Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2020, 18:48

Нацбанк відклав нові вимоги до капіталу банків

Національний банк відклав вимоги дотримання банками буфера запасу (консервації) капіталу і буфера системної важливості. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Національний банк відклав вимоги дотримання банками буфера запасу (консервації) капіталу і буфера системної важливості.
Фото: bank.gov.ua

Із чим пов'язане рішення

«На сьогоднішній день через кризові явища регулятори послаблюють вимоги до буферів капіталу, що дає можливість спрямувати створено запас капіталу на поглинання збитків і підтримку кредитування», — йдеться в повідомленні.

Буфер капіталу — це запас, який банки накопичують під час економічного зростання для компенсації можливих втрат у разі спаду в економіці.

Які вимоги відстрочать

Прийняте рішення передбачає відстрочку дотримання банками таких вимог:

  • буфера консервації капіталу, який банки повинні поетапно формувати з 1 січня цього року в розмірі 0,625% від основного капіталу і поступово збільшити його розмір до 2,5% до 1 січня 2023;
  • буфера системної важливості, розмір якого визначається згідно з рівнем системної важливості банку. Раніше системно важливі банки повинні були почати виконувати вимогу дотримання такого буфера з 1 січня 2021 року.

Читайте також: Криза кредитування. Банки можуть переорієнтуватися на вкладення в ОВДП

Що Нацбанк рекомендує

Незважаючи на відстрочку вимог щодо дотримання буферів, банкам необхідно зберігати наявний запас капіталу для забезпечення власної стійкості і покриття можливих втрат.

Тому Нацбанк рекомендує утриматися від розподілу капіталу на виплату дивідендів, поки ефект від наслідків обмежень, викликаних поширенням коронавірусу можна буде оцінити детальніше.

Читайте також: Нацбанк вводить ряд кроків для підтримки банківської системи в період карантину

Карантин і банки

«Якщо карантин триватиме довго, то буде негативний вплив на економіку», – вважає голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.

За його словами, це спричинить нову банківську кризу.

Але це буде вже не криза ліквідності, що вбивало банки раніше (у 2008 або в 2014 роках. – ред.), а криза активів – криза кредитування», – вважає банкір.

Якщо буде повний «локдаун» і все буде зачинено, то банкам не буде кого кредитувати.

«У банків дуже багато ліквідності, до того ж НБУ сказав, що готовий рефінансувати банки», – сказав Сергій Наумов.

Раніше повідомлялося

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися