Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 березня 2020, 14:29

Нацбанк вводить низку кроків для підтримки банківської системи в період карантину

НБУ відстрочить стрес-тестування банків і запровадження буферів капіталу, зокрема, буфера консервації капіталу і буфера системної важливості. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

НБУ відстрочить стрес-тестування банків і запровадження буферів капіталу, зокрема, буфера консервації капіталу і буфера системної важливості.
Фото: prm.ua

Із чим пов'язане рішення

Рішення прийнято в межах заходів з підтримки фінансової системи для мінімізації потенційного негативного впливу обмежень, введених у зв'язку з коронавірусом.

Нацбанк уточнив, що банки при цьому повинні будуть виконувати мінімальні вимоги достатності та регулятивного капіталу.

Читайте також: Надзвичайний стан. Нацбанк не буде вводити жодних обмежень на роботу банків

Як регулятор буде підтримувати фінстабільність

У межах відповідних заходів НБУ буде:

  • підтримувати ліквідність банків стандартними інструментами рефінансування;
  • збереже присутність на валютному ринку України відповідно до Стратегії валютних інтервенцій НБУ на 2016-2020 роки;
  • планує проводити постійний моніторинг тенденцій розвитку фінансового сектору, зокрема показників ліквідності та якості кредитного портфеля банків.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

Крайні можливі заходи

Центробанк зазначив, що за потреби, для підтримки фінансової системи, він готовий знизити норму обов'язкового резервування за залученими коштами в іноземній валюті та тимчасово зменшити мінімальний рівень LCR.

Також Нацбанк за потреби може оголосити позачергові тендери з підтримки ліквідності і розширити критерії прийнятності застави за кредитами екстреної підтримки ліквідності.

Що регулятор рекомендує банкам

НБУ пропонує банкам утриматися від розподілу прибутку за виплату дивідендів мінімум до липня поточного року, щоб установи мали додатковий запас міцності.

«Банківська система України на сьогодні досить стійка, капіталізована і має значний запас ліквідності – обсяг коррахунків банків і залишків за депозитними сертифікатами становить більше 210 млрд грн. Отже, вона продовжує стабільно працювати і надавати послуги клієнтам», – наголосили в Нацбанку.

Читайте також: ВР дозволила позичальникам два місяці не платити за кредитами

Що Нацбанк рекомендує громадянам

Для Національного банку важлива безпека українців в умовах поширення коронавірусу. Отримання фінансових послуг не повинно ставити здоров'я громадян під загрозу.

«Тому ми закликаємо громадян не відвідувати банківські відділення без крайньої потреби і користуватися послугами дистанційного банкінгу, уникати користування готівкою. У свою чергу, банки повинні забезпечити безперебійну роботу контакт центрів та дистанційних каналів обслуговування», — зазначили в НБУ.

Коментарі - 1

+
0
Alex Swetly
Alex Swetly
18 березня 2020, 10:54
#
Главное не спешить....а то можно успеть...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися