Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 березня 2020, 7:31

Весна на валютному ринку: чи чекає нас «ідеальний шторм»

З 24 до 28 лютого на міжбанку котирування продажу долара зросли на 19 копійок — з 24,46/24,49 до 24,64/24,68 гривень. До вечора минулої п'ятниці обмінники продавали американську валюту за 24,50-24,55.

Всі дні минулого тижня ринок був надзвичайно складним і нервовим. На поведінку учасників торгів впливали як суто українські чинники, так і валютні ралі на міжнародних ринках.

З місцевих найбільше на курс вплинули:

1 ) Провальні результати аукціону з розміщення ОВДП 25 лютого. Мінфін зміг продати облігації всього на 1,6 млрд гривень. З урахуванням виплат за погашеннями попередніх випусків облігацій — бюджет особливо грошей не отримав. Не допомогла навіть пропозиція довгограючих семирічних ОВДП. Нерезиденти не готові працювати під ставки дохідності за облігаціями в межах 10% річних, а Мінфін поки що не готовий їх піднімати вище.

Боротьба між потенційними покупцями цих паперів і Мінфіном за дохідність продовжиться і далі. Доки ж такий розклад призвів до зниження пропозиції валюти на міжбанку від нерезидентів;

2) Виплати відшкодування ПДВ експортерам, що знизило їх інтерес до продажу валютної виручки на торгах і традиційно працювало проти гривні;

3) Активізація купівлі валюти. Вона була потрібна і великим імпортерам під закриття зовнішніх контрактів на звітну дату, та нерезидентам. Частина з них, отримавши гривню від погашення попередніх випусків облігацій, вирішила зафіксувати свій прибуток у валюті;

4) Поведінка спекулянтів та інтервенції Нацбанку. Як завжди — в моменти істотних перекосів попиту і пропозиції на торгах спекулянти активно працювали не тільки у форматі «в дві сторони», але і розгойдували курс.

У Нацбанку лише 27 лютого, у четвер, була ситуативна можливість поповнити резерви в межах цінників від 24,51 до 24,57 гривень за долар на загальну суму $ 81 млн. І то, за спостереженнями учасників ринку, це були продажі великих місцевих гравців, в першу чергу — держкомпаній.

Готівковий ринок оперативно коригував свої цінники в залежності від ситуації на торгах. Своєї «гри» обмінники не вели.

На курс також вплинули зовнішні фактори:

Валютні ралі за парою євро/долар та коронавірус. За тиждень євро зміцнився на зовнішніх ринках щодо долара з 1,0840 до 1,1024 до моменту написання статті. За міжнародними мірками, стрибок практично на 1,84 цента на євро за такий короткий проміжок часу — свідчення серйозних валютних катаклізмів і наслідок обвалів фондових ринків.

Дивіться також: Коронавірус косить ринки. Що буде з валютою (відео)

Але особливо радіти за країни Євросоюзу в такій ситуації не доводиться — всі перемоги євровалюти дуже відносні. Економіки ЄС і США знаходяться в майже однаково негативному положенні з серйозною загрозою рецесії і подальшої стагнації найближчим часом. Причому без особливих перспектив швидкого виходу з цих проблем.

Основних причин дві:

1) «прив'язка» майже всіх галузей європейської та американської економік в тій чи іншій мірі до китайського ринку, де зараз відбувається масштабний обвал реального сектора через коронавірус;

2) негативні тенденції в Європі чи США в частині пожвавлення власних економік. Ознаки наближення світової кризи наростають. Але ні ЄЦБ, ні ФРС США не знайшли поки що дієвого механізму, щоб виправити ситуацію. А старі вже практично не спрацьовують.

Читайте також: Точка відліку. Чому світові гроші тільки зараз злякалися коронавірусу

Зміцнення євро в цьому випадку — просто ситуативне голосування міжнародних ринків за принципом «котре лихо менше, те й обирають».

Валютні ралі за парою євро/долар на зовнішніх ринках призвели до значного опосередкованого зростання курсу євро щодо гривні.

На міжбанку з 24 до 28 лютого євро при продажу подорожчав відразу на 47 копійок — 26,57/26,60 до 27,03/27,07 гривень. Тим самим забезпечив собі лідерство за спекулятивним заробітком за цей період. Найбільш «небезпечною» валютою, в частині валютних ризиків, євро залишиться і цього тижня.

Читайте також: Багатії втратили $139 млрд через падіння фондових індексів

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1. Початок нового місяця, аукціон ОВДП і майбутні тривалі свята. У понеділок клієнти будуть підводити підсумки лютого і традиційно активність міжбанку буде низькою.

Статистика торгів почне поступово зростати з вівторка до середи за рахунок проведення 3 березня нового аукціону з розміщення ОВДП. Мінфін запропонує гривневі облігації на 168 днів, на 504 і 1078 днів. Загальної суми розміщення Мінфін поки що так і не назвав. Схоже, чиновники хочуть знову назвати її майже перед аукціоном, після консультацій з банками — первинними дилерами та потенційними інвесторами.

Крім цього, Мінфін несподівано вирішив розмістити і валютні ОВДП в євро на 260 днів, але сум такого розміщення теж ще не вказав.

Теоретично аукціон підтримає гривню на торгах, якщо нерезиденти проявлять інтерес до цих паперів. Але Мінфін продовжує торгуватися з інвесторами щодо дохідності гривневих облігацій. Тому не варто розраховувати на значний приплив валюти на міжбанк під ці операції з боку іноземців 3 березня (день аукціону) і 4 березня (дата розрахунків за придбані ОВДП).

Читайте також: Шукаємо валюту: Як коронавірус просуне українські реформи

Що стосується валютних облігацій — у Мінфіну є хороші шанси продати їх всі. При минулому такому розміщенні кількість бажаючих в рази перевищувала обсяг пропозиції облігацій. Але враховуючи, що розрахунки за ними будуть проходити безпосередньо в євро, на міжбанк ця валюта не вийде і на курсі не відіб'ється.

Четвер і п'ятниця пройдуть під знаком наближення триденних святкувань з нагоди 8 березня. Компанії намагатимуться оперативно закривати свої валютні контракти, щоб потім «не зависнути» в розрахунках і постачаннях товарів через вихідний понеділок в Україні;

2. Господарські операції клієнтів і репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній.

Відшкодування ПДВ, проведені в кінці лютого, зменшили потребу експортеров у продажі валютної виручки. Вони скоротять обсяги її пропозиції на міжбанку і стануть менш поступливими щодо курсу.

Попит на валюту з боку імпортерів залишиться на високому рівні, оскільки вони будуть поспішати закрити контракти перед святковими днями.

Частково врятує ситуацію низька потреба у валюті у нафто-і газотрейдерів. Тепла зима і падіння цін на нафту і газ роблять свою справу.

Але купівля «дочками» іноземців валюти для переказу дивідендів за кордон традиційно спровокує зростання спекуляцій на міжбанку в першу декаду березня. Це буде працювати проти гривні;

3. Інтервенції НБУ, готівковий ринок і спекулятивні атаки на гривню.

Інтервенції НБУ. Якщо нерезиденти і Мінфін України знайдуть компроміс щодо дохідності розміщуваних 3 березня облігацій, то Нацбанк викупить пропоновану іноземцями валюту з міжбанку. Це утримає долар від ситуативного просідання, навіть при активному розпродажі валюти іноземцями в період 3-4 березня. Цінники НБУ при проведенні інтервенцій будуть основним курсових орієнтиром для всіх учасників торгів цими днями.

Готівковий ринок. Обмінки продовжать заробляти у форматі «з обороту», підлаштовуючись під ситуацію на міжбанку. Ажіотажу зі скупки валюти у населення немає. Через жорстку конкуренцію на ринку валютообміну, навіть при зростаючих курсових ризиках через міжнародні валютні ралі, фінансисти будуть змушені тримати середній рівень спреду між купівлею і продажем валюти. Інакше клієнти просто підуть до іншого обмінника.

Спекулянти продовжать максимально використовувати внутрішній дисбаланс попиту та пропозиції на українському міжбанку в період аукціону з розміщення ОВДП. Але вони також будуть активно заробляти на євровалюті, використовуючи валютні ралі за парою євро/долар на зовнішніх ринках.

Вони будуть працювати як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — максимально розгойдувати курс протягом сесій.

Крім цього, при істотних відхиленнях між курсами готівкового та безготівкового євро, спекулянти будуть активно займатися «переливом» євровалюти з одного сегмента валютного ринку на інший.

Показники ліквідності в банківській системі цими днями особливо впливати на курс не будуть. За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період 2 -6 березня будуть знаходитися в межах від 42 до 64 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому ринку власники обмінників при виставленні цінників по валюті будуть орієнтуватися на курси міжбанку та обсяги попиту та пропозиції з боку населення у своєму регіоні.

Безпосередньо в передсвятковий період і під час триденних вихідних (7-9 березня) обмінки будуть занижувати курс прийому валюти в жвавих торгових і розважальних центрах, заробляючи на активній її здачі чоловічою частиною населення під час придбання подарунків своїм половинкам.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15-25 копійок, а в банках 20-35 копійок. З готівкового євро спред буде ширшим - від 25 до 45 копійок. А за рублем, який теж зазнає істотних коливань на міжнародних ринках через падіння цін на нафту і газ — спред складе від 0,005 до 0,008 гривень.

Загальний рівень коливань курсу на готівковому ринку цього тижня істотно зросте.

Через зростання валютних зовнішніх і внутрішніх ризиків — «Мінфін» прогнозує розширений коридор за доларом на 2-6 березня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,05-24,80 гривень, а в банках — 24,05-24,85 гривень, за євро — в межах 26,455 — 27,385 гривень та за рублем 0,357-0,380 гривень.

На міжбанку. Оперативність реакції Нацбанку на перекоси попиту і пропозиції на міжбанку і його цінники при інтервенції будуть формувати тренд за курсом. Особливого припливу валюти від нерезидентів за результатами аукціону 3 березня на валютний міжбанк ми не очікуємо.

За розрахунками «Мінфіну», без істотного впливу на курс, Нацбанк зможе викупити на торгах за цей тиждень не більше $130 -180 млн. Використовувати регулятор при проведенні інтервенцій буде Matching.

Своїми операціями з викупу долара НБУ буде утримувати його котирування від істотного просідання, навіть у моменти ситуативного зростання пропозиції.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 2 до 6 березня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в широких межах 24,10-24,80 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах до $180-270 млн при укладенні до 480-620 угод, за рахунок підготовки, проведення і потім розрахунків за аукціоном Мінфіну України від 3 березня. При цьому в понеділок обсяги операцій навряд чи перевищать $180 — 200 млн, за рахунок фактора «першого дня місяця»;

У четвер — п'ятницю в межах $190-230 млн при укладенні до 490-540 угод, за рахунок чинника активізації клієнтів перед триденними святами, а також за рахунок періоду покупки валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.

Коментарі - 35

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
2 березня 2020, 8:10
#
До идеального шторма еще далеко...Пока еще штиль,по сравнению на сколько упал бакс!!!
+
+58
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
2 березня 2020, 9:42
#
Ніякий бакс ніде не падав. Був ситуативний рух євро вниз до 1,8, тепер повернулися до 1,1. Бакс тіпа укріпився, а потім тіпа упав. То навмисне зроблено. У людей маржа 5%, максимум 10. Укріплення нац валюти все зжирає, тому бакса скоренько повернули на місце. В кризу сильна нацвалюта потрібна лиш йолопам і горлопанам-популістам, бо плєбс хаває таку дурню без хліба. Для росту економіки нацвалюту треба тримати стабільною до розвинутих економік, бо задушать.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
2 березня 2020, 11:06
#
Перепрошую, євро опускався до 1,08, а не 1,8
+
0
90054602
90054602
2 березня 2020, 9:32
#
А кто такие вообще спикулянты раскачивали курс? Это кто коммерческие банки или экспортёры в лице кого?
+
0
shadow 2204
shadow 2204
2 березня 2020, 9:40
#
Далеко...а вот RIP currents есть:-)
+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
2 березня 2020, 10:57
#
Широкий коридор. 24,10 - Вы серьозно?
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 11:24
#
Наверное имели в виду 24.50
+
0
QGS
QGS
2 березня 2020, 16:21
#
Нужно было 24.50 25.40;)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
2 березня 2020, 11:39
#
Какие финтех-новинки позволили Приватбанку победить конкурентов?

[FinAwards 2020]
:

https://www.youtube.com/watch?v=a2kPej5puCE

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии под видео.
+
+94
AleksandrBank
AleksandrBank
2 березня 2020, 11:44
#
02.03.2020
Сегодня вечером или завтра открою блог на этот месяц. Так еще лихорадочно мы не встречали весну, все происходит от того что в Китае, где завязывается весь мир с точки зрения производства и потребления — из-за вируса полный жесткач. Жесткач начался во всем мире, в т.ч. Европе. Даже в Израиле парочка военных заражены. Туристическая отрасль минимум потеряет 20 млрд.грн +. Это отразится на всем. В Турции начинается 3-я мировая война, НАТО как и ЕС пока не готовы вступиться за Турцию, Эрдоган позавчера ночью открыл границу, после «пожатия плечами» европейцами на действия РФ в Сирии. США также не готовы военными действия поддержать Турцию против РФ. Все готовились к кризису в 2020 г, но не знали что начало будет от вируса.
Гривна относительно спокойно реагирует, с учетом недовыполнения бюджета и то что может нам сильнее прилететь от кризиса от вируса — пока мало кто хочет реально думать. Сити банк, излюбленное место нерезов, начал покупать валюту для клиентов «на выход», котировки ушли быстро к 24,80. Нам нужен выше курс, потому что последствия кризиса пока трудно просчитать и когда он закончится. Ресурсная экономика не может спокойно смотреть на происходящее.
Но игры НБУ продолжатся так или иначе. Нерезы не пойдут в 5-7 летние, это уже ясно. Без МВФ будет трудно все это переварить, пока только похвала от приезда и без конкретики.
Доллар 24,65-24,90
Евро 27,30-27,65
Рубль 0,3715-0,3745

https://minfin.com.ua/blogs/aleksand
+
+47
June20
June20
2 березня 2020, 11:53
#
В 2008 до Украины докатилось через пол-года. А учитывая сезон, неплохие резервы НБУ и деньги Нафтогаза, то до осени вполне себе может резкого роста курса доллара и не быть. Конечно надо было бы ослаблять гривну уже сейчас - на упреждение, но я почему то сомневаюсь в долгосрочном видении ситуации у наших государственных умов.
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 12:20
#
Так отож, народ уже научен. Докатится гораздо раньше
+
+51
Tod
Tod
2 березня 2020, 14:26
#
Саша хватит. Ваша секта громко кричит про победу и свет в конце тоннеля. Вернитесь к своим, и займите своё почётное место во главе этого эшелона (22-21 летом). Сколько можно перепрыгивать из лодки в лодку? Нам же деньги дадут ещё в прошлом ноябре шансы на это были 70%, все нас поддерживают, реформы делаются, пружины нет или мы её очень плавно разжимаем, не пирамида и профессионалы. Ваша риторика? Так вот и не лезьте к нам глупым всепропальщикам.
Прогноз дай, на март.
А то сижу с деньгами и не знаю что делать. Скидывать или подождать? Ведь летом будет 22 а то и ниже. А что? Умные люди так сказали. Лёша в ютубе так и сказал: «… жду 22-21 при условии открытия рынка земле без сватовства и кумовства». И ты тоже писал (прогнозировал) в ту сторону движение. А тут такое… вот думаю, пора скидывать то, что по 29 покупалось или ещё подождать? А то если не воспользоваться таким шансом то всё, пиши - пропало.  Летом курс «ляжет» 22 то не предел, там некоторые умные тоже как вы и про 18 писали.  В общем, больно нам будет от такого курса, убытки будут такие, что мама не горюй. В общем, Саш, мы только и ждём, что ты прогноз дашь, а то свет не мил. Постоянно колотимся, переживаем. На успокоительные у меня – отдельная статья расходов. Вот же мы наивные поверили в доллары, а оно вон как вышло. Ведь в интернете, сколько видео, где правду говорят, что запад загнивает, доллары – фантики ничего не стоят и в любой момент обвалятся. Вот, наверное, как раз тот момент и настал. :) Дождались.
+
0
Tod
Tod
4 березня 2020, 9:45
#
Саша, что-то в этом блоге - пусто. Ждём всем форумом прогноз на март.
+
0
motoruller
motoruller
2 березня 2020, 12:24
#
Много текста.
Ндс не показатель, тут ровно гасили то что и было уплачено в бюджет.
Овгз еще под вопросом ведь проценты не уступают, а могут поднять. Остальное требует анализа и наблюдения за мировыми рынками, нерезы могут и вернуться в будущем
+
+13
Tod
Tod
2 березня 2020, 14:28
#
Кстати на счет анализа, что там Лёшино радио ? Не слышно? А то интересно, что он думает на счет этого временного, ситуативного всплеска?
+
0
unknown unknown
unknown unknown
2 березня 2020, 12:49
#
Статейка для депозитчиков
для гривне-аленей
+
0
motoruller
motoruller
2 березня 2020, 13:22
#
Значит пока понял: период вывод дивидендов сместился и форсируется поскольку все поняли-ситибанк не шутит и каждый день выводит доллар. Хорошо нбу реагирует и уже продал 50млн. Но повторю что период 04-11 марта это пиковый сброс валюты аграриями и сброс населением под 8марта. Я ожидаю откат с 25 до 24.5. Роста до 26 точно в марте не ожидаю. Посмотрим как думает Саша
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
2 березня 2020, 13:54
#
НБУ продает 2-й раз, думаю эта неделя хорошая чтобы зайти в в валюту. 24,10 можно не мечтать. Рост 26 может быть реален, мир сильно шатает от вируса. 

Поидее НБУ должен пока гасить всплески на этой неделе, потому есть шанс что НБУ развернет курс немного.
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 13:57
#
А там может и 27 увидим!
+
+45
Tod
Tod
2 березня 2020, 14:22
#
Погоди Саш, а как же: «Есть вариант, как немного выиграть, а не проиграть полностью, даже если брали по 27-28. Сливаться и заходить при курсе ниже 24, тогда немного компенсируете.», а?
Самое время … гривна будет крепчать, вы же всей сектой орали об этом. А как же Сингапур на украинский манер ?
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
2 березня 2020, 14:24
#
+:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 березня 2020, 14:27
#
Боярышника меньше пей.
+
+29
Tod
Tod
2 березня 2020, 14:40
#
Даже не знаю, что оно такое
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 14:28
#
Пока все хорошо, бодро топаем к 24.90
+
0
motoruller
motoruller
2 березня 2020, 14:38
#
Уже 24.9. Нбу вышел второй раз.
Я не помню но в начале мес писал что март может повторить сценарий января-февраля. Пока так, дивиденды выводят активно. Но опять же смотрим на депсертификаты. Если они растут то девала не будет и разворот вопрос ближайшего времени.
Кстати в марте всегда был спрос на валюту и курс шел в рост но после 11марта когда рынок дождался дна по курсу. Вот только нбу много покупал в феврале чем не дал достигнуть дна, а я все надеялся что тут работает рынок, а оказались наперсточники у власти
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 14:49
#
Могут и депсертификаты не спасти. Если у МВФ хватит ума не давать денег, то вполне возможен вкусный курс
+
0
Bux Rus
Bux Rus
2 березня 2020, 16:04
#
МВФ дадут им же надо связывать лишние напечатанные деньги связывать в ЗРВ таких как мы стран.
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 16:20
#
Ну я бы не был столь уверен!
+
0
Bux Rus
Bux Rus
2 березня 2020, 16:04
#
Это все кризис который все ждали. А с  помощью войнушек и вирусов отвлекают всех от кризиса. скоро как шарахнет так шарахнет.
+
0
unknown unknown
unknown unknown
2 березня 2020, 16:48
#
Уже  -10% рынки разгрузились 
ещё немного и опять рост под выборы Козырного дяди
+
+15
motoruller
motoruller
2 березня 2020, 16:55
#
Обратили внимание что коррсчета банков плавно уменьшаются? С 26.02 было 69млрд, уже 57млрд. Банки гребут валюту. Ситуация схожая с августом 2018 тогда нбу продал $600млн и курс вышел на 28.5 в сентябре. Вот только тогда уходили депсертификаты.
Повторю. Следите за сертификатами, если пойдет отток то ждать беды. Сейчас на тендере 170млрд.
https://bank.gov.ua/files/Arhiv_dovidkovo_ukr.xlsx
+
0
Grenader
Grenader
2 березня 2020, 17:12
#
День закончился неплохо! Ждем таких же темпов недели на 2 хотябы
+
0
motoruller
motoruller
2 березня 2020, 17:59
#
Оказалось что дефицит за февраль всего 3.5млрд. Ожидал худшего
https://www.treasury.gov.ua/storage/app/uploads/public/5e5/d15/e5f/5e5d15e5f1b4c878809770.xlsx
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 березня 2020, 16:52
#
Гривна vs Коронавирус — март 2020

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/128154/

​​​​​​​Новый Блог на март 2020 г.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися