Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2020, 7:30

Рейтинг найбільших забудовників Києва

«Мінфін» перевірив, як просувається робота над зведенням нових ЖК і склав традиційний рейтинг забудовників Києва. Ми проаналізували, скільки компанії здали житла в експлуатацію, перевірили, хто затримував будівництво та оцінили ризики придбання житла в новобудовах. 

Як рейтинг допоможе потенційним покупцям

Завдяки рейтингу від порталу «Мінфін» потенційні покупці житла можуть бачити, які компанії нарощують, а які — збавляють темп. Усі використані показники можуть свідчити про рівень стійкості компанії.

Наприклад, у рейтингу за перше півріччя минулого року Укрбуд, який здав 136 квартир у двох будинках, зайняв лише 12 місце. Хоча в процесі будівництва у компанії перебували 26 ЖК. Така статистика мала насторожити потенційних покупців. А вже за місяць після публікації рейтингу з’явились підтвердження, що забудовник дійсно переживає проблеми. Зараз всі роботи компанії зупинились.

Із нашого рейтингу можна дізнатись інформацію, яка має вагоме значення при купівлі квартири, зокрема: 

  • про власників та рік створення будівельних компаній,
  • цільове призначення земельних ділянок, на яких зводяться будівлі,
  • розташування ЖК та відстань від центру.

Серед нововведень — вартість квадратного метра у будинках.

Всю зазначену інформацію «Мінфін» бере у відкритих джерелах. В тому числі, у сервісах моніторингу реєстраційних даних українських компаній.

Як рахували

Для ранжування ми обрали лише легалізоване будівництво. Важливо, щоб забудовник не лише завершив роботи, але й отримав сертифікат від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Якщо ж здача будинку загрузла у бюрократичних перипетіях і цей документ відсутній – в рейтингу таке будівництво не враховувалось.

Ще одна вимога до учасників дослідження – мати ділову історію і плани на майбутнє. Тобто ми зважаємо лише на тих забудовників, які ще до цього півріччя вже здали хоча б один будинок, або продовжують інше будівництво.

Ключовий показник, на який «Мінфін» звертав увагу при складанні рейтингу – кількість зданих в експлуатацію квадратних метрів. Чим більше побудовано, тим кращу позицію у рейтингу зайняла компанія.

839 тис. «квадратів» у другому півріччі

У другій половині 2019 року будівельні компанії активізували роботи і суттєво перевищили показники першого півріччя.

За перше півріччя забудовники здали трохи менше 6,9 тис. квартир загальною площею 414 тис кв. м. А вже у другому півріччі 24 забудовники отримали сертифікати на 13, 877 тис. квартир, загальна площа яких — майже 839 тис. «квадратів».

Для порівняння: в аналогічному періоді 2018 року в столиці було здано близько 13,2 тис. квартир загальною площею 815 тис. кв.м.

Столичні забудовники наростили темпи будівництва у другому півріччі незважаючи на те, що одна з найбільших київських компаній — Укрбуд, в липні-грудні 2019 не здала жодного будинку.

Не надто високі показники продемонстрував Київміськбуд. Йому вдалося завершити лише один будинок на 215 квартир. Але компанія споруджує 19 ЖК – більше, ніж будь- який інший учасник рейтингу. Також вона погодилася завершити об’єкти Укрбуду.

У лідерах рейтингу з'явився новачок

Перше місце у рейтингу посів Інтергал-Буд, який завершив роботу над 2277 квартирами, площею майже 131 тис. «метрів». А це — близько 16% всього житла, яке здали учасники рейтингу у другому півріччі минулого року.

Інтергал-Буд вже не вперше очолює рейтинг. Перший рядок компанія займала також за підсумками 3-4 кварталів 2018 року. А ось у попередньому півріччі забудовник отримав 7 місце, здавши близько 25 тис. кв.м.

Обирай інвестиції в нерухомість з високим прибутком від надійного забудовника

На другій позиції — ще одна компанія, яка останнім часом стабільно знаходиться високо у рейтингу «Мінфіну» —Stolitsa Group. В другому півріччі 2019 вона здала 1851 квартиру загальною площею трохи більше 114 тис. «метрів». В попередньому рейтингу забудовник посідав першу сходинку, а за підсумками другої половини 2018 р. – лише четверте місце.

А ось третій рядок дістався новачку New Sigma Development, який раніше жодного разу не потрапляв до нашого рейтингу. У 3 кварталі минулого року компанія здала лише один будинок, але досить великий – з 989 квартирами загальною площею близько 97,6 тис. кв.м.

Лідери рейтингу

Забудовник Загальна площа у кв. м  Кількість квартир
Інтергал-Буд 130785,1 2277
Stolitsa Group 114129,4 1851
New Sigma Development 97561,28 989
К.А.Н. Девелопмент 71109 1108
Perfect Group 46025,8 943

88% компаній зірвали строки здачі

Виходячи з даних з відкритих джерел, із 24 забудовників, які потрапили до рейтингу, лише 3 компанії вчасно здали будинки, або затримали їхню здачу не більше, ніж на 3 місяці. Це МЖК «Оболонь», який завершив роботу над одним з будинків ЖК ObolonSky, Kadorr Group, який здав ЖК Тридцять восьма перлина та bUd Development із будинком у ЖК Французький квартал 2.

Серед компаній, які ведуть кілька проектів, частину будинків здали в строк Інтергал-Буд, Stolitsa Group, К.А.Н. Девелопмент, Perfect Group. Інші забудовники у другому півріччі 2019 року по жодному своєму проекту не ввели будинок вчасно.

Детальніше про це можна дізнатись з рейтингу.

Чому важливе цільове призначення ділянки

Щоб отримати земельну ділянку і розпочати будівництво, компанії вдаються до крайніх заходів, приміром, почасти ігнорують цільове призначення земельної ділянки. Саме тому у рейтингу «Мінфіну» для кожного об’єкту вказана ця інформація.

Приміром, у деяких випадках у цільовому призначенні ділянки зазначається лише про можливість зведення на ній комерційної нерухомості, насправді ж будується житло.

Так, цільове призначення землі, на якій RESA Development зводить ЖК Karaway Tower, встановлене за кодом 03.07 — для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Такий самий код і у ділянки під Welcome Home на Ревуцького, за який відповідальна компанія Фундамент та у землі під ЖК Бережанський Галжитлобуду.

Збираєш гроші на власну квартиру? Обирай депозит з найвищими ставками в каталозі від «Мінфіну»

Ціла низка об’єктів зводиться на ділянках з кодом 03.15 — для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. І така маніпуляція забудовників може сильно попсувати нерви покупцям.

Як пояснює керівник сервісу онлайн перевірки нерухомості Monitor.Estate Володимир Копоть, в його практиці вже були випадки, коли через забудову на непризначених для цього земельних ділянках роботи зупинялися або навіть і не розпочиналися. Приклади такої ситуації: Патріотика на Озерах, а також сумнозвісні «об’єкти Войцеховського» — цілий ряд заморожених ЖК.

Як пояснив «Мінфіну» адвокат ЮФ «Ілляшев та Партнери» Дмитро Грибов, найкраще обирати будинки, що зводяться на ділянках з цільовим призначенням 02.02 і 02.07. Хоча загалом, варто проконсультуватись із юристом щодо цього питання безпосередньо перед придбанням нерухомості і розібратись з ризиками конкретного цільового призначення.

Контроль на Нивках

Неоднозначна ситуація склалася з ЖК Нивки-Парк, який зводить Інтергал-Буд. У травні минулого року з'явилась інформація, що ДБР розслідує справу щодо Київміськради, КМДА та ДАБІ. Їх підозрюють в протиправних діях, направлених на «незаконну забудову земельних ділянок», на яких розташовується цей ЖК.

Як пояснили «Мінфіну» в Інтергал-Буд, жодних негативних наслідків для діяльності компанії через розслідування не було: слідчих дій за участю посадових осіб забудовника не відбувалось, жодні документи не вилучали і підозру нікому з представників компанії не оголошували.

Також у Інтрергал-Буд підкреслюють, що для будівництва отримали всю необхідну дозвільну документацію, а висновки слідчого в компанії називають безпідставними. «Це підтверджується тим, що слідчий суддя тричі відмовляв прокурору в наданні тимчасового доступу до документів», — наголошує забудовник.

Роботи у ЖК продовжуються, наразі заселяється 5-й будинок. Закінчується будівництво дитячого садка і починає зводитись вже 11 будинок.

Земельна конфіскація

Водночас існують випадки, коли земельні ділянки можуть вилучатись у забудовника. Адвокат LF Totum Сергій Радченко розповів «Мінфіну» про приклад, як будівельні компанії протиправно отримують ділянки.  Компанії обходять процедуру аукціонів при отриманні прав на ділянку. Наприклад,  сворюють будівлі «на папері» і потім домагаються відведення їм ділянок, на яких такі споруди нібито знаходяться.

«Якщо правоохоронні органи довели факт порушення процедури виділення ділянок, це є прямою підставою для повернення землі до державної або комунальної власності», — зазначив адвокат.

Щоправда для цього потрібне окреме рішення суду, а справа в українських реаліях може розглядатися роками. Тому важливо, на якій стадії готовності перебуває будівля, в якій придбається житло.

«Якщо інвестувати на стадії «котловану» – далеко не факт, що забудовник зможе ввести об’єкт в експлуатацію. Якщо ж будинок введений в експлуатацію, а права власності інвесторів оформлені, то таке повернення ділянки державі чи громаді не відобразиться на правах власників нерухомості», — пояснив Сергій Радченко.

«Зелені» зони тільки на картинках

Покупці квартир у цілому ряді житлових комплексів нарікають на неякісні будівельні матеріали, як результат — погану шумоізоляцію і сирість. І це не єдина проблема.

Чимало забудовників в рекламі своїх ЖК додають інформацію про наявну інфраструктуру і «зелені» зони. Однак реалії виявляються не такими привабливими, як її розписують компанії.

Приміром, як пишуть на форумах мешканці квартир ЖК Standard One (забудовник KDD Engineering), зелених зон біля будинку практично немає, а дитячий майданчик затісний.

Інколи інвестори зіштовхуються з тим, що змінюється план будівництва ЖК і навпроти їхніх вікон виростають нові будинки. Наприклад, спершу планувалось, що у ЖК Яскравий (забудовник Інтергал-Буд) буде 4 будинки, а згодом їхня кількість подвоїлась.

Як пояснює Володимир Копоть, інвестор купує свої квадратні метри, а все що відбувається навколо них – маркетингові ходи. Тому гарантій, що забудовник все реалізує так, як було у рекламних буклетах, немає.

Хоча, зазначає експерт, існують і поодинокі кейси покарання забудовників. Наприклад, минулого року Антимонопольний комітет оштрафував на 3 млн грн. компанію Скайпарк Груп, яка зводила ЖК Park Land.

Причина — надання недостовірної інформації. Забудовник в рекламі обіцяв звести автостоянку біля нового ЖК Park Land, хоча ця територія не належала йому. Але загалом, щоб інвестор міг захистити свої права, необхідно, щоб зобов’язання забудовника були чітко зафіксовані в угоді.

ПОВНА ВЕРСІЯ РЕЙТИНГУ КИЇВСЬКИХ ЗАБУДОВНИКІВ

Коментарі - 43

+
+107
stas12345
stas12345
25 лютого 2020, 8:29
#
В недостроенных домах Укрбуда начинали продажу квартир в 2015-2016 годах. Сейчас можно инвестировать в лидеров сегодняшнего рейтинга и также попасть через 2-3 года.

В ЖК Нивки парк ещё ни на один дом не выдан сертификат о вводе в эксплуатацию потому что количество этажей не соответствует проектной документации. Так что тоже хорошая компания
+
+12
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 10:33
#
Доброго дня, ЖК Нивки Парк вже отримав 3 сертифікати у 2019 році:
ІУ №163192461880
ІУ №163192461884
ІУ №163192461887

+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
25 лютого 2020, 11:45
#
Расскажите лучше об их объекте на Приборном переулке. Там по документам на землю негде ставить клеймо.
+
+24
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 13:11
#
ЖК Академ-Квартал,
пров. Приладний, 10
Кадастровий номер:
8000000000:75:041:0001
Тип власності: Комунальна власність
Цільове призначення: 11.02 Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості для експлуатації та обслуговування адміністративної-виробничих та господарських будівель і споруд.

Перший будинок мають ввести у цьому кварталі. Варто перевірити чи є рішення влади міста про зміну цільового призначення ділянки та інші документи: містобудівні умови і обмеження; дозволи на будівництво; ТУ на підключення майбутніх будинків до комунікацій.
+
+12
Vasia42
Vasia42
25 лютого 2020, 14:33
#
Цікаво як вони його введуть, як там є проблеми з цільовим призначенням, немає дозвільної документації і земля не в користуванні? на Monitor.Estate. написано
+
+27
Володимир Копоть
Володимир Копоть
25 лютого 2020, 15:47
#
Мій улюлений забудовник. Будує без дозволів і отримує їх «заднім числом». ЖК Нивки парк. Тепер «Академ квартал».
+
0
mms01
mms01
25 лютого 2020, 16:58
#
Саме так, просто зараз змінюється повністю схема роботи ДАБІ (якщо взагалі не трансформують), тому під великим питанням сертифікат на введення в експлуатацію поточних будівнитв без дозволів. Але в нас народ не ляканий, при тверезому розумі і ясній пам'яті продовжуює інвестувати в такі проекти без дозволів, а потім якщо щось, то за наші з вашими податки будемо їх рятувати.
+
+12
Virchur
Virchur
26 лютого 2020, 0:58
#
Тов Вайцеховский говорил - «зачем платить деньги,  чтобы получить разрешения на строительство, если можно заплатить деньги и ты получишь акт ввода в експлуатацию». Он так и строил свои объекты, на примере жк сосновый бор, без разрешения на строительство он построил дом, заплатил 1 млн дол и получил акт ввода в эксплуатацию. Вот и все!
+
+1
Vasia42
Vasia42
25 лютого 2020, 14:35
#
Так ніби все нормально з Нивки парк, крім наявності судових справ у підрядника або замовника
+
0
menya
menya
26 лютого 2020, 14:21
#
Жоден інвестор навіть першої черги ще не отримав документи на свою квартиру, почтову адресу не привоєно, місто не взяло комунікації на баланс.
Це по вашому нормально?
+
0
Rommmas
Rommmas
25 лютого 2020, 10:42
#
А может застройщик намеренно не спешит выдавать документы, чтобы вторичка не конкурировала с его первичков в следующих очередях? Люди то живут себе нормально. А вот перекупам сложностей добавили.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
25 лютого 2020, 11:14
#
Переуступка вторички с правом собственности до 3х лет обходиться в 5%+2%=7% дополнительных расходов. Когда идёт переуступка инвестдоговора, то расходы обычно около 2-3%.
+
0
Markell
Markell
25 лютого 2020, 12:43
#
У Интергала переуступка стоит 6%, так что так себе экономия
+
0
Rommmas
Rommmas
25 лютого 2020, 17:56
#
На лицо нелюбовь застройщика к перекупам. И объясняется это тем, что у Зубыка деньги свои, и он не нуждается во временных вливаниях. А прибылью он не намерен делиться.
+
+55
Володимир Копоть
Володимир Копоть
25 лютого 2020, 15:45
#
В рейтинг потрапила компанія New Sigma Development, яка була забудовником по ЖК Новопечерський квартал №5. Будинок зданий, але покупці досі без житла. Комунікації не підключено і не відомо, коли це трапиться
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 16:20
#
Дякуємо за важливе доповнення, у даного ЖК затримка введення в експлуатацію 21 місяць.
+
+12
mms01
mms01
25 лютого 2020, 16:27
#
Чому Мінфін при складанні рейтингу не враховує наявність документів на новобудову? Я не інвестував у Нивки Парк від Інтергалбуду саме через відсутність дозволу на будівництво, якого немає й досі на ті будинки, що у продажу.
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 16:36
#
При складанні рейтингу врахована саме наявність сертифіката або декларації Державної архітектурно-будівельної інспекції України про відповідність збудованого об'єкта проектній документації. Докладно у методиці: https://minfin.com.ua/ua/2020/02/24/40902202/

ЖК Нивки Парк отримав 3 сертифікати у 3-4 кварталі 2019 року.
+
0
mms01
mms01
25 лютого 2020, 16:48
#
Ви лише про перші черги. І стосовно перших черг  - як це отримав сертифікати, якщо люди досі без документів на квартири??
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 17:33
#
Шановний користувач, пропонуємо Вам ознайомитися докладно з методикою (посилання у попередньому коментарі). У ній Ви знайдете відповіді на усі питання щодо логіки складення рейтингу. Більш глибокий аналіз окремого житлового комплексу варто робити за допомогою юриста індивідуально.

На сайті ДАБІ є сертифікати у відкритому доступі, забудовник їх отримав. Як — це питання до ДАБІ та компанії.
+
+15
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 16:43
#
Це правильний підхід, перевіряти усі документи саме перед інвестуванням, а також виявляти, яку відповідальність буде нести забудовник, у разі затримки здачі будинку.
+
0
mms01
mms01
25 лютого 2020, 16:54
#
Так навіщо ви ключаєте у рейтинг забудовників (чи об'єкти забудовників) без документів на будівництво? Якщо ми говоримо про очищення ринку від недобросовісних елементів, то починайте з себе, як видання, яке претендує на визнання. Відмовки в стилі «всі так будують» не проходять після красивого кейса Укрбуда, тому шановні, більше об'єктивізму, менше маніпуляцій.
+
+5
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 лютого 2020, 17:26
#
ЖК Нивки Парк отримав 3 сертифікати про введення в експлуатацію, у 2019 році:
ІУ №163192461880
ІУ №163192461884
ІУ №163192461887

Це є підставою включення в рейтинг.
+
0
Ranet
Ranet
25 лютого 2020, 21:16
#
Смешной рейтинг. Компания которая за 4 года сдала в Киеве только один дом и ушла с Киевского рынка в пригород заняла третье место среди самых крупных!!! киевских застройщиков с результатом 245 квартир в год. А компании которые сдают в среднем по 400- 500 квартир ежегодно в пятерку крупнейших не входят! Ну что за чушь?!
+
+5
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
26 лютого 2020, 10:26
#
Справа у тому, що цей рейтинг показує, скільки м2 здав забудовник за півріччя. У кожної компанї свої темпи. Звертаємо вашу увагу, що варто розглядати усі показники в цілому, а не орієнтуватися на місце в рейтингах. Саме тому, у рейтингу від «Мінфіну» розписано багато показників, які можуть бути корисні інвесторам у первинну нерухомість:

Загальна площа м2 — головний показник, на якому (поки що) будується рейтинг. Він дає змогу побачити активність забудовника на ринку. Там же і кількість квартир. Можете поділити м2 на квартири і побачите чи просторі квартири у того, чи іншого забудовника виходять. Проте, це дуже приблизно вийде, у середньому, так скажімо.

Кількість зданих ЖК та будинків за звітній період/з 2010 року та кількість споруджуваних ЖК Києва — показують що збудував, скільки і що будує зараз.

Затримка — важливий показник, але знайти правдиву інформацію доволі складно. Вказує, чи виконує забудовник свої обіцянки вчасно.

Рік заснування та Власники — можливо комусь буде цікаво почитати і про власників, враховуючи що свої гроші ви довіряєте їх компаніям, варто про них дізнатися основну інформацію і у яких стосунках вони із владою і чи не прикриють їх.

Цільове призначення — важливий момент, який може впливати на інвесторів і після отримання сертифікату, тому його теж зафіксовано у рейтингу.
+
+12
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
26 лютого 2020, 10:26
#
Щоб подивитися про кожен сданий ЖК — натисніть на рядок, або з правого боку на стрілочку в кружечку біля забудовника, який вас цікавить.

Показники по ЖК, щоб було легше зорієнтуватися:
— район/берег,
— відстань до центру Києва по прямій, км,
— вартість м2 по комплексу
— клас комфортності.
+
0
Ranet
Ranet
26 лютого 2020, 14:00
#
Не нужно объяснять, что неадекватный рейтинг соответствует такой же методике! Нужно нанять специалистов, которые напишут вам правильную оценку Крупнейших застройщиков, после этого и будете публиковать данные. Ваш рейтинг просто жалок.
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
26 лютого 2020, 16:24
#
З чого складається «правильная оценка Крупнейших застройщиков» на вашу думку?
+
0
Ranet
Ranet
1 березня 2020, 15:49
#
Сколько вы готовы заплатить за разработку адекватной методики оценки?
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
3 березня 2020, 16:31
#
Якщо у вас є пропозиції, ми можемо їх розглянути. Надсилайте запит на пошту: realty@minfin.com.ua.
+
0
liyulchik
liyulchik
27 лютого 2020, 10:00
#
Доброе утро. Подскажите пожалуйста почему на сайте в списках «Застройщики Киева» нет застройщика ОНИКС БИЛД, как и в списках «Новостройки Киева» нет ЖК Караваевы дачи? Первые две секции ЖК уже выстроены, в процессе получения сертификата. Третья и четвертая секция по 26 этажей уже тоже почти готовы, осталось 3 этажа. Данный ЖК не считается новостройкой Киева?
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
27 лютого 2020, 10:27
#
Доброго ранку. Якщо у Вас є інформація про зданий будинок, що не врахований в рейтингу, ви можете відправити сертифікат ДАБІУ на пошту realty@minfin.com.ua.

Коли Онікс-Білд отримає сертифікат — він буде приймати участь у рейтингу.
+
0
liyulchik
liyulchik
27 лютого 2020, 12:23
#
Простите, я не о рейтинге) Ранее на сайте МИНФИН в списках была информация и по застройщику и по ЖК, сейчас ее нет. В списках фигурируют дома которые в процессе стройки и сданы. Почему их исключили?
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
27 лютого 2020, 12:40
#
Вибачте, зрозуміло. Мабуть його не додали, бо забудовник будував тільки клубний будинок на момент формування списку буд.компаній на порталі. Наразі ми додаємо нових забудовників за запитом або якщо вони здають будинок.
+
0
888sava
888sava
27 лютого 2020, 11:23
#
А что можете сказать по ЖК Галактика и их последнему дому Феникс который сдаётся в 3 квартале 2021 года?
+
+12
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
27 лютого 2020, 12:31
#
ЖК Галактика.
У липні здали будинок «Октант», затримка склала 3 міс. І попередні будинки теж з такою затримкою.
Зараз будують активно. Від будинку до колії буде 80 м, зверніть на це увагу. До метро Лівобережна 1 км.
Забудовник має програму лояльності, при повній оплаті знижка та є розтермінування. Розташування в плані інфраструктури добре, цільове призначення 02.07, відповідне для новобудови:
02.07 Для іншої житлової забудови для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-громадської забудови з об'єктами соціальної інфраструктури.
+
0
Володимир Копоть
Володимир Копоть
28 лютого 2020, 10:48
#
Можете зв'язатися з юристами https://monitor.estate. Там підкажуть.
+
0
Володимир Копоть
Володимир Копоть
28 лютого 2020, 10:51
#
Https://www.youtube.com/watch?v=0afqQxb99ws
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
28 лютого 2020, 8:07
#
ЖК караваевы дачи - как по мне яркий пример коррупции - целевое назначение земли с «будівництва майстерень для інвалідів» плавно трансформировалось «у складі житлового комплексу» - место ну так себе, в 50 метрах от железной дороги.
+
+28
Ігор Петров
Ігор Петров
28 лютого 2020, 8:13
#
Меня честно говоря во всей ситуации со строительством жилых домов смущает другое: а где будут учиться дети жильцов, где будут они лечиться и где ставить машины? В инфраструктуру города не вкладывают вообще застройщики(( А ещё Киеву добавляют нагрузку пригородная застройка
+
+25
kauceh
kauceh
5 березня 2020, 11:42
#
У всі часи це був дуже шанований бізнес — зведення будівель. Для людей, хто займався цим бізнесом це був ще і спосіб показати свій високий смак, і якось увічнити своє ім'я. Будинки, хоч дохідні або особисті, прикрашалися фамільними гербами, для того, щоб позначити їх автора. Люди розуміли, що вони помруть, а продукт їх бізнесу — їх будинки залишаться стояти, на них будуть дивитися майбутні покоління, так і свої ж діти і онуки. Так як сучасні забудовники і їх діти однією ногою за кордоном, очікувати від них такого підходу не доводиться. І в цьому беззаконні їм (забудовникам) активно допомагає наша влада, яка теж однією ногою за кордоном, яка дозволяє побудувати ЖК на 5000 осіб на 2-х гектарах землі під ринок, або благоустрій, чи під щось там ще, вони вже самі заплуталися під що ця земля. Хто більше заплатить під те й буде — хоч під новий сміттєспалювальний завод на березі озера.
+
0
mapasia
mapasia
24 березня 2020, 15:28
#
Скажіть буль- ласка чи надійний забудовник ГАЛЖИТЛОБУД, хочу купити кварт. в ЖК Багговутівський
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
30 березня 2020, 14:40
#
Доброго дня. Забудовник ще будує даний комплекс. Але на прикладі ЖК Бережанський можна знайти таку інформацію та зробити потім свої висновки: 1) були пожежі на будівництві через утеплювач:
https://www.segodnya.ua/ua/kiev/kaccidents/chernyy-dym-stolbom-v-kieve-gorela-noostroyka-foto-video-1375262.html
https://www.kiev-company.in.ua/u-kiyevi-znovu-gorila-novobudova-u-zhk-berezhanskij-foto-video/.html
https://24tv.ua/u_kiyevi_gorit_bagatopoverhivka_foto_i_video_n1199385
2) Цільове призначення не дуже підходить, треба консультуватися з юристом:
03.07 Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі для будівнитцва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального комплексу
3) Затримка у компанії на рік.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися