Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2020, 7:28

Як Уманський будуватиме відносини з МВФ та віддаватиме борги

Вчора екс-міністр фінансів Оксана Маркарова представила колективу Мінфіну свого наступника — Ігоря Уманського. В міністерстві він не новачок: Уманський встиг попрацювати в командах більшості прем’єрів незалежної України, що свідчить про його вміння знаходити компроміси. 

Новим міністром фінансів став Ігор Уманський.
фото: ukranews.com

Деякі експерти і ЗМІ вже витягнули на світ різкі заяви Уманського про політику НБУ та Мінфіну, сумніви в безперечній користі для країни від співпраці з МВФ та багато іншого. Чи означає прихід в Мінфін міністра з такими поглядами  різку зміну в риториці фінансового відомства? Безумовно, ні. 

 По-перше, змінилися політичні розклади. По-друге, статус Уманського. Бо ж одне діло — коментувати ситуацію з позиції претендента на голову НБУ (пан Уманський мав такі амбіції). Інша — ухвалювати рішення і коментувати їх в якості головного фінансиста країни. 

Утім, Мінфін під керівництвом Уманського точно не буде таким, як за часів Маркарової. Аби зрозуміти, в яких напрямках можуть відбуватися зміни, «Мінфін» зібрав знакові заяви нового міністра, які він робив протягом останнього року. 
 

Що зміниться в переговорах з МВФ

Значна порція критичних зауважень Уманського була направлена в бік МВФ. «Я ніколи не сприймав позицію, коли МВФ приходить, якусь ідею кидає, наші приймають під козирок і побігли. Україна стала полігоном для випробувань: вийде – не вийде», – говорив він у серпні 2019 року.

У грудні в одному з інтерв’ю його позиція стала ще принциповішою. Уманський заявив, що Україні МВФ не потрібен, оскільки вимагає проводити «а-ля реформи», які полягають в максимальній лібералізації економіки. 

«Тобто, в момент, коли всі інші країни займаються захистом внутрішнього виробника і стимулюють економічний ріст, ми маємо відкрити ринки для інших», – обурювався він.

Одне з небагатьох, у чому Уманський повністю погоджується з МВФ, так це категоричне «ні» заміні податку на прибуток податком на виведений капітал.
«Тут навіть МВФ вже проти цієї затії. Хоча у мене за багато років виробився такий критерій — якщо моя думка збігається з думкою МВФ, значить я точно не помиляюся і значить вони не помиляються», – підкреслював Уманський.

Запровадження податку на виведений капітал із самого початку видавалося не більше, ніж класним піар-ходом екс-президента Петра Порошенка, аби завоювати симпатії бізнесу напередодні виборів. Цей же хід підхопив і новий голова держави. Але до впровадження новації ніхто і ніколи не ставився серйозно.

Чи означатиме прихід Уманського зміну позиції України за іншими ключовими питаннями, від яких залежить співпраця з МВФ? — теж ні. Для кредиторів дві головні позиції наразі — відкриття ринку землі і ухвалення закону, який гарантує неповернення виведених з ринку банків колишнім власникам (так званого «антиколомойського закону»).

Питання ринку землі вже перенесене під купол Верховної Ради. Основним перемовником з МВФ щодо доопрацювання «антиколомойського закону» тепер став офіс президента. І якщо узгодження документу затягнеться, це буде свідомий вибір ОП. 

Але,  за інформацією сайту Ліга.Фінанси, який посилається на закритий аналітичний звіт Morgan Stanley, американський інвестиційний банк  вже озвучив побоювання, що призначення нового уряду призведе до розширення дефіциту бюджету і негативно вплине на співпрацю з МВФ.

В якості одного з аргументів аналітики пригадали те, що новий міністр фінансів Ігор Уманський в своїх попередніх заявах ставив під сумнів необхідність співпраці України і МВФ.

Читайте також: Новий уряд планує переглянути держбюджет. Прем'єр хоче підвищити пенсії

Інфляція примирить Мінфін з НБУ

Політика НБУ також неодноразово ставала предметом критики новопризначеного міністра. Голована претензія — політика регулятора щодо інфляційного таргетування, зависока облікова ставка і прив'язка  вартості кредитів до цього показника.  

«Вони (НБУ — ред) свідомо роблять все можливе і неможливе, щоб була знижена кредитна активність. У нас нормальна кредитна активність тільки по споживчим кредитам, там, де прибутковість понад 30% для банку. А насправді, саме це і розкручує споживчу інфляцію. Співвідношення обсяги кредитування до ВВП в Європі зараз найнижчі», – так коментував Уманський дії регулятора щодо стримування зростання споживчих цін.

«При такій прибутковості, яку дає Нацбанк і Мінфін, кредитувати реальний сектор просто не має сенсу… І така ситуація буде зберігатися, якщо не вивести Нацбанк з ринку запозичень через інструмент депозитних сертифікатів, якщо прибутковість по ОВДП і вартість кредитів буде прив'язана до ставки рефінансування», — таку думку майбутній міністр фінансів висловлював влітку минулого року.

Нині Уманський зможе знайти точки дотику з керівництвом НБУ. Як стало відомо «Мінфіну», за попередніми підрахунками Нацбанку,  лютнева інфляція сповільнилася до 2,9%. І у найближчі три місяці цей показник буде перебувати в коридорі 2-3%. В такий ситуації регулятор може продовжувати зниження облікової ставки. 

Цю позицію підтримуватиме і Ігор Уманський. Тим паче, що і в офісі президента воліють того ж самого аби виконати обіцянку — «іпотечні кредити під 10% вже цього року». 

Чи продовжить зростати за Уманського «піраміда ОВДП»

Зависока ставка рефінансування НБУ неоднаразово ставала об'єктом критики Уманського ще з однієї причини — великих відсотків за ОВДП, які ставали предметом особливого інтересу для іноземних спекулянтів. Уманський вбачав у цьому великі ризики. 

Розміщення ОВДП він називав аферою, «рівень якої важко згадати в Україні». На його переконання, в першу чергу, «ОВДП вигідні великим іноземним банкам, які  отримують надприбутки. Для України ж вигода сумнівна».

Нинішня ситуація, коли цікавість іноземних інвесторів йде на спад, Уманський зможе змінити стратегію залучення грошей для фінансування бюджетного дефіциту. Зокрема, відмовитись від іноземців і позичати у «своїх». В українських інвесторів для цього достатньо грошей. Як повідомляють в НБУ, обсяги гривневої ліквідності банків на сьогодні складають близько 180 млрд грн. 

На чому зійдуться Гетьманцев і Уманський

Новий міністр фінансів є прибічником амністії капіталу, до того ж, на самих ліберальних умовах.

«Нам кажуть: «Не можна проводити (амністію капіталу — ред.), тому що будуть легалізовані корупційні гроші, гроші від наркотиків, від торгівлі зброєю». Це начебто звучить логічно, але тільки вони у себе таку легалізацію провели, а у нас немає.

Читайте також: Податкова амністія. Чи варто грати з державою 

Якщо ставити ось ці маячки-вимоги, це означає, що ви, наприклад, якщо захочете легалізуватися, то повинні будете довести, звідки отримали ці гроші. А як ви доведете, якщо отримували в конверті? Це означає одну просту річ: я або ви, або хтось інший не зможемо це довести і не підемо в цю легалізацію, тому і ефект від неї буде мізерний. Потрібно прибирати цю вимогу», — говорив Уманський в интерв'ю «Українським новинам» влітку 2019-го.

Активним прибічником амністії капіталів є голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Тож ця ідея може об'єднати його з новим міністром фінансів. Щоправда, Гетманцев, навпаки, виступав за жорсткі обмеження участі в декларуванні «тіньових» заробітків аби не допустити до нього корупціонерів і представників кримінального бізнесу. Втім, такі розбіжності можуть стати предметом дискусії. 

Як забеспечити 7-відсоткове зростання ВВП 

 Ігор Уманський вважає цілком реальним прискорення зростання ВВП у найближчі роки до 7% .  І навіть вже знає рецепт, як досягнути такого показника. По-перше, це можливе «при умові приходу до влади адекватної команди з хорошою адекватною економічною програмою».

По-друге, потрібно створювати точки зростання. «… у нас настільки низька база зростання, що реалізація одного інвестиційного проекту, досить великого в Україні… дає просто величезний ефект. Повторюся, ось ці $20 млрд інвестицій — дали б нам 20% зростання ВВП. Ну, 17%», — говорив міністр фінансів у тому ж таки интерв'ю «Українським новинам».

При цьому міністр зазначав, що сам готовий завести в Україну до $5 млрд інвестицій. Втім, втілення в життя плану із створення зростання неможливе без тісної співпраці з профільними міністрами і міністерствами, передусім, МЕРТ.

Але на сьогодні крісло міністра економіки залишається вакантним. Тому і говорити про зміни в інвестиційній політиці поки зарано. 

Далеко не бідний міністр

Ще до до голосування в Раді Ігор Уманський подав декларацію, як претендент на посаду міністра фінансів.

 У декларації політика за 2019 рік вказані три квартири у Києві. Він є власником однієї – на 71,2 кв. м. Інші дві – 71,4 кв. м. та 103,6 кв. м. – записані на дружину та доньку відповідно. Також він володіє 2 земельними ділянками на Київщині загальною площею у понад 7 тис. кв. м.

Крім того, у 2019 році Уманський придбав гараж на 42,3 кв. м. А ще у нього триває будівництво житлового будинку під Києвом.

Серед інших цінностей, які вказав Уманський у декларації: картина Арт ван дер Нера – нідерландського художника часів Золотої доби Голландії, ювелірний набір дружини, її шуба і швейцарський наручний годинник марки Harry Winston.

Також пан Уманський задекларував автомобіль Mercedes Bens 2010 року випуску вартістю 350 тис. грн. Право власності на авто належить дружині.

На банківських рахунках сім’ї – більше 95 тис. грн. УА ось валютні заощадження він тримає в кеші: в його калиті 25 тис. доларів та 12 тисяч євро.

Читайте також: Нові зарплати чиновників: Кабмін установив сітку зарплат

Політична кар'єра

Киянину Ігорю Уманському 45 років. У 1997 році закінчив Київський національний економічний університет з дипломом магістра ділового адміністрування. Здобув ступінь кандидата економічних наук.

В урядових структурах Уманський працює з 1998 року, коли став експертом служби віце-прем’єра України з питань економіки при уряді Валерія Пустовойтенка. У 2001-2003 роках він вже заступник керівника групи радників міністра економіки Тігіпка вже в уряді Віктора Ющенка. Потім перейшов у Нацбанк.

Після цього у 2005 – 2007 рр. працював заступником голови правління «Укртранснафти», заступником голови Державної іпотечної установи, заступником голови Держагентства з інвестицій та інновацій.

Повернення в уряд відбулося 2008 року. Цього разу пан Уманський прийшов у Мінфін першим заступником міністра в уряді Юлії Тимошенко. Після відставки Пинзеника очолив відомство і до 2010 року керував ним, щоправда в статусі виконуючого обов’язки.

В 2014 – 2015 був першим заступником міністра фінансів в уряді Арсенія Яценюка. З 2016 по 2019 – радник Порошенка.

Досі був одним з основних консультантів глави держави Володимира Зеленського. 

Олена Дьоміна, Ірина Рибницька 

Коментарі - 11

+
+88
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
6 березня 2020, 8:33
#
19 января 2020, 12:58
.
Доброго дня товариство. Є трохи думок на те, як МінФін  планує виконувати план запозичень  принаймні на перший квартал, бо позичати потрібно більше у зв«язку з тим, що невиконання наджоджень в Бюджет, а також  погашення боргів на 150млрд.грн. Так от, зі слів Рожкової, я так зрозумів, що в Банківській системі дуже багато  накопичилось  непрацюючого на економіку капіталу, кредитування в реальний сектор знизилось, бо є ризики неповернення при згасаючих темпах  росту ВВП, стагнування  промисловості, що тягне за собою зниження товарооберту в бізнесі. Тому Банки  прилаштовують гривню в більш безпечні  інструменти для отримання  прибутку, депосертифікати, де нещодавно маринувалось 125млрд.грн. Згодні, що це виличезні кошти? Ось сюди зараз МінФін разом з Регулятором і втовкмачать хобіт в майбутньому, якщо нерезиденти  охолонуть, а вони охолонуть 100%, Регулятор почне знижувати прибутковість інструменту депосертифікати, бо прибуток виявляється  вищий ніж в ОВДП, змушуючи капітал Банків загнати на кредитування МінФіну у якого кепські справи. Тобто у Банків буде два шляхи куди прилаштовувати вільну гривню, це ОВДП, або частково направити на відкуп валюти, нормативи валютної короткої і довгої  позиції з 20 січня збільшаться і з»явиться  спокуса погойдати на цьому курс  попитом на «американця», бачучи що не все гаразд  із заходом  нових  нерезидентів, а також падіння економічних показників, тому може відбутися цікава картина.
+
+23
SAndreyS
SAndreyS
6 березня 2020, 9:39
#
То есть по сути напечатать 125 млрд. грн. курс угадаете после таких действий?
+
0
Петр Алексеенко
Петр Алексеенко
9 березня 2020, 16:35
#
Инфляцию разгонят скорее
+
+16
Rommaas
Rommaas
6 березня 2020, 10:35
#
Как всегда все делают то же самое, что и папередники. Только «гораздо качественнее». А вопрос только в том, кто профит будет снимать. И в каком количестве. Но как всегда на старте много надежд. Ждемс.
+
0
Італій .
Італій .
7 березня 2020, 13:26
#
Уманський сам себе папаредник.
+
+15
Богдан Перчук
Богдан Перчук
6 березня 2020, 10:39
#
«На банковских счетах семьи – более 95 тыс. грн. А вот валюту он предпочитает держать в кеше: в его «кубышке» 25 тыс. долларов и 12 тысяч евро.»

А ведь перед этим, пишется в статье:

«При этом министр отмечал, что сам готов завести в Украину до 5 млрд долл. инвестиций.»

Как это понимать? Все ли он задекларировал? Что-то тут не вяжется...
+
+10
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
6 березня 2020, 11:24
#
Та не, он «их» за ручку приведёт и заведёт в нужный кабинет, то не его, он так - знает куда освоить. Ахахах
+
+25
Mindent
Mindent
6 березня 2020, 12:37
#
И он знает как завлечь инвестиции,и все его «папередники»знали::)))
+
+126
Андрей Иванов
Андрей Иванов
6 березня 2020, 14:41
#
Пойдут по легкому пути. Доллар 27. Инфляция 7-9%. Дефицит бюджета увеличат. И таким образом решат все проблемы - недопоступлений в бюджет, повышение пенсий. А то что цены вырастут - так это короновирус виноват, мировой кризис и т.д.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 березня 2020, 17:59
#
Норм человек, понимающий, много слов говорить не буду - поидее должен с Премьером должны многое поменять.
+
0
unknown unknown
unknown unknown
10 березня 2020, 16:23
#
Скользкий приспособленец
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися