный счёт с процентом 12-15%% на остаток, чем завязывать деньги на депозит?
+
+17
bagration
bagration
18 квітня 2020, 19:49
#
В каких банках такой % ?
+
0
Paul Yer
Paul Yer
18 квітня 2020, 21:29
#
Укргазбанк «прозапас»
+
+11
abc11111
abc11111
21 квітня 2020, 16:37
#
В Укргазе на «прозапасе» есть стандартная ставка 5% и повышенная 11-12%, за снятие денег с карты любым способом банк взымает комиссию 0,5%, т.е. чтобы выйти хотя-бы в минимальный плюс, необходимо продержать деньги хотя-бы два месяца. Возможно полезна для тех, кто хочет положить деньги на данную карту-счёт и долго их держать на «чёрный день».
+
0
Італій .
Італій .
19 квітня 2020, 14:02
#
Форвард
+
+19
Maleficarum
Maleficarum
18 квітня 2020, 14:39
#
Если  МВФ  деньги  не  даст  то  название  статьи  надо  будет  менять  на  «  Как  забрать  деньги-  хоть  как  угодно   используя  разные схемы и  механизмы»
+
+22
gudkov77
gudkov77
18 квітня 2020, 15:58
#
Имею Ощадный в Альфе. Неправда, что доступ к деньгам 24/7. Пополнение и снятие происходит только в операционное время. Т.е. в мобильном приложении скинуть деньги на карту в субботу и тут же рассчитаться на кассе в магазине не получится. С депозита они-то снимуться, а на карте засветятся только в понедельник. Если операцию по снятию проводить в рабочее время, то на карте деньги засвечиваются в течение часа. В общем-то самый обычный вклад «до востребования». С одним лишь подводеым камнем: если снимаешь деньги в течение 14 дней после пополнения, банк взымает 1% комиссии. Т.е. при снятии в первые 14 дней вместо заработка даже теряешь.
+
0
abc11111
abc11111
21 квітня 2020, 16:16
#
В той-же Альфе почти под каждую карту подвязана депозитная услуга «Сейф». Снятие средств с помощью компа или смарта (переброс на подвязанный карточный счёт) в любое время суток и недели за 10-20сек, только процентная ставка чуть ниже чем у «Ощадного», 8-9% в зависимости от тарифного пакета.
+
0
Pens
Pens
20 квітня 2020, 16:02
#
Всю эту статью от Минфина с партнером можно охарактеризовать словами классиков:
«– Охмуряют! – крикнул Остап, спускаясь с лестницы. – Самый охмуреж идет! Под сладкий лепет мандолины.»
+
+8
mega5
mega5
20 квітня 2020, 17:58
#
Похоже на рекламу.
+
0
Анна Veritasana
Анна Veritasana
21 квітня 2020, 7:56
#
60%? убиться веником..карантин, депозит? бред..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися