Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 лютого 2020, 13:17

Ще п'ять банків хочуть стати учасниками програми «Доступні кредити 5-7-9%»

Рада Фонду розвитку підприємництва незабаром розгляне заявки від п'яти банків, які хочуть приєднатися до програми доступних кредитів під 5-7-9% для малих підприємців. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Рада Фонду розвитку підприємництва незабаром розгляне заявки від п'яти банків, які хочуть приєднатися до програми доступних кредитів під 5-7-9% для малих підприємців.
Фото: 24tv.ua

Що відомо

«П'ять банків саме зараз завершують підготовчі процедури, скоро Рада Фонду розгляне їх як потенційні уповноважені банки», — йдеться в повідомленні Мінфіну.

За інформацією міністра фінансів Оксани Маркарової, в бюджеті закладено 2 млрд грн на фінансування державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». До неї вже приєдналися 4 держбанки.

Читайте також: Майже 10 тисяч підприємців подали заявки на дешеві кредити в Приватбанк

Ситуація з Райффайзен Банком Аваль

На зустрічі EBA Global Outlook: Boosting Investments голова правління Райффайзен Банк Аваль Олександр Писарук заявив, що банк хотів би приєднатися до урядової програми «Доступні кредити 5-7-9%», але не мав можливості ознайомитися з її умовами. Нібито Кабмін не запропонував Райффайзен Банку Аваль приєднатися до програми.

У Міністерстві фінансів прокоментували, що ця заява Писарука не зовсім коректна. Фактичним виконавцем державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» згідно з рішенням уряду є Фонд розвитку підприємництва. Саме Фонд уповноважений залучати банки до програми і підписувати з ними відповідні угоди, а не Кабінет міністрів.

Читайте також: Перший на Донбасі. Ощадбанк видав перший пільговий кредит під 5-7-9% річних

Фонд розпочав роботу з банками ще 11 грудня 2019 року. Умови участі однакові для всіх банків — вони викладені в Порядку надання фінансової державної підтримки.

Зазначається, що Фонд буде радий вітати Райффайзен Банк Аваль серед уповноважених банків програми.

Цілі програми

  • посилити конкурентоспроможність вітчизняного мікро- і малого бізнесу;
  • створити нові робочі місця;
  • повернути трудових мігрантів.

За попередніми розрахунками, програма допоможе створити близько 90 тис. нових робочих місць.

Читайте також: Облікова ставка 11%. Чи стануть кредити дешевшими

Умови програми

Банки будуть надавати кредити малому і середньому бізнесу з виручкою до 50 мільйонів гривень.

Держава компенсує підприємцю частину відсотків по кредиту. Ставки становлять від 5 до 9% річних в залежності від кількості створених робочих місць з можливістю щоквартального зниження процентної ставки:

  • 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створено мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

Читайте також: Доступні кредити для бізнесу. Чого чекають підприємці

Коментарі - 16

+
+24
AleksandrBank
AleksandrBank
10 лютого 2020, 15:41
#
Все хотят через гос.деньги привлечь себе клиентов, вот вся логика.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 лютого 2020, 15:52
#
Многие банки хотят, но некоторые банкиры даже не читают условия.
И позиция Аваля этому яркое подтверждение…
+
0
Andrey M
Andrey M
10 лютого 2020, 17:05
#
Сьогодні читав умови які сформовані Фондом.
Багато запутаних та бюрократичних речей.

Ключове, що позичальник по таким кредитам сплачує свої 5-7-9% + тіло кредиту, інші відсотки компенсує Фонд. Але він це може робити з запізненням до 6 місяців.
Кредит надається по стандартній ставці, причому банк протягом 2 днів надає клієнту відповідь чи готовий його кредитувати по даній програмі і подає його в реєстрах на Фонд.

Чимось мені це нагадало «молодіжні кредити на придбання житла», і для позичальника основний ризик — що держава на наступні роки в бюджеті не передбачить ці компенсації і не надасть ресурс для компенсацій позичальникам з Фонду.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 лютого 2020, 17:13
#
«для позичальника основний ризик»

А может это риск именно для банка, ведь заёмщик будет платить согласованные 5-7-9%, а банк будет получать от фонда компенсацию разницы.

И если фонд будет задерживать выплаты, то это коснётся только банка.
+
0
Andrey M
Andrey M
10 лютого 2020, 17:17
#
Для позичальника ризик в тому, що на наступний рік можливо не буде компенсації бо в бюджеті не буде закладено коштів. Я це мав на увазі.

А ризик банка буде покриватися заставою. Хоча краще щоб випадків з судами та вилученням майна не було взагалі.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 лютого 2020, 17:23
#
Вот в этом и вся логика банкиров — подписать договор с клиентом на кредитование под 5% годовых, а разницу в 15% получать из бюджета.
Но если вдруг бюджет откажет банку в компенсации, то все свои хотелки и претензии адресовывать не к Фонду или Кабмину, а переложить на клиента…
+
0
Andrey M
Andrey M
10 лютого 2020, 17:25
#
Ну якщо ви будете депозити розміщувати в ГРН під 1% то і з бюджету компенсації не потрібно.
Чи у вас є якесь ноу-хау і ви поясните своя альтернативну економіку коли з депозитами під 13-15% річних банк має кредитувати під 5-9% без компенсацій по держ програмі?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 лютого 2020, 17:33
#
Вам пишут одно, а вы всё равно перекручивает смысл написанного.

Повторюсь — по госпрограмме правительства банк обязан кредитовать под 5-7-9%, а компенсировать разницу банку должен Фонд.

Если Фонд задерживает компенсацию — это не проблема взаимоотношений заёмщика и банка, это проблема взаимоотношений банка и Фонда.

Мне непонятно, почему абсолютно все риски банкиры перекладывают на чужие плечи, оставляя себе исключительно чистую и незамутнённую прибыль…
+
0
Andrey M
Andrey M
10 лютого 2020, 17:37
#
Перекручувати та додумувати — це по вашому профілю.
Я в попередніх постах просто констатував формат співпраці.
Причому я ніде не вказав що питання компенсації не лежить в площині відносин між банком та Фондом! В даному випадку 3 сторони у відносинах!

Ви ж як завжди почали додумувати те чого не дочитали чи не зрозуміли. Я вже звик що ви поверхнево сприймаєте надану інформацію і любите дофантазувати за інших. Сподіваюсь що з віком у мене так не буде як у вас:)

Ну а чистий прибуток можна порахувати тоді, коли кредит буде погашений, бо в випадку прострочених заборгованостей, судів, навіть вилучення та реалізації майна і т.д., враховуючи рівень % ставки — банк легко може отримати збитки.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 лютого 2020, 18:00
#
Andrey M

Вы написали 10 февраля 2020, 17:17,
цитирую дословно:
«Для позичальника ризик в тому, що на наступний рік можливо не буде компенсації»

Но это риск банка а не заёмщика…
+
0
Andrey M
Andrey M
10 лютого 2020, 18:15
#
Ні, це ризик як позичальника так і банка!
Ви знаєте що таке молодіжні кредити на придбання житла?
Візміть поцікавтеся та дізнайтеся яку відсоткову ставку в договорі вказували! За мінусом компенсації від Фонду чи стандартну банківську по іпотечному кредитуванні?

Звертаю увагу, що сама ставка компенсації плаваюча та переглядається щоквартально, в залежності від того які умови виконав позичальник (обороти, к-сть найманих працівників і т.д.).

Слухайте, може перед тим як сперечатися ви хоча б ознайомилися з самими умовами що надав Фонд?
А то смішно виглядаєте, а саме як виглядає тот хто сперечається за смак маракуї, при цьому не ласувавши нею.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 лютого 2020, 18:24
#
Откуда такая уверенность,
что кроме вас на этом форуме
никто и ничего не читал…

НУФ — Німецько-український фонд

также


https://www.kmu.gov.ua/news/oleksij-goncharuk-uryad-viznachiv-majdanchik-dlya-majbutnoyi-programi-pidtrimki-malogo-ta-mikrobiznesu

и

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67631
+
0
Andrey M
Andrey M
11 лютого 2020, 11:28
#
Судячи з ваших коментарів то ви точно не читали.
Добре що хоч посилання вже нагуглили, може нарешті почитаєте та перестанете задавати дурні питання.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 лютого 2020, 11:34
#
Andrey M

Я не специалист по кредитованию, поэтому при ознакомлении с документами мог не обратить внимание на такую важную информацию.
А исходя из ваших комментариев я понимаю, что вы, как высоко профессиональный банковский специалист по кредитованию, очень внимательно ознакомились с документами и поэтому я буду очень признателен, если вы процитируете пункт документа, который прольёт свет на ваше высказывание от 10 февраля 2020, 17:17, цитирую:

«Для позичальника ризик в тому, що на наступний рік можливо не буде компенсації бо в бюджеті не буде закладено коштів

+
0
Andrey M
Andrey M
12 лютого 2020, 12:50
#
Це тот самий пункт, як в прикладі з молодіжною іпотекою, якого нема в договорі молодіжного кредитування, але за відсутності коштів в бюджеті держава не сплачує компенсацію позичальникам.
+
+15
feodosialarisa
feodosialarisa
21 лютого 2020, 19:14
#
Начинаю думать, что программа 5-7-9 -ерунда полная. Походили по банкам -  вывод: Что бы получить этот кредит, например, ФОПу под ремонт в кафешке для привлечения клиентуры, нужно отдать в залог банку имущество, рыночная стоимость которого больше, того что даст банк. Это имущество должно быть оценено и застраховано. Если хотите рационально использовать эти 1,5 лимона и что то сделать своими силами (для экономии) то у Вас должны быть и нужные КВЕДы (строительные). Деньги перечисляются не вам, а поставщику (одному. максимум двоим). Значит поставщик должен быть «и жнец и швец и на дуде игрец» И электропроводку должен «мочь»и бетонные работы, и  поставка  мебели и кухонной утвари и т.д.  А если гос-во «кинет» банк, то придется самому выкупать из залога имущество. Для ремонта 1,5 лимона не такие уж и большие деньги, что бы сделать нормально, а развозить и потом бросить нет смысла. Для малого бизнеса так это вообще мало.  Если б давали под оборот, то еще куда не шло. Увеличить оборотн.сред-тва. Но нужно отдать в залог цех или станки. А потом, что?  Заложенное имущество есть заложенное. А некоторые банки, так вообще- откройте у нас счет и тогда скажем дадим кредит или нет.Анонсируется эта программа как способ создания рабочих мест. Села подсчитала. Если человек не нужен предприятию, то лучше и выгоднее платить 7%, чем брать на работу 4-х и платить 5%, а даже если нужен и мы его возьмем в любом случае, то экономим всего  4100.00,, грн в год по этой программе. В общем делай те выводы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися