Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 березня 2020, 10:54

Економісти закликали владу не допустити дефолту України. Що рекомендують

Провідні аналітичні центри України закликали владу вжити ряд заходів у зв'язку з настанням світової кризи через пандемію коронавірусу. Насамперед, просять не допустити дефолту країни.

Провідні аналітичні центри України закликали владу вжити ряд заходів у зв'язку з настанням світової кризи через пандемію коронавірусу.
Фото: vesti.ua

Про це йдеться у спільному листі економістів Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, Українського інституту майбутнього, Центру економічної стратегії, центру «Ейдос», CASE Ukraine і EasyBusiness, передає Уніан.

Чому не можна допустити дефолт

Як наголошується в листі, дефолт України означатиме відкат економіки країни на 5 років тому.

«Запас міцності дозволяє обслуговувати й погашати борги, а підтримка МВФ, Євросоюзу та інших міжнародних інституцій дає доступ до дешевого фінансування, навіть коли традиційні фінансові ринки закриті. Не скористатися цим — втратити ще майже десятиліття для розвитку країни», — наголошують у листі.

Читайте також: Можливий в Україні дефолт і чи є для нього передумови

Економісти нагадали, що цього року Україна повинна повернути $7 мільярдів внутрішнім і майже стільки ж – зовнішнім інвесторам. А оскільки фінансові ринки через найбільшу з 2008 року турбулентність зараз просто закриті для країн, що розвиваються, програму з МВФ потрібно продовжити.

Читайте також: Дві останні вимоги МВФ Україна виконає за два тижні — Шмигаль

Рекомендації економістів

Економісти закликали утримати бюджетний дефіцит у запланованих межах і сформувати фонд для «гасіння пожеж», включаючи:

  • негативні наслідки від падіння світової торгівлі і карантину всередині країни;
  • непередбачені витрати на охорону здоров'я;
  • допомогу по безробіттю та оплату лікарняних;
  • порятунок компаній і банків.

Читайте також: Як український бізнес оцінює ризики коронавірусу й захищає працівників (опитування)

Крім цього, економісти рекомендують Україні розробити план підтримки економіки, ввести кредитні канікули і спеціальні кредитні лінії для малого бізнесу, встановити контроль за наданням кредитів пов'язаним особам та можливим виведенням коштів з банків, вжити заходів для мінімізації паніки на фінансових ринках і вести продуману курсову політику.

Читайте також: Світ знижує податки, щоб захиститися від кризи. А що робить Україна

Раніше повідомлялося

  • Через загрозу епідемії коронавірусу в Україні Кабмін ввів карантин в Україні з 12 березня по 3 квітня.
  • На засіданні Кабміну прийнято рішення виділити 100 млн грн на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств і служб, а також для поповнення держрезерву.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна входить у світову кризу, але на сьогодні має сильніші позиції, ніж на початок світової фінансової кризи 2008 року.
  • Тим часом, викликана стрімким поширенням вірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн і котирувань фондових бірж. Втратила попередні позиції і українська гривня, але Нацбанк активно підтримує її котирування, продаючи валюту з резервів.

Читайте також: В НБУ пояснили, чому криза-2020 краще ситуації в 2008 і 2014 роках

Джерело: Мінфін