Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2020, 18:01

Інфляція прискориться до 10,5% на кінець року — Focus Ukraine

У короткостроковій перспективі інфляційний тиск може незначно збільшитися через нагальні закупівлі продуктів харчування, засобів особистої гігієни і ліків. На кінець року інфляція може досягти 10,5%. Про це йдеться у щоквартальному огляді Focus Ukraine, підготовленому аналітиками Райффайзен Банку Аваль.

У короткостроковій перспективі інфляційний тиск може незначно збільшитися через нагальні закупівлі продуктів харчування, засобів особистої гігієни і ліків.
Фото: gorod.dp.ua

Що зараз впливає на ціни

У березні спостерігалося зростання роздрібних цін на деякі продовольчі товари, які експортуються. Це пов'язано з тим, що гривня значно ослабла, і експортерам стало вигідніше експортувати товари на зовнішні ринки.

Спостерігалося також зростання цін на продукти харчування (4,2%), особливо овочі «борщового набору» (15,6%), борошно і крупи (12,1%). Найбільше зростання цін було зафіксовано на продукти ажіотажного попиту, пов'язаного з пандемією: гречку (21%), лимони та імбир (39%).

Читайте також: Кабмін відновлює регулювання цін на соціальні продукти

Водночас, як зазначають аналітики, ефект від девальвації гривні буде відображений в цінах на товари, що імпортуються, з відставанням у місяць.

Частково це може бути компенсовано зниженням цін на газ і паливо через значне падіння світових цін на енергоносії. Але цей ефект ми побачимо скоріше всього наприкінці весни, кажуть у Focus Ukraine.

Читайте також: Регулятор пояснив, чому інфляція уповільнилася у березні

Чому інфляційний тиск може посилитися

У середньостроковому періоді інфляційний тиск, імовірно, посилиться. Серед причин:

  • девальвація гривні;
  • реалізація відкладеного споживчого попиту на тлі поступового ослаблення карантинних обмежень;
  • накопичення дефіциту за деякими категоріями товарів через падіння обсягів внутрішнього і світового виробництва, логістичних проблем.

Читайте також: Ціни на продукти завмерли: чи надовго?

На думку аналітиків, проблема може посилитися в разі істотного зниження врожаю через несприятливі погодні умови.

Прогноз аналітиків

У базовому сценарії аналітики Focus Ukraine очікують прискорення інфляції до 10,5% р/р у грудні 2020 року (5,9% р/р у середньому в 2020 р.).

Нагадаємо, у березні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 2,3% (з 2,4% у лютому). У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%.

Читайте також: Світові ціни на продукти харчування падають. Причина — коронавірус

Оновлений макропрогноз уряду 

  • 3 квітня Кабінет міністрів погіршив прогноз по інфляції та ВВП в раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік.
  • У Кабміні очікують падіння ВВП на 4,8% і номінальний ВВП на рівні 3 трлн 985 млрд грн.
  • Інфляція на кінець року (грудень до грудня) — 11,6% (раніше 5,6%).

Коментарі - 9

+
0
Maleficarum
Maleficarum
16 квітня 2020, 19:21
#
Сейчас есть все экономические предпосылки для подорожания хлеба на 10-15%, но никто из производителей хлеба не повышал цены из-за ситуации с коронавирусом и покупательной способностью граждан.
Об этом заявил гендиректор компании «Киевхлеб» Владимир Череда.
"По состоянию на сегодняшний день есть все экономические предпосылки для подорожания хлеба на 10-15%. Ведь за текущий сезон цены на зерно выросли почти на 30%, мука подорожала на 22-25% в зависимости от сорта (а это 40% от себестоимости хлеба). Однако никто из производителей хлеба цены сейчас не повышал, поскольку все понимают, что покупательная способность во время кризиса падает.
Скоро месяц, как многие люди не работает из-за карантина. И повышение цен ни к чему хорошему не приведет, потому что мало кто имеет финансовую подушку на более длительный период", - сказал Череда.
"Мы обратились к государству из-за того, что цены на зерно начали стремительно расти. И просили, чтобы государство выступило с интервенцией на внутренний рынок, чтобы немножко приостановить подорожание.
+
+30
bonv
bonv
16 квітня 2020, 20:49
#
В АТБ ціни на деякі продукти злетіли на 50-100%  Навіть алкоголь подорожчав, особливо імпортний..
+
0
Maleficarum
Maleficarum
16 квітня 2020, 19:24
#
Если бы у нас были запасы достаточны, то пусть бы и 40 млн т экспортировали. Но в нашей ситуации уже сегодня надо понимать, что из-за засушливой весны урожай следующего года может быть хуже предыдущих", - пояснил он.
Как он отметил, сейчас производители хлеба пока готовы держать цены на свою продукцию.
«Государство пообещало дать 160 тысяч т пшеницы для переработки на муку для внутреннего потребления. Какую-то долю уже выбросил на рынок Аграрный фонд», - добавил Череда."  Иными  словами    выгребут  всё  на  экспорт .  Так  что   никаких  10-15%  нов подорожания на  хлеб..   Значительно    выше  будет  цена.
+
+15
bonv
bonv
16 квітня 2020, 20:51
#
Щоб не сталося як колись у радянському союзі, коли продали свою хорошу пшеницю на експорт за копійки а потім через нестачу, імпортували погану пшеницю, гіршого класу по вищій ціні.. (дописували показники врожайності і збору а насправді було менше)
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 21:29
#
Я б не слушала всяких гендиректоров, у хлеба наценка за 50%.
+
+15
bonv
bonv
16 квітня 2020, 21:32
#
Тому і міні-пекарень на кожному кроці. Вигідно.
+
+15
bonv
bonv
16 квітня 2020, 20:48
#
Травень все покаже. А потім осінь пізня, якщо коронавірус повернеться.. Падіння ВВП буде більш сильним ніж прогнозується - це точно. А інфляція поняття розтяжиме,, як на які групи товарів..
+
+13
mary27
mary27
16 квітня 2020, 21:27
#
Соответственно, извольте поднять ставки по вкладам. Или и дальше будет уход в валюту.
+
+15
bonv
bonv
16 квітня 2020, 21:33
#
Коливання не на користь гривні впливають на відтік депозитів:)) І навпаки, теж:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися