Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 лютого 2020, 7:00

Мінфін, Держказначейство і Нацбанк: хто визначить курс наприкінці лютого

Валютний ринок залишається дуже чутливим до настроїв нерезидентів та їх бажання заводити валюту до країни. У цій ситуації Нацбанку все частіше доводиться обирати між підтримкою курсу національної валюти та зобов'язаннями нарощувати золотовалютні резерви.

За період з 17 до 21 лютого безготівковий долар трохи подешевшав — з 24,46/24,49 до 24,45/24,475 грн/$, а на готівковому ринку до вечора минулої п'ятниці його без проблем продавали за 24,40-24,45 грн/$.

Слабкі результати аукціону з продажу ОВДП 18 лютого збіглися з плановими виплатами раніше випущених держпаперів. В результаті додаткова валюта від нерезидентів на ринок не надійшла і всю «курсову погоду» робили місцеві клієнти і Нацбанк зі своїми інтервенціями.

Великого надлишку пропозиції валюти не було і НБУ не вдавалося щодня поповнювати резерви. Але в понеділок, четвер і п'ятницю регулятор виходив на торги, скуповуючи долар невеликими порціями. Це, з одного боку, утримувало котирування від різких коливань, а з іншого — показувало зацікавленість НБУ у поповненні ЗВР. Всього за 17-21 лютого Нацбанк викупив з ринку $125 млн.

На користь гривні пішли дні бюджетних платежів у клієнтів, чим і скористався Нацбанк. Ціна долара від регулятора, за якою компанії продавали валюту на міжбанку під розрахунки з бюджетом, була основним орієнтиром для всіх учасників торгів.

Читайте також: Загрози для гривні. Два фактори Х, здатні обвалити курс

Що буде з валютним ринком цього тижня

На поведінку ринку і курс гривні вплинуть:

1. Завершення періоду бюджетних платежів у клієнтів, виплати відшкодувань ПДВ експортерам і закінчення місяця. Частина компаній-експортерів все ще не повністю розрахувалася з бюджетом, що змушує їх активніше продавати валютну виручку для погашення таких боргів. Це буде сприяти зміцненню нацвалюти.

Але паралельно з цим у третій декаді лютого відбудуться основні виплати відшкодувань ПДВ. Це скоротить інтерес компаній до продажу валюти на ринку. Більше того — збільшить попит на валюту з боку тих, кому треба виконати зобов'язання за валютними контрактами.

Різноманітність завдань місцевих компаній збільшить статистику торгів і призведе до помітних коливань курсу протягом торгових сесій цього тижня;

2. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. 25 лютого Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій на 70 днів, 511 і 679 днів, а також семирічних паперів.

При цьому, чиновники не вказали суми розміщень. Це говорить про те, що вони готові торгуватися як за дохідністю, так і за обсягом випуску.

Мінфін, звичайно, намагається знизити вартість запозичень, але досвід останніх аукціонів говорить про те, що інвестори вже не дуже-то й готові поступатися. Тому для позитивного результату Мінфіну України та потенційним покупцям доведеться шукати компроміс. Це робить результати аукціону 25 лютого основною інтригою тижня.

Через таку боротьбу інтересів можна припустити, що весь запропонований обсяг держпаперів не буде розміщений.

З урахуванням погашення попередніх випусків ОВДП, «Мінфін» не очікує великого припливу валюти до країни в ці дні. Багато нерезидентів просто реінвестують гроші від погашень у нові випуски ОВДП. Великий обсяг валюти може з'явитися на міжбанку тільки при дуже цікавій для інвесторів дохідності держпаперів. Якщо ж цього не буде, то нерезиденти великого впливу на курс цими днями не матимуть;

3. Дії спекулянтів та інтервенції Нацбанку. Так як на торгах будуть, в основному, присутні тільки місцеві компанії і спекулянти — перекоси попиту і пропозиції валюти на міжбанку посиляться.

У спекулянтів з'явиться відмінний шанс грати з курсом протягом усього тижня, підлаштовуючись під поведінку великих гравців. У підсумку, НБУ знову доведеться своїми силами згладжувати курсові коливання на торгах.

Цікавий момент. Представники Нацбанку на нараді зі скарбниками банків стверджували, що регулятор буде менш активний з купівлею валюти на ринку. Але в результаті ми бачили, що у минулі четвер і п'ятницю Нацбанк все ж скуповував валюту.

Ми впевнені, що при наявності надлишку пропозиції на торгах — регулятор свого не промине і буде скуповувати долар в резерви. Це утримає курс долара від істотного зниження навіть у дні, коли його пропозиція буде сильно перевищувати попит.
Для інтервенцій Нацбанк буде використовувати Matching, а його котирування залишаться головним курсоформуючим орієнтиром для учасників торгів;

4. Ліквідність банків і поведінка готівкового ринку. Необхідність тримати на коррахунках банків близько 60 млрд гривень для виконання нормативу резервування скоротить можливості спекулянтів розгойдувати ринок на тривалий час. В основному, вони зможуть працювати тільки у «дві сторони» і тільки в межах одного дня.

Відшкодування ПДВ здатне істотно вплинути на залишки на коррахунках банків протягом цього тижня. Наявність надлишку гривні періодично буде відображатися на валютному і ресурсному міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків у період з 24 до 28 лютого будуть перебувати в межах 46-66 млрд гривень.

На готівковому ринку ажіотажу не спостерігається і немає причин його прогнозувати. Фінансисти продовжать працювати, в основному, у форматі «з обороту» і лише змінюють свої цінники, в залежності від котирувань міжбанку.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 24-28 лютого

На міжбанку. Запізнілі бюджетні проплати (штрафи платити не хочеться нікому), а також відшкодування ПДВ експортерам призведуть до того, що ринок буде вести себе непередбачувано.

Інтригу посилить і аукціон з розміщення ОВДП, який позначиться на обсягах операцій міжбанку в період з понеділка до середи, і може створити дисбаланс попиту та пропозиції валюти.

НБУ продовжить викуповувати надлишок долара, що виникає. Його котирування залишаться головним курсоформуючим фактором для учасників міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну», Нацбанк без шкоди для курсу гривні зможе поповнити резерви за цей тиждень на суму до $180 — 210 млн.

Ми прогнозуємо, що курс долара на міжбанку в період з 24 до 28 лютого буде перебувати в межах 24,25-24,65 грн/$.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — поступове збільшення обсягів та кількості операцій на міжбанку. Обсяги операцій на торгах цими днями будуть в межах $220-250 млн при укладанні до 550-630 угод;

У четвер-п'ятницю — наближення кінця місяця і виплата відшкодування ПДВ згладять ефект кінця тижня. Особливого падіння ділової активності клієнтів ми не прогнозуємо. За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій складуть $185-210 млн при укладанні до 440-520 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників будуть орієнтуватися:

1 ) на обсяг попиту та пропозиції з боку громадян;

2 ) на поведінку курсу на міжбанку. У разі зміни котирувань безготівкового долара на торгах — власники обмінників будуть оперативно змінювати свої цінники протягом дня.

На готівковому ринку пункти обміну валют продовжать працювати тільки в режимі «з обороту» без розгойдування курсу. Спред у більшості обмінників складе від 15 до 25 копійок за доларом, від 25-40 копійок за євро і 0,005-0,008 гривень за рубль.

«Мінфін» прогнозує коридор за готівковим доларом на 24-28 лютого в обмінниках фінкомпаній в межах 24,15-24,65 грн/$, а в банках 24,10-24,70 грн/$.

Коментарі - 25

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
24 лютого 2020, 10:00
#
Курс доллара, МВФ и теневая экономика [Украина 2020]

https://www.youtube.com/watch?v=y6cLQV9PYbI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+3
Все буде Україна
Все буде Україна
24 лютого 2020, 10:04
#
Ну и, что это за пределы? Почему например не 27 или уже по полному западлу не 20? Какого Хулигана доллар от реального ниже на 3.50грн?,+ эти колебания? Маразм полный, в Украине все, что не делается, все на убыток простому гражданину.
+
+3
Алексей Козырев
Алексей Козырев
24 лютого 2020, 10:24
#
Огласите свой прогноз, только по делу и аргументировано. С удовольствием посмотрю. А то Ваши вылеты в эфир с критикой по принципу « абы сказать» мне, например — уже даже поднадоели. Итак — прогноз Ивана Горохова в студию…
+
+22
Tod
Tod
24 лютого 2020, 14:49
#
А мне например давно поднадоело читать бред про 20грн за 1 долл к лету; про «нас спасет сфера услуг»;про овгз и пирамида это очень похоже но на деле – совсем другое. И что теперь? Весь этот аналитический бред, прогнозы с утра до вечера это всё – полная буйня. Но ничего сделать не можем, вот приходится читать. А ваше «прогноз Ивана Горохова в студию…» к чему это? Для того что бы сказать вам что вы хрень пишите или говорите ему (Горохову) не обязательно писать свой прогноз.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
24 лютого 2020, 18:39
#
Для Tod. Придет лето — просто посмотрим, кто был прав. И насчет сферы услуг — это не я писал. Вы меня с кем-то перепутали. И насчет «буйни» — это Вы как-то поосторожнее в выражениях. Мы ж тут все тут культурные люди. Я ж не характеризую Ваши посты на предмет их содержательности. Просто мне иногда поднадает троллинг не о чем. Конкретики в нем нет. Просто время на него уходит. А мне это точно не интересно с моим графиком работы. Может у Вас есть свободное время на такие посты, а мне свое точно жалко. Я понимаю, когда возражения по делу. Более того, не боюсь никогда признать — если не прав был или ошибся. Хотелось бы, чтобы и другие были просто корректны по отношению ко все остальным. Вот и весь мотив моего поста.
+
0
Tod
Tod
24 лютого 2020, 22:58
#
Весь этот аналитический бред, прогнозы с утра до вечера это всё – полная буйня. ...  это я не Вам. Это скорее для Сашибанк и мотороллера
+
0
Tod
Tod
24 лютого 2020, 23:05
#
«нас спасет сфера услуг» … это тоже не Вам. Это Лаферт, и иже с ним.
Как то так, собирательный комментарий получился. Всю секту крепкой гривны зацепил. Обидеть не хотел.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
24 лютого 2020, 16:07
#
Алексей Козырев, со всем уважением к Вам, скажу так, у меня аргументов нет, а есть одни вопросы, на которые уже почти год нет конкретных ответов.По поводу на«абы сказать» как раз тут не о бо мне, я людям ничего не обещаю, и не Вангую наперед«ни о чем».
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
24 лютого 2020, 18:45
#
Для Иван Горохов. Посмотрите и послушайте любые заявления глав ФРС или ЕЦБ. Там по сути вообще конкретики нет (даже по факту они не имеют право озвучивать многое прямым текстом, только намеки и весьма расплывчатые формулировки. Я конечно не глава ФРС и ЕЦБ но ваш довод «о ни о чем» не принимаю. Я говорю, все что знаю и даже ставлю Вам коридоры по курсу. Главы ФРС или ЕЦБ, или даже нашего НБУ подобное Вам когда -нибудь говорили. Особенно сейчас — в период «плавающего» курса и инфляционного таргетирования. Просто подумайте об этом и потом уже пишите об информативности моих роликов. И более того, я всегда готов по делу обсудить эти вопросы и отнюдь не строю из себя мирового эксперта. Если прав — радует, если ошибся -никогда не буду это скрывать и признаю свою неправоту.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
24 лютого 2020, 20:13
#
У меня нет к Вам никаких претензий,и о Вашем видео в этом посте ничего не было сказано,я выразился в целом,просто мнем эту тему уже почти год,а в итоге ни о чем-приходиться лишь слушать,и наблюдать как кто то играет в свою игру.С ув.
+
0
motoruller
motoruller
24 лютого 2020, 20:40
#
Алексей, на Вас не похоже, такая активность в чате. Вы не обращайте внимание на троллей и псов бродячих, в жизни им нет цели и занятия вот и гадят Вам и другим в душу.
Летом курс всегда ниже, цифры обсуждать видимо неуместно стало, предпочитаю говорить что летом курс ниже на 1-3 грн такового максимума с конца января.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
24 лютого 2020, 22:48
#
Мотороллер, так Алексей как раз на тебя внимания и не обращает, так, что не хами людям, и узбагойся псина.
+
0
Tod
Tod
24 лютого 2020, 23:06
#
Да, давай. Как с КамАзом будет ...
+
0
tarick
tarick
24 лютого 2020, 12:20
#
Это вполне ожидаемое поведение дурачков, которым дают деньги в долг. вместо того, чтобы инвестировать в рост - они начинают проедать по-богатому.
+
+33
tarick
tarick
24 лютого 2020, 12:22
#
А «простому гражданину» в следующий раз нужно чуть-чуть головой думать перед тем как «галочку» в бюллетене ставить. но, я уверен, никаких выводов сделано не будет - в следующий раз выберут еще худших.
+
0
Tod
Tod
24 лютого 2020, 14:54
#
Иво Бобул )
+
0
tarick
tarick
24 лютого 2020, 15:57
#
Не, следующий уже должен быть полностью сказочным героем. ну например Дарт Вейдер.
+
0
Tod
Tod
24 лютого 2020, 23:07
#
Хуже не будет
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
24 лютого 2020, 16:19
#
+
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
24 лютого 2020, 16:20
#
За дурачков, это точно, ну а за галочку тут уже у нас стабильно, так как выбора особо и нет).
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
24 лютого 2020, 11:41
#
24.02.2020
Готовы 3-ю неделю оставаться на 24,50? А легко можем так закончить месяц. Неделя интересная на события ключевые: выплаты НДС и их размер и рез-ты аукциона ОВГЗ, который без лимита, что немного добавляет масла в огонь. Евро падало еще с прошлой недели, в основном из-за Китая. (в Италии жескач: 2 умерло от вируса, 74 заражено, отменили футбольные матчи и т.д.). Потому вирус в ЕС — вопрос времени, как и как скоро он будет у нас.
Я по прежнему не верю в то что будет 24,30 на этой неделе, даже с учетом успешного аукциона. Есть все шансы опять плясать в коридоре 24,40-24,60.
Начали выплывать инсайды со встреч НБУ с руководителями банков и т.д. Как по мне ситуацию контролируемая, резервов полно, НБУ отказался от покупки каждый день и покупает при возможности.

Доллар 24,42-24,57
Евро 26,37-26,57
Рубль 0,3741-0,3769

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/126490/
+
0
PVE
PVE
25 лютого 2020, 0:05
#
Мне не нравится Алексей Козырев! Не нравится потому, что его прогнозы всегда совпадают с реальностью, а мои нет, потому, что он может в очень простой форме объяснить очень сложные вещи и проанализировать их, а я нет. Каждую неделю я жду его выступление на YouTube для того, чтобы оно мне не понравилось и критикую его, Но каждый раз убеждаюсь, что он, опять оказался прав. Может быть я просто глупее его и завидую ему? Может быть мне правильнее признать что он один из лучших, а может быть и лучше финансовый аналитик в Украине и не засорять эфир всякой ерундой? P. S. Алексей! Спасибо Вам большое!
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
25 лютого 2020, 0:27
#
Спасибо и вам за поддержку.
+
+13
QGS
QGS
25 лютого 2020, 2:51
#
Что-то подсказывает, что это написал самый Алексей;)
+
+14
Tod
Tod
25 лютого 2020, 9:42
#
Алину попросил )
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися