Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 березня 2020, 16:59

Забудовників ніхто не карає за зрив термінів здачі будинків — експерт

Забудовники не несуть відповідальності за несвоєчасне введення в експлуатацію об'єктів. Будь-які штрафні санкції можливі лише в тому разі, якщо це прописано в договорі інвестора. Про це розповів «Мінфіну» керівник сервісу онлайн перевірки нерухомості Monitor.Estate Володимир Копоть.

За словами Копотя, законодавство зобов'язує забудовників передати право власності на квартири не пізніше 180 днів після введення будинку в експлуатацію. А ось терміни, в які той зобов'язаний здати будинок — не передбачені.

Тобто відповідальність забудовника за порушення строків лежить тільки в договірній площині. Але в більшості договорів з інвесторами такі норми відсутні.

Підписуючи договір з покупцем, забудовники діють по-різному: хтось не вказує дату введення будинку в експлуатацію зовсім, хтось — ставить лише приблизний термін, а деякі залишають за собою можливість змінювати строки (без згоди покупця або ж, навпаки, тільки за умови отримання його згоди).

Як пояснив директор філії грузинської будівельної компанії REDCO в Україні Роберта Кругових, трапляються лише поодинокі випадки, коли в договорах компанія прописує пені і штрафи за недотримання термінів.

«У цих випадках забудовник вказує мізерні суми штрафу або компенсації», — зазначив він.

Які санкції можна прописати в договорі

  • штраф за прострочення;
  • право покупця відмовитися від договору, в тому числі, з отриманням компенсації. Але як показує практика, цей варіант не вигідний покупцю, особливо, якщо інвестування здійснювалося на етапі котловану», коли вартість квадратного метра нижче, ніж після здачі будинку;
  • компенсація орендної плати за квартиру, в якій живе покупець, чекаючи новосілля.

Забудовники регулярно спізнюються

Нагадаємо, що згідно рейтингу забудовників передмістя Києва від «Мінфіну», тільки 18 компаній з 45 у другому півріччі минулого року здали будинку вчасно або з затримкою не більше 3 місяців.

У Києві в строки здачі будинків не вклалися 88% компаній. Згідно з рейтингом забудовників столиці, з 24 компаній, які здавали будинку у другому півріччі 2019 року, лише 3 зробили це вчасно.

Коментарі - 12

+
+80
NordWind
NordWind
26 березня 2020, 17:09
#
Да вы смеётесь. Страну разворовали до ноля и ни одной посадки за 8 лет, при миллиардных расходах на шоблу «правоохранителей», а тут застройщиков не наказывают ))))
+
+38
bonv
bonv
26 березня 2020, 20:16
#
Кругова порука..:)..
+
+46
AleksandrBank
AleksandrBank
26 березня 2020, 17:21
#
Сложить сейчас в Бетон - это как вложить в аферу B to B Jewerly
+
+9
Володимир Копоть
Володимир Копоть
26 березня 2020, 19:30
#
Бетон можна потім продати, на відміну від B to B Jewerly
+
+30
bonv
bonv
26 березня 2020, 20:17
#
Вкладати треба після того,, як через кризу,, нерухомість впаде добряче в ціні..
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
26 березня 2020, 17:28
#
Срывать сроки — нормальная практика во всех странах мира. Их не наказывают нигде — любой застройщик легко выиграет суд по данному иску…
+
+15
Володимир Копоть
Володимир Копоть
26 березня 2020, 19:31
#
Все залежить від умов договору. КМБ частенько програвав судові справи, допоки не змінив підхід до своїх договорів. Але й каску ніхто не з'їв (пам'ятаєте рекламу?)
+
+30
bonv
bonv
26 березня 2020, 21:01
#
Продажі на ринку нерухомості через епідемію коронавірусу зменшилися на 40-60%, проте системні гравці ринку продовжують працювати у звичному режимі з дотриманням усіх правил безпеки. Про це УНН розповіла експерт з ринку нерухомості Вікторія Берещак.
«Будемо відверті, ні українська економіка, ні ринок нерухомості зокрема, не були готові до розповсюдження коронавірусу територією країни. Запровадження карантину спочатку стало справжнім шоком, були перестороги, що ринок стане геть. Цього, на щастя, не відбулось», — запевнила експерт.
За її словами, інвестори і покупці житла хочуть бачити, що їхні будинки зводять, гроші трансформуються в квадратні метри, інвестиції працюють.
«Уся ця ситуація — хороше випробування на міцність для забудовника. Стало зрозуміло, що без власного фінансового ресурсу, здорової моделі девелопменту, коли в основі бажання створити комфортне середовище для житла, а не бетонний мурашник, конкурентної концепції самого ЖК, далі вижити буде складно. Чимало компаній скаржаться, що продажі в середньому просіли на 40-60% залежно від сегменту і класу новобудов», — наголосила Берещак.
Також експерт запевняє, що платоспроможний попит не пішов геть на карантин: люди на ринку є, просто наразі вони дуже прискіпливі і шукають дійсно ліквідні новобудови, які будуть в ціні і після завершення прогнозованої економічної кризи.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
26 березня 2020, 22:54
#
Володимир Копоть
Ну да, народная пословица «что написано пером, то не вырубишь топором» в этом случае не работает. Дело в том, что первые, кто срывает все возможные сроки сдачи объектов — это сами государства, а Верховные Суды всегда будут на их (государств) стороне. Поэтому вердикты высших инстанций и создают чёткую юриспруденцию по данным исковым заявлениям — руководство к действию для низших…
Так что согласен. 15 очков от меня.
+
+15
bonv
bonv
26 березня 2020, 20:15
#
Что подразумевает риэлтор
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/125944/
+
+15
bonv
bonv
26 березня 2020, 20:43
#
Принят очень гуманный закон, теперь банки обязаны уведомлять должников, что к ним направлены коллекторы, чтобы люди хотя бы успели дробовик зарядить:)
+
0
Pride Lex
Pride Lex
24 серпня 2020, 14:31
#
Так, бо введення в експлуатацію залежить від темпу будування, а щодо 180 днів то таких термінів ні в ЗУ і постанові про реєстрацію речових прав на нерухоме майно немає.
Кому цікава тема самостійно зробити введення в експлуатацію будинку то переходьте за посиланням
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися