Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 лютого 2020, 10:54

Німці почали друкувати їстівні касові чеки. Протестують проти нового закону

У Німеччині почали друкувати їстівні касові чеки. Але це не кулінарна фантазія — у такий спосіб заклади харчування вирішили висловити свій протест проти нового закону. Про це пише DW.

У Німеччині почали друкувати їстівні касові чеки.
Фото: dw.com

Про що цей закон

Закон набув чинності на початку цього року. Він зобов'язує підприємства роздрібної торгівлі і харчування друкувати чек при будь-якій покупці, навіть булочки за 20 центів. Незалежно від того, потрібен клієнту чек чи ні.

Пораховано, що за рік таким чином даремно витрачатиметься понад два мільйони кілометрів чекової стрічки.

Касові чеки друкують, як правило, на термічному папері, який не можна викидати в контейнери для звичайної макулатури, оскільки він покритий спеціальним хімічним шаром.

Шкода навколишньому середовищу і додаткові витрати представники влади не беруть до уваги, зате враховують збитки бюджету від податкових маніпуляцій.

Мета закону

Цей закон повинен допомогти боротися з податковими маніпуляціями. За офіційними оцінками, збитки від них для бюджету становлять у цій сфері до 10 мільярдів євро в рік. Деякі експерти називають значно більші суми — від 30 до 60 мільярдів євро.

Читайте також: Що чекає ФОПів: закон про РРО вступить в силу через півроку

Це не перший протест проти закону

Судячи з усього, тема обов'язково-примусових касових чеків буде в Німеччині на порядку денному весь цей рік. У січні молоді активісти-екологи з німецького міста Ботропа зібрали близько чотирьох тисяч залишених покупцями чеків і відправили їх поштою на адресу Федерального міністерства навколишнього середовища у Берліні.

Читайте також: Інвестиції в «зелену» енергетику України в 2019 році досягли 3,7 мільярда євро

Нагадаємо, у швейцарському Давосі з 21 по 24 січня проходив Всесвітній економічний форум. Однією з ключових тем, які обговорювали світові лідери, була зміна клімату і захист біорізноманіття планети.

Ухилятися від податків не вийде і в Україні

Українська влада теж вирішила боротися з ухилянням від сплати податків у сфері роздрібної торгівлі.

10 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні два законопроекти, які зобов'яжуть підприємців перейти на касові апарати і видавати фіскальні чеки.

Ідеться про законопроекти № 10731053-1. Як стверджують автори ініціативи, вони  спрямовані на детінізацію економіки і одночасно повинні здешевити обслуговування касових операцій.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

Серед нововведень — електронний чек, грошова винагорода для покупців у випадку, якщо їм не видали фіскальний чек.

Противники змін звертають увагу на збільшення штрафів і величезні витрати бізнесу під час виконання нових норм.

Читайте також: Кабмін пропонує скасувати частину штрафів за користування РРО

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися