Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 квітня 2020, 9:33

Регулятор пояснив, чому інфляція уповільнилася у березні

У березні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 2,3% (з 2,4% у лютому). У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%. Про це йдеться в коментарі регулятора.

Що кажуть в НБУ

«Інфляція, очікувано, була нижче цільового діапазону 5% ± 1 п. п. При цьому визнають, що її уповільнення було істотніше прогнозного в Інфляційному звіті за січень 2020 року», — йдеться в повідомленні.

В НБУ уточнюють, що зростання цін стримували кілька факторів:

  • зниження цін на енергоносії на світових ринках;
  • торішнє зміцнення гривні;
  • збільшення пропозиції сирих продуктів харчування.

Ці фактори переважили вплив на ціни з боку березневого ослаблення гривні і ажіотажного попиту на деякі товари після введення карантину.

Як змінилися ціни

У підсумку, зростання споживчих цін майже не змінилося і склало 3,1% р/р (3% р/р у лютому). При цьому динаміка цін по компонентам була різноспрямованою.

Падіння цін на непродовольчі товари сповільнилася до 1,9% р/р. Зокрема, через ослаблення гривні в березні зменшилися темпи падіння цін на одяг і взуття, електроніку, побутову техніку, автомобілі. Цей же фактор разом зі збільшенням попиту вплинув на прискорення темпів зростання цін на медтовари та ліки, мило, туалетний папір.

Читайте також: Макропрогноз оновили. Інфляція 11,6% та долар 29,5

Зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки сповільнилося до 3,9% р/р. Високий урожай зернових сприяв зниженню темпів подорожчання хліба і борошняних виробів.

Сповільнилося зростання цін на молочні продукти.

Темпи зростання вартості послуг знизилися (до 9,9% р/р). В НБУ це пов'язують, насамперед, із введенням карантину у другій половині березня. При цьому через поширення коронавірусу і ослаблення гривні прискорилося подорожчання страхування здоров'я.

Ціни на сирі продукти харчування знизилися (на 1,1% м/м).

У Нацбанку відзначають, що деякі товари (гречка, часник, лимони, яловичина, свинина) подорожчали через ажіотажний попит і звуження пропозиції після введення карантину. Водночас ціни на овочі, у тому числі борщового набору, залишалися нижче торішніх, хоча і зросли протягом місяця.

Читайте також: Кабмін підготував бюджет надзвичайної ситуації: Курс долара 29,5 грн/$, рівень безробіття — 9,4%

Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 5,5% р/р). Це, в першу чергу, вплинуло зниження вартості газу для населення (на 39,2% р/р) — на тарифах позначилися низькі ціни, як на світовому, так і внутрішньому ринку. Дешевий газ також сприяв зниженню вартості опалення та гарячої води. При цьому прискорилося зростання цін на холодну воду через збільшення виробничих витрат (зарплати та витратні матеріали). Помірно зростали ціни на алкогольні напої.

Паливо продовжило дешевшати (на 7,7% г/г), чому сприяло істотне зниження світових цін на нафту.

У НБУ відзначають, що, незважаючи на уповільнення інфляції у річному вимірі, в березні ризики прискорення зростання споживчих цін посилилися через поширення коронавірусу. Серед них — ажіотажний попит на деякі товари та ускладнення логістики.

Крім цього, вичерпується ефект міцної гривні, який істотно гальмував інфляцію в попередні місяці.

Регулятор планує переглянути макропрогноз на 2020 рік з урахуванням всіх факторів і опублікувати його 23 квітня.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
13 квітня 2020, 9:38
#
Ціни   росли бо антимонопольний не працює.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися